Magyarország nem maradhat szégyenben

2010.07.21. 14:09
A két hét múlva kezdődő margitszigeti úszó Európa-bajnokság büdzséjéből százmillió forint hiányzott, ezt pótolta az Orbán-kabinet.

A kormány a költségvetés általános tartaléka terhére biztosít 100 millió forintot az augusztus 4-15. között Magyarországon rendezendő úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokság lebonyolítására.

Nagy Anna szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a pénzt a Magyar Úszó Szövetségnek juttatja el a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma; a MÚSZ-nak tételesen el kell majd számolnia a támogatással, ezt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja.

"A lépésre azért került sor, hogy Magyarország ne maradjon szégyenben" - fogalmazott a kormányszóvivő.

Az állam 400 millió forintos kötelezettséget vállalt a sportesemény lebonyolítására, az összeg felét a MÚSZ már megkapta, de a fennmaradó résznek csak fele van meg. "Az előző kormány úgy adta át a költségvetést, hogy a vállalásnak nem volt fedezete ". A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal indít vizsgálatot annak kiderítésére, miként történhetett meg a fedezet nélküli kötelezettségvállalás.

Az eseményre 43 ország kétezer versenyzője érkezik. Az első öt napban a hosszútávúszást és a szinkronúszást rendezik. Kilencedikétől versenyeznek az aranyéremre esélyes magyarok: Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta Dániel.

Az esemény fővédnöke Schmitt Pál lesz, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja már köztársasági elnökként adhat át érmeket.