Kéz és láb nélkül úszta át a csatornát

2010.09.21. 14:23
Philippe Croizon egy áramütés után vesztette el mind a négy végtagját, a harminchárom kilométeres távot majdnem kétszer olyan gyorsan úszta át, mint azt előtte tervezték. Azokért csinálta, akikkel az övéhez hasonló tragédia történt.

A francia Philippe Croizon végtagok nélkül úszta át a La Manche-csatornát, a harminchárom kilométeres utat majdnem kétszer olyan gyorsan tette meg, mint ahogy azt előzetesen tervezték. Tizenhat éve egy áramütés miatt kellett amputálni kezeit és lábait, azóta érdekelte a rekordkísérlet. Az úszáshoz speciális uszonyokat használt.

A 42 éves férfi tizenhárom és fél óra alatt tette meg a harminc kilométeres távot, ahogy a Guardian is írja, pár évtizede ez a teljesítmény még egy egészséges embertől is az egyik leggyorsabb lett volna. Croizon Folkstone-ból indult és Wissantban ért célba, az utat huszonnégy órásra tervezte, de a kedvező széljárás miatt lényegesen hamarabb ért célba.

A rekordkísérlet alatt vele úszott három delfin is, azt mondja, ők voltak a kabalái.

"Őrület, megcsináltam!" - mondta egy helyi rádiónak, miután kisegítették a vízből. "Az úszásom annak a szimbóluma, hogy igenis át lehet lépni a határainkat. Magamért, a családomért, és azokért csináltam, akik hozzám hasonló sérülések miatt szenvednek."

A férfit 1994-ben, felsővezeték-javítás közben érte 20 000 voltos áramütés, majdnem belehalt, de végül meg tudták menteni az életét. A kórházban látott egy dokumentumfilmet a La Manche-csatornáról, azóta foglalkoztatta a gondolat, hogy ő is megpróbálja legyőzni a távot.

Croizon speciális uszonyokkal, úszóruhával és különlegesen hosszú légzőcsővel úszott, az őt kísérő orvosi stábra szerencsére nem volt szüksége.

Csapata úgy tudja, ezzel rekordot döntött a mozgássérültek között. Egészséges testű úszó egyébként hét órával tartja a rekordot.