Rossz végén voltak a századoknak

2010.03.01. 13:11
Vannak sportolók, akiket életük végéig elkísér, hogy egy nagy versenyen minimális különbséggel szenvedtek vereséget. A vancouveri téli olimpián is volt néhány ilyen, közülük válogattunk.

Az alpesi síző Bode Miller szállóigévé váló mondása új értelmet nyert a vancouveri téli olimpián. A részeges amerikai azt mondta, amikor sorozatosan pár centi hiányzott neki az emlékezetes eredményhez, rossz végén voltam a századoknak. Az amerikainak sok csalódás után ezúttal összejött az aranyérem, voltak viszont páran, akiknek centiken múlott.

Az északi összetettben versenyző Johnny Spillane-nek az első ezüstnél négy tized hiányzott, a francia Chappuis lehajrázta. A második ezüstnél – a négysáncos ugrásnál - már 4 másodperc volt a távolság, a csapatban pedig öt. Ennek ellenére az amerikai boldog volt, mert így is élete legnagyobb sikereit érte el.

Ivica Kostelic is boldog lehetne a két ezüstérmével, de a családban Janica három bajnoksága miatt aranyhoz vannak szokva. Szlalomban 16 század hiányzott a horvátnak az aranyhoz – az olasz Razzoli ennyivel verte -, a szuperkombinációban kicsivel több: 33.

Julia Mancusót 94 és 56 század választotta el attól, hogy kétszeres olimpiai bajnok legyen (a lesiklás és a szuperkombináció ezüstjeit vitte el), neki viszont Torinóból van legalább egy aranyérme.

Pechesebb volt Tina Maze, akinek mindössze négy századon múlt az óriásműlesiklásban, hogy ne szerezze meg Szlovénia első aranyérmét a téli olimpián. A szuper óriásműlesiklásban már messzebb volt, de akkor is csak 49 század hiányzott.

A német sífutó, Axel Teichmann kétszer kényszerült hajrára a norvég Petter Northuggal, akinek fantasztikus a sebessége az utolsó száz illetve kétszáz méteren. A német mindkétszer előnyös pozícióból veszített, a norvég kétszer hajrázta le. 50 kilométeren három tized döntött, a sprint csapatversenyben egy másodperc és három tized. Teichmannak így értelemszerűen két ezüsttel kellett beérnie.

A svédeknek nem volt rossz olimpiájuk, a sífutó Anna Haagot viszont vélhetően kevéssé vigasztalja, hogy a csapatsprintben hat tizeddel maradt el a németek mögött. Haag Björgentől is kikapott egyszer, a váltóra pedig megbetegedett, így a svédeknek csak az ötödik hely jutott, aki helyette futott, az első helyről a tizedikre esett vissza.

A letteknek sem jött össze a történelmi első arany, a szkeletonos Martins Dukurs az utolsó futamban bukott el, összesítésben hét századdal, a férfi szánkóban induló Sics testvéreket 26 század szorította le az első helyről.

A kanadai rövid pályás gyorskorcsolyázó, Marianne St. Gelais szintén két ezüsttel fejezte be, ötszázon hét tized, a csapatváltóban három másodperc kellett volna az aranyhoz.