Schumachernél nem a visszatérés, a visszavonulás volt a hiba

2011.05.11. 15:52

Eltemette törökországi 12. helye után a világsajtó, de főleg excsapattársa, Johnny Herbert az F1-ben jelenleg szenvedő Michael Schumachert.

"Nem igazán élvezem" - mondta vasárnap a német, miután célba ért. Ha a másik Mercedes ötödik, 40 másodperccel előrébb, azon tényleg nincs mit élvezni, a helyzet nem méltó a hétszeres világbajnokhoz.

Herbert szerint Schumacher mellett elment a világ, hiába vezet ő ugyanolyan jól, mint öt-hat éve, felnőtt egy generáció, ami jobban tud vezetni nála. A győzelmi szintet már nem üti meg a német, jobb is lesz, ha a szezon végén végleg visszavonul.

Egyáltalán minek is kellett visszatérnie, merül fel kapásból? Jobb lett volna, ha marad a seggén, motorozgat, utazgat, tanítja vezetni a gyereket: csakhogy nem a visszatérés volt a hiba, hanem a korai visszavonulás.

Schumacher 2006. végén 37 évesen jelentette be, befejezi, bár a világ semmi okát nem látta, miért kellene abbahagynia. Csak azért nem lett 8-szoros bajnok abban az évben, mert Japánban elfüstölt a Ferrari, fitt volt, egészséges és éhes, úgy harcolt Alonsóval, mintha egyetlen vb-t sem nyert volna előtte. Csatájukat ráadásul a spanyol 2-0-ra nyerte - 2005 és 2006 vb-cím -, Schumacherben még a visszavágás is munkálhatott.

Csak akkori főnöke, Jean Todt vagy az ő emlékirataiból fog kiderülni, miért hagyta abba vesztesként.

Mennie kellett volna tovább, ha nem Ferrarival, akkor mással, mert az idő előtti, ráadásul kesernyés búcsú törvényszerűvé tette a visszatérést.

Ami sikerült is volna, ha megtörténik egy-másfél éven belül, csakhogy Schumacher túl sokat várt, túl sokat hagyott ki, és a világ - két-három született zseni - ezidő alatt tényleg elment mellette.

A mai élsportban nem lehet ennyit kihagyni, főleg nem Alonso, Hamilton és Vettel között, akik szombaton már kicsit jobbak, mint a pénteken voltak. Schumacher túl sokat pihent, még az ő tehetségével is képtelenség behozni három teljes szezonnyi lemaradást.

A Mercedes még bízik benne, és bízni is kell, mert ha valahogy vissza tudná szerezni utóbbi másfél évben megrendült önbizalmát, talán egy-két pillanatra újra láthatnánk a régi Schumachert.

Jelenleg nagyobb az esélye, hogy ez nem történik meg, visszatérését kudarcnak minősíti az emberiség nagy többsége, és nem fog azon tűnődni, ha öt éve nem hagyja abba, most biztosan világbajnok lenne-e Raikkönen, Hamilton, Button és Vettel.

Mi lett volna, ha Schumacher folyamatosan vezet mondjuk 2009-ig, úgy fejlődik péntekről szombatra, mint közben a fiatalok? Tudták-e volna tartani vele a lépést, ha ő vezeti a 2007-es és a 2008-as világklasszis Ferrarikat?

Egy gondolatot megér, miközben mostani helyzetén vigyorgunk/sopánkodunk.