Ott álltam Dániában egy szál úszógatyában

2011.08.07. 20:49
Első magyarként, a világon tizedikként, rossz időjárási körülmények között úszta át a Balti-tengert Mányoki Attila. A vízi maratonista nagyon fázott, egy-egy komp miatt is meg kellett állnia, kísérőhajója elromlott, mikor Dániában célba ért, húsz percet várt egyedül a parton. Így is a harmadik leggyorsabb időt érte el a nagyjából 25 kilométeres távon.

Mányoki Attila hivatalosan hat óra nyolc perc alatt ért el a németországi Puttgardenből a dániai Rodbyba, akár a második legjobb időt is megúszhatta volna ezen a távon, ha az utolsó két kilométeren nem mond csődöt a kísérőhajója. A különös őrültségnek tűnő úszást csak körülményesnek nevezi, az áramlatok és a hideg sem akarták, hogy partot érjen, de sikerült.

Az összes cucca a parton maradt

"Mivel a sziget északi oldaláról rajtoltam, a kísérőhajómnak már hajnali háromkor el kellett indulni, hogy a reggeli indulásomra körbekerülje a szigetet, és odaérjen a starthoz. Ez egyrészt azért volt rossz, mert nem is tudtam velük rendesen beszélni az úszás előtt, másrészt, mikor odaértünk, nekünk is leesett, hogy a parttól kb. háromszáz méterre várnak engem. Közelebb nem tudtak jönni, attól lehetett tartani, hogy megfeneklik a hajó. A cuccaim viszont náluk voltak, úgyhogy reggel hét óra nyolc perckor úgy ugrottam a jéghideg vízbe, hogy az volt nálam, ami rajtam volt: egy fürdőgatya meg egy úszószemüveg. A hideg víztől viszont legalább sikerült felébrednem" - mesél a kezdeti nehézségekről a rutinos úszó Mányoki, két és fél éve hosszában úszta át a Balatont.

Ahol a nap sem süt és a hajó sem áll meg

Nagyjából a táv feléig semmi gond nem volt, bár rettenetesen fázott. Akkor egy áramlat elkezdte visszafelé vinni. "Itt még annál is hidegebb volt a víz, mint addig, olyan 15-16 fokos lehetett, ami három-négyórás úszás után már több, mint kellemetlen. A Balti-tenger ezen részén a hajóforgalom is nagy, és senki nem fog miattam másfelé menni, úgyhogy volt olyan, amikor csak lebegtem a vízben, amíg egy baromi nagy komphajó biztonságos távolságba nem került."

Egy szál fürdőgatyában álldogállni Dániában

Két kilométerrel a cél előtt a kísérőhajón elromlott valami, amit nem sikerült megjavítani. Attila akkor már negyed órája a hajó mellett lebegett, mivel a szabályok szerint nem foghatja meg azt. A hajó nem ment tovább, de ő úgy döntött, folytatja. "Ha ez a műszaki hiba nincs, minden idők második legjobb ideje is meglehetett volna ezen a távon, így is csak két perccel maradtam le végül. Két kilométert úsztam kísérő nélkül, itt már az eső is esett. Mikor kiértem a partra, nem volt ott senki, húsz percet álldogáltam ott egyedül, egy szál fürdőgatyában, meg úszószemüvegben."

"A helyiek nagyon szívélyesen fogadtak, mesélték, hogy a múlt héten egy belga férfi próbálkozott, de feladta. Jövő héten jön egy osztrák is, de egy évben maximum hatan-heten próbálkoznak ezzel az úszással." A cél elsősorban az volt, hogy teljesítse a légvonalban húsz kilométeres távot. Hogy pontosan mennyit úszott, majd a GPS dönti el, az áramlatok miatt rá kell számolni még legalább öt kilométert, nagyjából 25-öt tehetett meg.

A vízben pisilés legalább melegít

Az úszás alatt csak energiaitalt fogyasztott, szilárd táplálékot nem, nem volt ez olyan hosszú út. "Fizikális problémáim egyáltalán nem voltak. Most érzem néhány izmomban ezt a hat órát, de nem vészes."

Sok maratoni úszónak okoz gondot a hideg vízben, úszás közben pisilni. Megállnak, és úgy végzik el a dolgukat, vagy el sem végzik: volt, akit ki kellett húzni a vízből emiatt. Mányoki rutinos, neki ez nem gond, megy úszás közben is. "Lehet, hogy kicsit bizarr, de abban a hideg vízben még jól is esik a meleg."