Akár ilyen is lehet az új nemzeti stadion

2012.07.09. 12:57

Nem hirdettek győztest az új nemzeti stadion építésére és a környező terület városépítészeti rekonstrukciójára kiírt ötletpályázaton, de a beérkező pályaművekből az alkalmas ötleteket a tervpályázat kiírásába beleveszik.

Nagy Ervin országos főépítész és Vígh László kormánybiztos az új nemzeti stadion építészeti öltepályázatának eredményhirdetésén.
Nagy Ervin országos főépítész és Vígh László kormánybiztos az új nemzeti stadion építészeti öltepályázatának eredményhirdetésén.
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

Nagy Ervin országos főépítész, a bírálóbizottság elnöke szerint nem volt olyan pályamű, ami minden, általuk feltett kérdésre választ adott volna, ezért nem adhattak ki első díjat: „De értékteremtő és hasznosítható ötletek érkeztek, és jó bemelegítés volt ez a magyar építészeknek a tervpályázat előtt" - mondta Nagy a díjátadón.

Az ötletpályázaton induló 23 tervezőnek vagy csoportnak a Budapesti Olimpiai Központ rekonstrukciója mellett a Keleti pályaudvar, Stefánia út, Dózsa György út és Puskás Ferenc Stadion metróállomás közötti városrészt kellett újratervezniük úgy, hogy a 2016-ra felépülő nemzeti fuballstadion városépítészeti és közlekedési szempontból is tökéletes helyre kerüljön.

A bírálóbizottság 3 pályázatot díjazott, 7 művet a beruházást lebonyolító Nemzeti Sportközpontok számára megvételre érdemesnek találtak. „A mostani ötletpályázat célja elsősorban városépítészeti, közlekedési kérdések tisztázása volt. Az új épületeket, így egyelőre a méretek és az alaki sajátosságok szintjén kellett megjeleníteni. A pályaművek alapján a bírálóbizottság azt állapította meg, hogy a tervezési program megvalósítható a területen” – értékelt Nagy.

Az új stadion elhelyezésére jellemzően két koncepcionális változat látható a pályaművekben: a Dromosz szoborcsoportja helyére, vagy attól a Kerepesi út felé elhúzva építenék fel az új létesítményt. A beadott ötletpályázatok alapján látszik az is, hogy az új stadionhoz kapcsolódó parkoló valószínűleg a Verseny utca – Kerepesi út közötti, leromlott állapotú területen épülhet fel.

A II. helyezett pályamű tervezői.
A II. helyezett pályamű tervezői.

Az új nemzeti stadion beruházásának következő lépése az építészeti tervpályázat kiírása, Vígh László az építésért felelős kormánybiztos, szeptember-októberre teszi a kiírás közzétételét.
„A tervpályázat során már nemcsak ötleteket, ajánlásokat, megfontolásra érdemes felvetéseket várunk majd a mérnököktől, hanem konkrét terveket. Bár elsőre kissé bonyolultnak tűnhet a kétkörös pályáztatás, de az építész szakma javasolta ezt a megoldást, amit mi teljesítettünk. A most megjelent ötletek részletes feldolgozása nagyjából két hónapot vesz igénybe, így kora ősszel indulhat az építészeti tervpályázat. Ebben a kiírásban például már az is szerepel majd, milyen tájolása legyen az új stadionnak, milyen funkciók legyenek benne és az UEFA milyen előírásainak feleljen meg” – mondta Vígh.

A díjazott pályaművek:

Díjazásban részesült pályaművek:
II. helyezett: Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. – díj: 4.500.000 forint
III. helyezett: Mérték Építészeti Stúdió Kft. – díj: 3.500.000 forint
IV. helyezett: Sagra Építész Kft., Creatio Kft., Építészlabor Bt. – díj: 3.000.000 forint

Kiemelt megvételben részesített pályaművek:
4D Építész Stúdió Kft. – megvételi összeg: 1.500.000 forint
MCXVI építészműterem Kft. – megvételi összeg: 1.500.000 forint
Nart Építész Műterem Kft. – megvételi összeg: 1.500.000 forint
B3 Építész Stúdió Kft. – megvételi összeg: 1.500.000 forint

Megvételben részesített pályaművek:
M-Teampannon Kft., Város-Teampannon Kft. – megvételi összeg: 1.500.000 forint
RB-Stúdió Építésziroda – megvételi összeg: 1.500.000 forint
Napur Architect Kft. – megvételi összeg: 1.500.000 forint