Államosítottak egy egyetemi sporttelepet

2012.10.29. 10:21

Állami kezelésbe került két egyetemi fenntartású sporttelep a budapesti Bogdánfy úton. A 2012. október 17-i Magyar Közlönyben szerepelő kormányhatározat (1456/2012.) szerint a BME és az ELTE sporttelepei a Nemzeti Sportközpontokhoz kerülnek, írja az elteonline.hu.

A Nemzeti Sportközpontok 2011 végén a sporttelep szomszédságában lévő évek óta befejezetlen Tüskecsarnok kezelését is átvette az egyetemekkel, a 11. kerülettel és a fővárossal egyeztetve. Márciusban egy kormányrendelet kiemelt beruházássá nyilvánította a csarnok felújítását, és gyorsított hatósági munka után 2013 végére 2014 elejére ígérték a főépület és a hat munkacsarnok felújítását.


Nagyobb térképre váltás

Az egyezség szerint a Tüskecsarnokra az ELTE és BME is 10-10 százalékos pályahasználati jogot kapott. A munkacsarnokok az egyetemi sportélet nagy infrastrukturális hiányosságait pótolnák. Ezek pályaméretei nem érik el a teremsportokhoz szükséges paramétereket, és mérkőzések rendezésére sem alkalmasak, de a tanórák, edzések, és az utánpótlás-nevelés részbeni áthelyezésével tehermentesíthetők lennének a Bogdánfy út zsúfolt terei. A használat részleteit az ELTE, a BME és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség együtt igyekezett letisztázni Vígh László kormánybiztossal, azonban a tárgyalások nem zárultak le. Így bizonytalan, hogy a hallgatók hol, és milyen keretek között fogják elvégezni testnevelés kurzusaikat, hol fognak edzeni az ELTE-BEAC sportolói, és milyen árat kell fizetnünk saját létesítményeink használatáért.

A sporttelep vagyonkezelést a Nemzeti Sportközpontok kapta meg, az intézkedéseket a Nemzeti Vagyonkezelőnek kellene megtennie, és a kormánybiztosnak meg kellene állapodnia a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel, az ELTE-vel és a BME-vel.