Dánia ellen kevés egy félidő gyors játék

2012.07.30. 00:11
A magyar kézilabda-válogatott első olimpiai csoportmérkőzésén 25-27-re kikapott az Európa-bajnok Dániától. Az első félidő második felében tanácstalannak tűnt a csapat, a fordulás azonban a játékban is változást hozott, gyors, kreatív kézilabdát játszottak a magyarok, emberhátrányban is veszélyesek voltak, a végjátékban azonban nem volt szerencséjük.

Jól rajtolt a válogatott, megszerezte a vezetést, bár Nagy és Ilyés is kihagyott helyzettel nyitott. Császár átlövését azonban nem védhette a dán kapus a harmadik percben (1-0). A második gólt hetesből szereztük, míg a dánok csak az ötödik percben lőtték első góljukat, Fazekas védett előtte háromszor is nagyot. Aztán Nagy villant kétszer középről (4-1). Utána nem az ő percei következtek, eladott egy labdát, majd két percre ki is állították. A dánok ezt kihasználva 5-4-re zárkóztak fel.

Gulyás újra kétgólós előnyt szerzett, de Császár büntetőt hibázott, újra egy gólra voltak csak a dánok, a bal szélső Jensent nem tudták tartani a védők, amikor gólt nem szerzett, akkor hetest harcolt ki.

A 17. percben háromgólósra nőtt az előny Harsányi-hetes után (5-8), ez már a dán kapitánynak is sok volt, kikérte az első idejét. Mocsai kapitánynak annyi mondanivalója volt csapatához: „Szenzációsan védekeztek." Ez azonban a félidő második felére már nem volt egészen igaz. A bal szélen Jensen Eggertet nem tudták fogni, a negyedik gólját lőtte, és még két gyors dán gól következett, (8-8).

A nyitott védekezésre váltott dánokkal nem tudtak mit kezdeni Nagyék, Mocsai is kikérte első idejét, és Carlos Perezt is behozta 9-9-nél. A válogatott azonban nem lett sokkal frissebb,  a 26. percben, a meccsen először vezetett Dánia. (9-10). A félidő elején ötven százalékkal védő Fazekas teljesítménye visszaesett, és Nagyot másodjára is kiállították, majd a félidő végén Perezt is, 10-13-mal fordultak a csapatok.

Az első félidőben sem balátlövőből, sem beállóból nem tudott gól szerezni a magyar csapat, és szélről is kevésszer próbálkoztak, a dánok középen pedig jól védekeztek.

A második félidőre Mocsai kapust cserélt, Fazekas helyett Mikler állt be, Vadkertit is játszatta. Lékai is friss erő volt a csapatban, emberhátrányban, betörésből szerzett gólt, és közben egy dánt is kiállítottak róla. Utána Hansen lőtt Miklernek óriási gólt, majd Vadkerti volt eredményes balátlövőből (12-14).

Sarup betörésből talált be, ami emberelőnyünk miatt volt fájdalmas, de Császár gyorsan kihasználta, hogy leküldték Nielsent, aki a nyakára támadott (13-15). A beállósjáték is feljavult, Zubai nagyon aktív volt, a dánok a földre vitték, majd ő is ugyanezt tette védekezésben, de csak őt büntették két perccel a 35. percben. A felgyorsult és kreatívabban játszó csapatot azonban nem zavarta meg a kiállítás, két gólt is szerzett hátrányban, Lékai kapott jól labdát, majd Mocsai Tamás is gólt szerzett. Meglepetésre a szinte csak védekező Schuch Timuzsin egyenlített, mivel nem rendeződött a dán védelem, fellépett a támadáshoz. (16-16).

Bár Mogensen visszaszerezte a vezetést a dánoknak, nem tört meg a lendület, Mocsai kiválóan irányított, Zubainak is be tudta tenni középre, és Harsányi is elkapta a ritmust, szélről és hetesből is gólt dobott. A 47. percben 20-20 volt az állás, közben Fazekas is visszaállt, aki megint elkapta a fonalat, fontos pillanatokban védett. Az 50. percben Császár mesteri lövéssel visszavette a vezetést, majd Harsányi húzta be rövid sarokra jobb szélről (23-21). Ezután azonban a dánok négy gólt lőttek sorozatban, két hetest kaptak, Zubait megint leküldték, és Császár is csak kapufáig jutott (23-25). Az egész meccsen nagyot játszó Császár nyolcadik gólja még reményt adott, de Knudsen beállóból betalált (24-26). Zubai a másik oldalon a magyar csapat utolsó gólját lőtte, Nagy passza a következő támadásnál nem jutott el hozzá, Jensen hetese fél perccel a vége előtt még a döntetlent is lehetetlenné tette (25-27).

Mocsai Lajos: „Komoly csatára számíthattunk, az is lett belőle. Az elején nagyon jól kézilabdáztunk, utána viszont lelassultunk, ráadásul Nagy Laci összeszedte a második kiállítását is. A második félidőben rendkívül harcos, küzdőképes volt a csapatunk, de két védekezési hiba és az emberhátrányok sora miatt vesztettünk."

Császár Gábor: „Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült pontot mentenünk. Pedig a végjátékban vezettünk is, de akkor hibáztunk, amikor nem szabadott volna. Nem játszottunk rosszul, ezért is kár érte, hogy nem sikerült még döntetlenre sem hozni a meccset. Köszönjük a nagyszerű szurkolótáborunknak, hogy mindvégig támogatott bennünket."

Nagy László: „Mindenki várta a rajtot, nem voltunk megilletődve, jó meccset láthatott a közönség. Iszonyú erős a csoportunk. Még minden lehet, az elsődleges az, hogy negyeddöntőbe jussunk, és nem is a negyedik, hanem a harmadik helyen."

Kedden 12:15-kor a nyitókörben tízgólos vereséggel indító dél-koreaiak következnek, ellenük győzni kell.

B csoport, 1. forduló

Dánia-Magyarország 27-25 (13-10)
Copper Box, 7500 néző, v: Lazaar, Reveret (franciák)
gól: Eggert 9/5, Knudsen 6, Hansem 4, Sondergaard 3, Mogensen 2, Nielsen 1, Markussen 1, Spellerberg 1, illetve Császár 8/1, Harsányi 4/2, Lékai 3, Mocsai 2, Nagy 2, Zubai 2, Iváncsik 1, Gulyás 1, Vadkerti 1, Schuch 1