Hülyére keresi magát a tulaj a tökutolsó baseballcsapattal

2013.08.31. 11:06

A Houston Astros jelenleg az amerikai baseball-liga (MLB) legutolsó helyén van 44-89-es mérleggel, saját csoportjában 16 győzelemmel gyűjtött kevesebbet, mint a Los Angeles Angels és a Seattle Mariners, de még a teljes ligát nézve utolsó előtti Miami Marlins is 49-83-mal áll jelenleg. Az elmúlt hét idényben nem volt olyan csapat, amely rosszabb győzelmi aránnyal zárta volna a szezont.

A tökutolsó helyezés ellenére azonban rekordokat döntöget az Astros bevétele, a Forbes magazin becslése szerint 99 millió dolláros profittal zárhatják az évet, ami több, mint az előző hat bajnok profitja együtt.

A houstoni csapatot 2011-ben vette meg Jim Crane, aki hatalmas átalakításokat kezdett a texasi klubnál. Két év alatt megtizedelte a keret fizetését, a 2013-es szezont egy olyan kerettel kezdte meg, melyben mindössze öten kerestek 1 millió dollárnál többet, miközben 64 játékosnak van magasabb fizetése az idényre nézve, mint az Astros teljes csapata (csak a Yankeesnél kilenc ilyen van).

Az ötből augusztus végére mindössze egy lett, már csak Erik Bedard keres az aktív keretből 1 millió fölött, a legdrágább játékosuk pedig az a Wandy Rodriguez, aki már a Pittsburghnél játszik, neki idénre 5 millióval tartoznak. A szezont még 26 milliós összfizetéssel kezdték, ez a nyár végére 13 millió alá csökkent, miután elküldték, vagy elcserélték a drágább játékosaikat, bónuszokkal együtt is 21 millió alatt zárhatják az évet, pedig két éve még 56 millió fölött jártak.

A játékosokon megspórolt pénzt a farmcsapatokba (utánpótlás-rendszer) ölte Crane, aki szerint, ha megtelnek ezek a keretek, akár az öt legmagasabb fizetéssel bíró keret közé is kerülhet az Astros.

A 99 milliós profitnak azonban már előre megvan a helye, Crane ugyanis 220 milliós hitelből finanszírozta a csapat megvételét, mely során átvette a klub 55 milliós adósságát is.

A csökkentett kiadások mellett a Forbes szerint az Astros a CSN Houstonnal kötött szerződés értelmében igen magas közvetítési díjakhoz jutott, mely csaknem 80 millió dollárt ér szezononként, 50-nel többet, mint a korábbi megállapodás, ráadásul az összeg függ a csapat teljesítményétől, így ha javulnának, még több pénz állna a házhoz.

Ráadásul Crane a szurkolókat sem sanyargatja, amióta átvette az Astrost, ételt és italt is vihetnek a stadionba, nem kötelező a helyszínen megvenniük méregdrágán. Meg is teheti, hiszen vagyonát nagyjából 2 milliárd dollárra taksálják, és az is segíti, ha a stadiont közpénzből tartják fent.

A klub viszont nem osztja a Forbes nézeteit, szerintük ugyanis több ponton is téved a neves üzleti lap. Adatokat ugyan nem szolgáltattak, de azt elárulták közleményükben, hogy a közvetítési díjakból jóval kevesebb folyik be, mint amivel a magazin számol.