A FIFA pontosan olyan sportszerűtlen mint Suarez

2014.06.27. 19:10

Luis Suarez egy gyökér. Ezt mindenképpen szeretném elöljáróban leszögezni, és menten hozzátenni, hogy Liverpool szurkoló vagyok 12 éves korom óta, szóval igen, részrehajló vagyok, de így is azt mondom, hogy vagy fogjunk egy kalapácsot, vagy vigyük el a csávót egy pszichológushoz, mert ez így nem mehet tovább. Szóval hogy ezt így tisztáztuk, a FIFA meg elmehet a picsába.

suarez-1

Luis Suarez példátlanul súlyos büntetése ugyanis nemcsak a játékost sújtja, hanem a klubját is. Azt a Liverpoolt, ahol a csatár minden támogatást megkapott amikor négerezett és amikor megharapott egy másik védőt, mert a klub vezetősége úgy volt vele, hogy a mi kutyánk kölyke akkor is ha idióta, ráadásul évente rúg vagy 30 gólt, szóval nem kell menten keresztre feszíteni egy marhaság miatt. Pedig ha akkor, amikor Ivanovic megharapásáért alaposabb büntetést kapott volna, ne adj isten, elengedték volna a Real Madridhoz (az Arsenalhoz soha), akkor most lehet jobban állnak. Mert a FIFA hirtelen lefelezte a játékos értékét. 

Ismétlem, nem menteni akarom Suarezt, engem nem érdekel, hogy milyen gyerekkora volt, és az sem, hogy stresszhelyzetben ez mit hoz ki belőle, ehhez nekem szurkolóként semmi közöm nincsen. Oldja meg, felnőtt ember. Nekem is volt gyerekkori traumám, mégsem harapdálom a tmk-s kollégákat, amikor egy cikket az Index adminfelületének szarakodása miatt nem tudok leadni időre.

Suarez büntetést érdemel, és mivel egy FIFA égisze alatt rendezett eseményen rendetlenkedett, természetes, hogy ők járnak el az ügyében. Az viszont már korántsem az, hogy a büntetéssel nemcsak a FIFA-rendezvényektől tiltják el a vétkest, hanem az angol szövetség és az UEFA fennhatósága alatt állóktól is.

Suarez a harapás előtt úgy 80 millió eurót érhetett, és aktívan érdeklődött iránta a Real Madrid és a Barcelona is. Most, a vörös köd felszállta és a büntetés kiosztása után jó, ha negyvenet. A szponzorok éppen most egyeztetnek arról, hogyan vonják meg a támogatást Suareztől, érthető, nem akarják a portékájukat ilyen faszival reklámozni, Mondom, mindez, kiegészítve a kilenc nemzetközi meccsre szóló és 65 000 fontos büntetéssel teljesen jogos. Az, hogy halmazati büntetésként négy hónapra mindenféle sporttevékenységtől eltiltották, viszont nem őt, hanem a klubját érinti legsúlyosabban.

Mert beszartak, és statuáltak. Pelikán elvtárs megúszta valahogy, Suraeznek nem sikerült. A brazil vb rendezése körüli anomáliák, a katari vb-s korrupciós ügyek, Blatter egyre súlyosbodó idiotizmusa a sajtó kedvelt témája volt, ezen csámcsogott mindenki, és baszogatta a FIFA-t, hát most megmutatták, hogy van vér a pucájukban, nesze négy hónap, nem szarozunk. Az indoklás azon része, hogy egy visszaesőről van szó, még valahol meg is állja a helyét (nem, nem normális dolog, hogy valaki már három embert harapott meg a pályán), és még azzal sem lenne bajom, hogy kirívó sportszerűtlenségnek nevezik, mert hát az, de azt nem kellene elfelejteni, hogy a könyöklés is az, a szándékosan lábra csúszás is az, a fejelés is az és a szurkolók mellberúgása sem szép, sőt a közönség vagy az ellenfél köpködése sem, és akkor az ellenfél farkának szorongatásáról még nem is beszéltünk.

A FIFA ugyanis akkor nem volt ilyen határozott, amikor játékoskarriereket kettétörő becsúszások miatt kellett volna büntetni, amikor a kamerák kereszttüzében köpködték egymást a játékosok, amikor lefejelték egymást vagy csak szimplán úgy beletapostak a másik combjába, hogy a stoplik véres árkot húztak maguk után. Ezen a vébén is volt már olyan könyöklés, ami nyilvánvalóan szándékos volt, és vér is folyt miatta, fejeltek már le földön ülő ellenfelet is és rúgtak úgy combon egy másikat, hogy csak a jóistennek köszönheti, hogy nem tört el a lába. A FIFA ezekkel az eseményekkel nem foglalkozott, ha volt kiállítás, kiosztott az automatikus két meccses eltiltást, és szartak az egészbe bele.

A sportszerűtlenség definíciója ezek szerint a harapás, és a mértéke az egy Suarez. Pedig lehetne az egy Blatter is, hiszen az is sportszerűtlen, hogy milliós kenőpénzek fejében lehet vb-rendezési jogot nyerni (venni), mint ahogy az is az, hogy a FIFA, mint minden globális sportszervezet, egy fillér adót nem fizet az általa szervezett események után. Mi ez, ha nem sportszerűtlenség? De lépjünk túl ezen, nézzük a jogi oldalát a dolognak, mert az sem teljesen egyértelmű. Hiszen Suarez nem a FIFA-val, hanem a Liverpool FC-vel van szerződésben, a klubot felügyelő szervezet pedig az FA, a Footbal Association. Egy nemzetközi tornán elkövetett baromság után milyen alapon tiltják el a játékost egy országos bajnokságtól? Mi köze van ehhez a FIFA-nak? Semmi.

Statuálni, a bulvársajtó generálta médiahisztiben erős, kemény legényként feltűnni - ez volt a FIFA célja a büntetéssel, amit ha minden igaz, ügyvédek és sportszakjogászok nézegetnek éppen árgus szemekkel, és nagyon úgy tűnik, hogy bírósághoz fordulnak majd miatta. Jó, nincsenek illúzióim, sejtem, hogyan működik ez a fajta igazságszolgáltatás (is), de azért eljátszogatok a gondolattal, hogy valaki, valahol végre az orrára csap a FIFA-nak, és a helyére teszi ezt a gittegyletet.