Együtt jöttünk, de magunkért síelünk

2014.02.08. 21:31

Már az is szenzáció volt, hogy a Dufour-Lapointe családból három nővér ugyanabban a számban jutott ki az szocsi olimpiára, de hogy közülük ketten, Justine és Chloé a női mogul első és második helyére futottak be, az még mesésebbé teszi a sztorijukat.

„Valóban nagyon ritka, hogy három nővér ugyanabban a sportban, ráadásul magas szinten versenyezzen, de számunkra ez teljesen normális. Ez az életünk. Hároméves korunk óta együtt élünk és síelünk, mindenben osztozunk" – mondta Justine a McLean's-nek.

A húszas döntőbe mind három Dufour-Lapointe-lány simán bejutott, a háromkörös döntő első futamát is sikerrel vették, Justine a harmadik, Chloé a negyedik helyen jutott tovább, Maxime azonban csak 11. lett, így várható volt, ha nem javul fel látványosan, nincs esélye a hatos döntőre.

A második körben túl nagy is volt rajta a nyomás, pocsékul ment, 12. helyen zárt. Húgai azonban előreléptek, a második és a harmadik helyről várhatták a döntőt.

Amióta a mogul olimpiai versenyszám, még soha senki nem védte meg a címét, ezt a sorozatot most az amerikai Hannah Kearney törhette volna meg, aki futamról futamra egyre jobb lett, a hatos döntőben azonban nagyot hibázott. A döntőben ugyan nagyon szépen csinálta meg a forgást és  a szaltót is, de az egyik buckára nagyon rácsúszott, a tetején fent is akadt kicsit. Ez pedig pontlevonást hozott. Kearney-n már nagy volt a nyomás, Justine óriásit ment, elkapta a ritmust a buckák között, szélesen vette a fordulókat, és a döntők legmagasabb pontszámát (22.44) kapta. Nővére Chloé is jól ment, 21.66-tal mögé sorolt be, mikor Kearny elindult, már csak az volt a kérdés, hogy a testvérek milyen színű érmet kapnak majd.

Sikerük annyiban nem meglepő, hogy mindketten nyertek már világkupát, sőt olyan is volt, amikor egyszerre álltak dobogón. Calgaryban Justine győzött, míg Chloé a harmadik helyre jött be.

Mindhárman ugyanazokat a rítusokat hajtják végre a versenyek előtt. A lejtő tetején magukba zárkózva hallgatják az MP3 lejátszójukat, miközben a kulcsszavakat: sebesség, energia, magasság mormolják maguk elé. Az edzőik is ugyanazok, Jean-Paul Richard és Marc-André Moreau irányítja a felkészülésüket, míg a menedzser szerepét anyjuk tölti be.

„Nagyon megható volt. Teljesen be voltunk zsongva, amikor felfogtuk mindannyian együtt megyünk az olimpiára, izgatottak és büszkék voltunk" – nyilatkozták korábban.

„De mára lenyugodtunk, és tudjuk, mindannyian csak a saját versenyünkre koncentrálhatunk. Együtt jöttünk, de magunkért síelünk" – tették hozzá.