Ki mer a 40 éves legenda ellen szurkolni?

2014.02.08. 08:56

A biatlonrajongókat valószínűleg az a kérdés izgatja leginkább, hogy Ole Einar Björndalennek sikerül-e érmet nyernie Szocsiban. Ha a norvég dobogóra áll, utolérheti  éremszámban a téli olimpiák eddigi rekorderét, a sífutó Björn Daehlie-t, aki tizenkétszer volt dobogós. Björndalen már nem uralja úgy a mezőnyt, mint korábban, de még mindig számolni kell az olimpia után visszavonuló klasszissal. Ha ő mégsem győz, még mindig van egy csomó norvég, akik egy halom aranyat nyerhetnek.

Az idei szezon látványosan az olimpiáról szólt, szinte egyik topversenyző sem nyomta végig a világkupaszezont, több versenyt kihagytak, hogy magaslati edzőtáborokba vonulva élesítsék formájukat. A nagyok így nem is csatáztak egymással túl sokszor, de ennek ellenére azért látszik, kikkel kell számolni az olimpián.

A férfiaknál az előző szezon a francia Martin Fourcade és a norvég Emil Hegle Svendsen csatájáról szólt, a két biatlonista most is a legjobbak között van, de csak párszor volt alkalmuk ki-ki versenyt futniuk. Fourcade az első világkupán két győzelmet is behúzott, bár a váltót elszúrta, mert nem tudta, mennyit lőtt, míg Svendsen érezhetően formán kívül volt Östersundban. Hochfilzenben az üldözésesben már szorosabb volt küzdelem, de megint csak Fourcade nyert.

A harmadik világkupát a norvég sztárok kihagyták, de a másodvonalból is tudtak meríteni. A húszéves Johannes Bö elképesztően ment Annecyben, a sprint és üldözéses számot is magabiztosan nyerte. A következő versenyen már a norvégok első sora is ott volt. Svendsen két győzelmet is behúzott, Björndalen pedig két ezüsttel mutatta, nem érdemes őt leírni 40 évesen sem, a sífutó formájával nincs semmi gond. A sprintben csak négy tizedet kapott Svendsentől. Ruhpoldingot Fourcade hagyta ki, Svendsen így újabb két sima győzelmet szerzett. Antholtzba már Svendsen nem ment el, de Fourcade borzasztóan lőtt a két egyéni versenyszámban. Ennek is volt köszönhető, élete első világkupa győzelmét ünnepelhette Lukas Hofer, aki ráadásul holtversenyben ért célba Simon Schemppel.

A férfi számokban Szocsiban is norvég és Martin Fourcade-dominancia várható, de a biatlon éppen azért az egyik közönségkedvenc sportág, mert bárki ellőheti magát. A büntetőkörök még a legnagyobb favoritokat is a középmezőnybe sorolhatják, míg ha egy közepes képességű versenyző lövészetben és futásban is a topon van, még dobogóra is állhat. Az izgalmak a váltóban fokozódhatnak a végletekig, ritka, hogy mind a négy tagja optimálisan teljesít. Ha Björndalennek egyéniben nem is jön össze az érem, a váltóban szinte már most oda lehet adni neki, a norvégoknak borzasztóan el kéne rontani, hogy ne legyenek a dobogók. A norvégok és a franciák mellett ebben a számban a németek, az oroszok és az osztrákok is pályázhatnak az első helyre.

Az olimpia új számában, a vegyes váltóban is még nehezebb megmondani, ki lehet a befutó, az egész szezonban csak egyetlen világkupa-futamot rendeztek. Azt a csehek húzták be, de egy jó norvég váltóval aligha tudják felvenni a versenyt.

Biatlonszabályok röviden

A sprintben a versenyzőket egyenként indítják, külön mérik az időket, a biatlonisták kétszer öt lövést adnak le korongokra 50 méterről, először fekvő, majd álló testhelyzetben. A lövőhibákért darabonként  150 méteres büntetőkör jár. Az nyer, aki legrövidebb idő alatt teljesíti a pályát. Az olimpia a sprinttel indul, mert ez adja az üldözéses sorrendjét is. A sprintben kialakult időkülönbségek alapján indítják a futamot, először a sprint győztese rajtol. Az üldözésesben már négy sorozatot lőnek, kétszer fekvő és kétszer álló testhelyzetben. A hibákért itt is büntetőkör jár. Az üldözésesben az nyer, aki  először áthalad a célon. A tömegrajtos futamban mindenki egyszerre indul, itt is négy lövészet van büntetőkörökkel. Az egyéni indításos futamokban szintén négyszer lőnek, de itt az eleve hosszú táv miatt nincsenek büntetkörök, a hibákért viszont egy-egy perces büntetőidő jár. Ezeket hozzáadják a pályán futott időhöz. Az nyer, akinek a legkevesebb az ideje. A váltószámokban minden csapattag kétszer lő, egy állót és egy fekvőt. Itt is büntetőkör jár a hibákért, de itt három póttölténye is van a biatlonistáknak, csak akkor kell futniuk, ha azok elhasználása után is marad fent korong.

Fehérorosz vagy cseh töri meg a norvégmintát?

A nőknél négy évvel ezelőtt Magdalena Neuner volt a sztár, de visszavonulás után gyorsan akadtak utódjai. A norvég Tora Berger tavaly dominált, a világbajnokságon négy aranyat és két ezüstöt nyert, az idei szezonban azonban nem olyan átütő, lövészete nem túl stabil, és futásban sem veri már olyan könnyedén a mezőnyt. Szocsinak egyetlen világkupa-győzelemmel vág neki.

A szezon egyik meglepetése Gabriela Soukalova szereplése volt. A cseh versenyzőre sokan csak legyintettek, amikor az előző szezon végén három győzelmet is behúzott az hanti-manyszijszki világkupán, mert a legjobbak már messze voltak a csúcsformájuktól vagy el sem utaztak. Soukalova azonan megmutatta, hogy nem kicsúszott eredményről van szó. Östersundban egyből egy vegyes váltó arannyal nyitott, majd az egyéni indításost is megnyerte. Ruhpoldingban is első lett ebben a számban, plusz az üldözéses aranyát is begyűjtötte mellé. Sokáig vezetett is a világkupa összetett pontversenyében, de az antholtzi versenyen bedöglött a puskája, és egy szabálytalan csere miatt két számot is bukott.

Szintén a meglepetések közé tartozik, a svájci Selina Gasparin versenyzése. Évek óta ott van a mezőnyben, de még sohasem tudott világkupafutamot nyerni eddig. Hochfilzenben azonban úgy verte a sprint mezőnyét, hogy még egy lövőhibája is volt. Annecyben már ő sem hibázott, még egy első helyet tudott szerezni. Ha Szocsiban is ilyen koncentráltan tud versenyezni, érmet szerezhet.

A fehéroroszok Darja Domracseva sikéréért szoríthatnak, meg is van rá minden alapuk. Ha a biatlonistájuk elfogadhatóan lő, aligha tudják megverni, félelmetesen erős sífutásban. Östersundban ezt már bizonyította is, de óriási szél miatt lefújták a tömegrajtos versenyt, így az első helyet is bukta. A következő két fordulóban szenvedett a lövészetével, még dobogóra sem állt, de Oberhofban már megmutatta milyen erős. A sprintet és az üldözésest is megnyerte, utóbbit három lövőhibával. A mesterhármas is majdnem összejött neki, de a tömegrajtosban két lövőhiba már soknak bizonyult, csak harmadik lett. Ruhpoldingban még inkább szenvedett a lövészettel, az üldözésesben ötöt hibázott.

Domracsevához hasonló futógép a finn Kaisa Mäkäräinen, neki egyetlen győzelme sincs a szezonban, de hatszor azért felállt a dobogóra, lehet, hogy pont Szocsiban fog kijönni neki a lépés. Az ukránok is nagyon veszélyesek lehetnek, Valj Szemerenko futamot is nyert, és Ukrajna a női váltó esélyese is, a két Szemerenko Pindrusnával és Dzsimával kiegészülve az aranyért mehet. A németek Neuner visszavonulásával meggyengültek, de Andrea Henkelnek még összejöhet egy érem, és a váltójukban is bízhatnak.

Magyarok Szocsiban

A férfiaknál Gombos Károly, a nőknél Szőcs Emőke a magyar induló, túl nagy reményeik nem lehetnek, a mezőny hátsó felébe tartoznak, hibátlan lövészettel sincs esélyük élre kerülni. Már az is meglepetés lenne, ha kiharcolnák az üldözéses futamot a sprint után. Ott a legjobb hatvan versenyez. Ugyan román színekben, de Tófalvi Éva bekerülhet a legjobbak közé.

Biatlon Szocsiban

február 8., 15:30 - férfi sprint, 10 kilométer
február 9., 15:30 - női sprint, 7,5 kilométer
február 10., 16:00 - férfi üldözéses, 12,5 kilométer
február 11., 16:00 - női üldözéses, 10 kilométer
február 13., 15:00 - férfi egyéni, 20 kilométer
február 14., 15:00 - női egyéni, 15 kilométer
február 16., 16:00 - férfi tömegrajtos, 15 kilométer
február 17., 16:00 - női tömegrajtos, 12,5 kilométer
február 19., 15:30 - vegyes váltó, 2x6 + 2x7,5 kilométer
február 21., 15:30 - női váltó, 4x6 kilométer
február 22., 15:30 - férfi váltó, 4x7,5 kilométer