Ellógta a tesiórákat, a legjobb finn baseballos lett magyarként

2016.12.13. 01:02

A baseball Magyarországon sem a legismertebb sportág, hiába van jelen évtizedek óta. Csak kevesen tudják kapásból megmondani, hogy ki a bajnok, vagy hogy egyáltalán milyen csapatok is vannak a legjobb ligában. De más európai országokban sem túlzottan népszerű az olimpiai műsorba visszakerülő sportág, mégis lehet örülni a magyar légiósok sikereinek.

A finn baseballbajnokság döntőjének legértékesebb játékosává (MVP) Munkácsi Gábort választották.

De mit csinál 15-20 meztelen férfi egy forró szobában?

Munkácsi itthon az Óbuda Brick Factoryban játszott és nyert többször is magyar bajnokságot. A sportágat amatőrként űzi, hobbinak tartja, így Finnországba sem nagyot kaszáló szerződéssel hívták. Három éve munka miatt utazott ki, majd leigazolt a szinte egyeduralkodó, 14 éve folyamatosan bajnok Espoo Exposhoz.

„Nagyon kevés olyan játékos van ezekben az országokban, akik pénzt kapnak a játékukért, még kevesebben vannak azok, akik egy jelképes összegnél többet kapnak.”

13245211 979333495509842 5913003232763479006 n
Fotó: Finn Baseball Liga

A finneknél is megjelentek azon országok képviselői, amelyek a baseballban menőnek számítanak: dél-amerikaiak, kubaiak, amerikaiak és japánok is játszanak a bajnokságban. Az Exposban Munkácsin kívül két amerikai légiós volt. Nekik azért is örült, mert velük jobban megértette magát, mint a finnekkel, akik érthetetlen szlenget nyomtak.

„Az nagyon tetszett, hogy mindenki felfogta, a baseballnál fontosabb lehet a munka, a család, a suli, így mindenki magáért edzett. Nem helyeztünk plusz nyomást egymásra, így mindenki tudta hozni a saját maximumát. A baseball a koncentrációról szól, fejben kell ott lenni.”

„Van itt baseball? Nem is tudtam. Általában ez a finnek reakciója is” – mondta Munkácsi. Érdekes, hogy a baseball finn változata, a pesäpallo viszont elég jól pörög. „Olyan, mintha egy félprofi métabajnokság lenne Magyarországon. Itt tévéközvetítéssel, szponzorokkal, helyi sztárokkal megy a bajnokság. Én nem játszottam ezt soha, ahhoz nagyon finnek kell lenni.”

Hiába nagyon finn, azért a pesäpallo is hathat a baseballra, van némi átjárás is a két sportág között. Munkácsi elmondta, rendkívül gyorsan dobnak a játékosok, maga a játékmenet is pörgősebb a baseballnál. Nem véletlen, hogy az amerikai profi ligából (MLB) is érkeztek megfigyelők, hogy milyen elemeket lehetne átvenni.

14117952 964985060278019 3058392940151950533 n
Fotó: Finn Baseball Liga

Munkácsinak felemás érzései voltak, azt mondta, hogy bár a magyarok jobb játékosok egyénenként, a finneknél jobbak a csapatok, a bajnokság mégsem olyan erős kint. Amikor a két válogatott legutóbb egymással játszott, Finnország legyőzte a magyarokat. „A jövő viszont Magyarországé, mert nálunk rengeteg fiatal játékos űzi a sportágat, és utánpótlás-bajnokságunk is van. Ezek hiányoznak Finnországban, ez a következő években meg is fog látszani. A 29 évemmel itt fiatalnak számítottam.”

De nemcsak ez lehetett szokatlan, hanem az is, ahogyan a győzelmet ünnepli egy csapat. „A finnek általában egy szaunapartival ünnepelnek. Azaz 15-20 meztelen férfi ül egy forró szobában, izzad, és hihetetlen mennyiségű sört fogyaszt.”

A legerősebb finn bajnokságban idén négy csapat küzdött, az alapszakasz nagyon szorosan zárult, a Helsinki Mets csak egy győzelemmel maradt le a döntőről, amit a Expos és a Bullets játszott.

Visszatér Magyarországra

A döntő legértékesebb játékosa lett Munkácsi, aki helyén kezeli ezt a sikert. „Nem egy topligában választottak MVP-nek, de még csak nem is Olaszországban vagy Hollandiában. A lehetőségeimhez mérten kihoztam a dologból a maximumot. Az ilyen sikereket is értékelni kell. Nem lesz mindenki olimpiai bajnok, de mégis sokat kivehet a sportból. Én 21-22 évesen kezdtem el játszani, holott előtte ellógtam a tesiórákat. A baseballban kiélhetem a versengési vágyaimat, sikereket érek el, és levezetem a stresszt. Ez kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé tesz, ami kihat más területekre is.”

Munkácsi úgy tartja, az ütések sikerességének is szólt az, hogy ő lehetett legjobb. (Ha nem jártas a baseballban, itt tájékozódhat.) „Nem az a játékos vagyok, aki rengeteg homerunt üt, de annál többször jutok ki a bázisra, vagy hozom be a pontszerző pozícióban lévő embereket. Ha futó van a 2-es, 3-as bázison, akkor válik érdekessé a játék. A nézők pihentetik kicsit a sörüket, hot dogjukat, a pitcher jobban koncentrál, és sokkal nagyobb a nyomás az ütőjátékoson is. Az a jó ütőjátékos, aki ilyenkor is tudja tartani a koncentrációt és be tudja hozni a pontokat. Ez tökéletesen összejött a döntő sorozatban.”

A légiós befejezte finnországi karrierjét, a következő szezonban már újra Magyarországon játszik, korábbi csapatához, az Óbudához szeretne visszamenni, amivel Interliga-győztes (ez a horvát–magyar–szerb–szlovák–szlovén közös bajnokság) és magyar bajnok is szeretne lenni, valamint a válogatottban is játszana. Úgy tartja, egy egyéni díj is csak akkor ér valamit, ha a csapat is nyer egy sorozatban.