Még egy olimpiai kvótát kaptak a magyarok, de értelmetlen lett volna élni vele

2016.08.05. 20:54

A riói olimpián 160 magyar résztvevő lesz, az utolsó utáni pillanatban a szervezők még egy indulási jogot adtak volna Magyarországnak, de azzal nem élt. Lehetetlen küldetést kellett volna teljesíteni.

Az oroszoktól több sportágban, így országúti kerékpárban is megvonták a doppingbalhé miatt az indulási jogot, felszabadult néhány hely, amit fel lehetett tölteni. Így Magyarország, ami egyébként nem tudott az országúti szakágban kvótát szerezni, is indíthatott volna egy versenyzőt. Erről azonban letett.

A Magyar Olimpia Bizottságot (MOB) csütörtök este értesítették, hogy elindíthatna egy kerékpárost. A MOB a Magyar Kerékpáros Szövetséggel egyeztetve, a sportszakmai kérdéseket és az utaztatási lehetőséget megvizsgálva úgy döntött, hogy nem él a lehetőséggel. Úgy tudjuk, a MOB versenyzővel is egyeztetett, aki hasonló eredményre jutott. Értelmetlen belemenni.

A szervezők felajánlását nehéz lenne komolynak nevezni. Az országúti kerékpár mezőnyversenye mindjárt az első nap, szombaton helyi idő szerint 9.30-kor rajtol. Az egyik legnehezebb állóképességi számról beszélünk, közel hat órát kell nyeregben tölteni a 237,5 kilométeren. Ez még kipihent állapotban és akklimatizálódva sem egyszerű, nemhogy éppen csak beesve az olimpiára. A magyar versenyző alig pár órával a rajt előtt érkezhetett volna csak Rióba, és még abban sem bízhatott volna, hogy a kerékpárja is odaér.