Egy riói buliban fegyvert fogtak a brit csapat egyik tagjára

2016.08.18. 06:14

Az amerikai olimpiai bajnok Ryan Lochte után a brit csapat egyik - meg nem nevezett tagját - is támadás érte Rio de Janeiróban. - írta csütörtök hajnalban az ilyen témákban megbízhatónak számító Guardian egy birtokába került levél alapján, melyet a brit csapatot kísérő biztonságiak írtak a csapattagoknak.

A meg nem nevezett tag elleni támadás akkor történt, amikor az a városban szórakozott. A sértettre a lap szerint fegyvert fogtak, és bár a pisztoly nem sült el, a britet érthető módon megviselte az incidens. 

De az eset nem csak a megtámadottat, hanem az egész brit csapatot megrázta, különösen azokat, akik versenyük letudásával ki akarják élvezni a világ egyik bulifővárosát. A csapatért felelős biztonsági egység ki is adott egy zárt körű ajánlást, melyben azt írták, "nem éri meg a kockázatot" az olimpiai falu elhagyása, főleg, ha a válogatott egyenruháját viselik. Az emailben elküldött biztonsági ajánlások a következők:

  • a csapattagok ne hordják a válogatott egyenruháját, vagy bármi olyan ismertetőjelet, ami a csapattagságukra utalhat, és túl értékes tárgyakat se vigyenek magukkal
  • ne szálljanak taxiba sötétedés után, csak a hivatalos szállítók által biztosított járművekbe
  • ne menjenek olyan helyre, ahonnan nem tudnak biztonságos eszközzel hazatérni
  • mindig értesítsék a csapat illetékeseit, hová indulnak 
  • de a legjobb, ha sehová nem indulnak az olimpiai falun kívül

Ezen túl minden olyan csapattagot biztonsági eligazításra köteleztek, aki befejezte a versenyzést. Állítólag vannak olyan csapatok, melyek egész egyszerűen kijárási tilalmat rendeltek el tagjaiknak (a lap ezzel kapcsolatban sem ír konkrétumokat).

Az igen foghíjas riói közbiztonság eddigi leghíresebb áldozata az amerikai Ryan Lochte harmadmagával éppen olimpiai győzelmét ünnepelte (a 4x200-as gyorsváltó tagjaként nyert) volna a brazil úszó, Thiago Pereira bulijában, amikor a odafelé vezető úton a taxijukat rendőregyenruhát viselő fegyveresek állították meg, az úszókat (Gunnar Bentz, Jack Conger és Jimmy Feigen is vele volt) kiparancsolták az autóból, és elvették tőlük pénzüket és pár értéktárgyukat. Egyikük sem sérült meg, de Lochte a Twitteren azt írta, elég kemény helyzet volt, mert az ő homlokához például fegyvert szorítottak. A NOB első reakciója természetesen a tagadás volt, majd a rendőrség elkezdett nyomozni, viszont szerdára már ott tartott az ügy, hogy ők is hazugsággal vádolták Lochtéékat.