Választanod kell, blabla. Nem, én mindkettőt akarom!

2018-02-17T050319Z 744218128 DEVEE2H0E1J6E RTRMADP 3 OLYMPICS-20
2018.02.25. 14:24

A phjongcshangi olimpia egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy az eredetileg snowboardos Ester Ledecká alpesi síben nyert aranyérmet. A szuperóriás-műlesiklásban olyan klasszisokat vert, mint Lindsey Vonn, Tina Weirather vagy Anna Veith. Ráadásul olyan rossz rajtszámmal (26) indult, amilyennel nem szokás nyerni. Ledecká már azzal is történelmet írt, hogy snowboardban és síben is indult világbajnokságon ugyanabban az évben, ezt aztán megfejelte az olimpiai szerepléssel, és alighanem sokáig utolérhetetlen lesz a két sportágban szerzett aranyérmével.

„Nem tudom ezt mivel magyarázni. A vidámság mindig megengedte nekem, hogy igazán nagy nyomás nélkül csináljam azt, amit szeretek. A legfőbb célom az, hogy élvezzem a menetet, és lehetőségek szerinti legjobb csúszás legyen, de nem az, hogy aranyat nyerjek" – nyilatkozta győzelme után Ledecká.

Az olimpiák kezdetén egyáltalán nem volt különleges, ha egy sportoló több sportágban is érmet tudott nyerni, sőt még a nyári és téli olimpiák között is volt átjárás. Ma ez már egyre ritkább, már a kvalifikáció olyan követelményeket állít, hogy szinte lehetetlen két sportágban is megfelelni.

Ledecká pont ezt a lehetetlent nem ismerte.

Már tizenéves korában győzködték, hogy döntsön, sí vagy snowboard. „«Nem csinálhatod mindkettőt, specializálódnod kell, különben nem jutsz magas szintre». Tizennégy éves korom óta ezeket a beszélgetéseket folytattam az edzőimmel. «Választanod kell és bla, bla.» De én azt mondtam: «Nem, én mindkettőt akarom, és ha neked ez gond, akkor választok egy másik edzőt, mert én ezen az úton akarok járni.»" - nyilatkozta még az olimpia előtt a New York Times-nak.

Nem sokon múlt, hogy Ledeckát nem a hokisok között láthatjuk. Nagyapja az 1968-as olimpián ezüstérmes csehszlovák csapat tagja volt, a családjában tehát erős hagyományai voltak a jégkorongnak, így Ledecká is kipróbálta. A szüleivel a hegyek között töltött idő azonban a sí és a snowboard felé vitte. Kétévesen már léceken állt, majd bátyját, Jonast követve ötévesen a snowboardot is kipróbálta. Mindkét sportágban versenyezni kezdett. Azt mondta, ha a szülei nem támogatták volna ebben anyagilag is, akkor most csak egy sportban nyomulna.

A snowboardban lett előbb sikeres, 15 évesen már indult az Európa-kupában, majd egy évvel később megnyerte a Európai Téli Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, ahol nem túl jó eredménnyel alpesi versenyszámokat is teljesített.  Még nem volt 18 éves, amikor világkupázni kezdett, majd kétszeres junior világbajnok lett. Az nem lehetett kérdés, hogy a 2014-es olimpián snowboardosként ott legyen, egy hatodik és egy hetedik helyet szerzett, de ő alpesi síben is küzdött a csapattagságért. Szocsiban azonban ez még nem jött össze neki. 

FIS-versenyeken és Európa-kupákon síben is elég fiatalon gyűjtögette a dobogós helyeket, de hát az számít valakinek, aki a világkupában is részt vesz. Ledecká nem túl régen, 2016 elején indulhatott először vk-n, ott gyorsasági számokra, lesiklásra és szuper-G-re koncentrált. A szűk elitbe nem fért be, legtöbbször húsz és harminc közötti helyezéssel zárt, de ha úgy vesszük, egy félállású síelőtől ez nem is olyan rossz eredmény. Inkább a mezőny érdekes színfoltja volt, mint veszélyes ellenfél. Egészen az olimpiáig.

„Mentálisan friss, mert váltogatja a sportágakat, de Ester legnagyobb problémája az, hogy gyakran fáradt, ez veszélyes is lehet, hibázáshoz vezethet síelés közben." – mondta Tomas Bank, Ledecká síedzője. 

Hogy két sportágban is helyt álljon, ahhoz elég bravúros logisztikára van szükség. Össze kell fésülnie a snowboardos és síelős versenynaptárát, meg az ezekhez tartozó edzésblokkokat, és folyamatosan egyeztetnie kell a két különálló edzői stábjával. Ledecká egyszerre már nem készül mindkét sportágára, deszkát és lécet nem visz magával ugyanabba az edzőtáborba, egy-három hetes felkészülési blokkokat csinál, aztán beleveti magát a versenyzésbe.

„Elég bonyolult, azt hiszem évről-évre egy bonyolultabb. Mindig úgy kezdjük a szezont, hogy van egy A tervünk, aztán a közepén már egy Z tervnél járunk, és így megyünk végig az ábécén, úgy háromszor" - mondta Ledecká.

Bár két különböző sportágban versenyez, tud tudást átvinni az egyikből a másikba. Bank edző szerint,

amikor Ledecká síről snowboardra vált, az olyan lehet neki, mintha lassított felvételt látna, vagy letérne az autópályáról egy mellékútra, akkora a sebességkülönbség. Ez pedig hatalmas előnyt ad.

Amerikai snowboard edzője, Justin Reiter szerint a sí miatt tudja jobban olvasni a snowboardpályákat is. A síbe viszont a jó carving-technikát, élen vezetést vitte a snowboardból. „A síben van két léced, két botod: elég sok lehetőséged van, hogy megmentsd magad és elnyelesd azokat az erőket, amelyeket te generálsz. De snowboardban csak egy él van, és ha ezt elveszíted, akkor már el is buktál."

A sokszoros magyar bajnok snowboardos, Pátkai Marcell szerint nemcsak az nagyszerű, hogy Ledecká snowboardos technikát átvíve nyert alpesi számot, de látni kell azt is, hogy ezzel fricskát is adott a síelőknek is, szimbolikus is a győzelme. „A snowboard és a sí között mindig sportpolitikai csatározások zajlottak. A snowboard sokáig külön utakon járt, saját versenyrendszerrel, de aztán a NOB-tól a FIS (sívilágszövetség) lobbizta ki, hogy az olimpián is szerepeljen ez a sport. A FIS versenyein aztán sok legenda el sem indult, és az is növelte a szembenállást, hogy limitálták a snowboardosok számát az olimpián."

„Estert mindig nagy csapat veszi körül, profik, de jó fejek. Nálam is jobban megy, a világkupákon a férfiakat is veri. Nőknél 4-5 százalékos időkülönbséget is tud adni a másodiknak. Csodálom, hogy őszinte és gyermeteg lelkesedéssel tudja ezt egészet csinálni. Nagyon rá tud fókuszálni, de nincs csőlátása és egyensúlyban tud maradni." - mondta Pátkai.

Borítókép: Leonhard Foeger / Reuters.