18 év alatt 177 sportolót zaklathatott az Ohio State egyetem csapatorvosa

2019.05.18. 13:08

1979 és 1997 között legalább 177 férfi sportolót zaklathatott szexuálisan az Ohio State egyetem egyik csapatorvosa, az összesen 16 sportágat felügyelő Dr. Richard Strauss, derítette ki az egyetem belső vizsgálata, ami arra is rámutatott, hogy az egyetem akkori vezetése nem tett semmit a zaklatások megállításában több panasz ellenére sem, az ügyekben indított vizsgálatok pedig elfogadhatatlanok voltak.

A pénteken nyilvánosságra hozott eredmények szerint a 2005-ben öngyilkos Strauss az egyetem területének több pontján is zaklatta a sportolókat, az orvosi vizsgálók mellett öltözőkben, zuhanyzókban és szaunákban is nem megfelelő vizsgálatok elvégzésére kényszerítette a férfi sportolókat.

„Nagyon sajnáljuk, hogy mindez megtörténhetett” – mondta a vizsgálat kapcsán az egyetem elnöke, Michael Drake, aki szerint rendszerszintű kudarc volt, hogy nem védték meg a sportolókat a zaklató orvossal szemben. Hozzátette, hogy ma már teljesen más rendszerben működik az intézmény.

Az Ohio State egyetemen lezajlott vizsgálat a második hatalmas zaklatási ügy az amerikai sportvilágban, a korábban többszörösen elítélt Larry Nassar a Michigan State és az amerikai tornászválogatott orvosaként legalább 332 sportolót zaklatott évtizedeken át. Az ügyben az egyetem félmilliárd dolláros kártérítést fizetett az áldozatoknak.

via BBC