Lewandowski letette névjegyét, onnan lőtt gólt, ahonnan nem lehet

GettyImages-1413523680
2022.08.08. 08:59
Ha esetleg akadt ember, akinek kétségei voltak a Lewandowski-ügylet észszerűségéről, akkor vasárnap este három perc alatt eloszlottak ezek a kétségek. Ennyi időre volt szüksége a lengyel zseninek ahhoz, hogy berúgja élete első Barca-gólját. Amely egyszersmind élete egyik legszebb gólja, hiszen onnan, abból a szögből nem lehet gólt rúgni. Lewa adott még két gólpasszt, a Barca 6–0-ra kiütötte a mexikói Pumast, Dani Alvest pedig elbúcsúztatták. Ez történt 83 021 néző előtt a Spotify Camp Nouban.

A Barca katasztrofális anyagi helyzetéről minden pénzügyi elemzésnél többet elmond az a tény, hogy a klub ikonikus stadionját már nem Camp Nounak hívják, hanem Spotify Camp Nounak. Március 15-én 130 millió euróért eladták a névhasználat jogát a a svéd zenei streamingszolgáltatónak. Más források 435 millió eurót említenek, persze nem arról van szó, hogy egy összegben kapna ennyi pénzt az 1,35 milliárd eurós adósságot görgető katalán óriás; 2034-ig ütemezve érkezik meg az összeg. Cserébe a stadion 12 évig viseli a skandináv cég nevét, a férfi és női csapat pedig ősztől 2026-ig a mezén hirdeti a zeneszolgáltatót.

No de bármekkora is az adósság, azért 83 021-en jegyet váltottak a hagyományos idénynyitóra, a Joan Gamper Kupára, amelyen kellemes ellenfél, a mexikói Pumas próbálta megakadályozni a hazai gólözönt – sikertelenül. Kezdésként Joan Laporta elnök a pályán elbúcsúztatta a klub ikonikus játékosát, a 431 hivatalos mérkőzésen pályára lépő brazil Dani Alvest, aki a vasárnapi ellenfélhez, az UNAM Pumas csapatához szerződött egy évre.

A búcsút követte a bemutatkozás: pályára lépett Robert Lewandowski, a nyáron igazolt lengyel szupersztár, aki három perc elteltével nagy labdát kapott Pedritől, kicselezte a kapust, de ki is sodródott, és úgy tűnt, oda a lehetőség. 

Másnak, de nem Lewának. A lengyel megfordult, és szinte nullszögből a hálóba csavarta a labdát. Felrobbant a Spotify Camp Nou, Lewa megérkezett!

Később még két gólpasszt is adott a center, aki 60 percet töltött a pályán, és meghódította a katalán közönséget. Nem csoda, hogy őt választották a meccs emberének.

Lewandowski a gólja és a két gólpassza mellett még egy kapufát is rúgott, egyszóval remekelt. Pedri két szenzációs gólt szerzett, Dembélé, Aubameyang és Frenkie de Jong is betalált. 

Alakul a Barcelona…

(Borítókép: Robert Lewandowski 2022. augusztus 7-én Barcelonában, Spanyolországban. Fotó: Alex Caparros/Getty Images)