A budapesti közönség megkapta, amire egész hétvégén várt

MG 5028
2023.09.24. 23:02
Dave Chisnall nyerte a 3. Hungarian Darts Trophyt, miután a vasárnap esti döntőben 8:7-re legyőzte Luke Humphriest. A világbajnok Michael Smith délután búcsúzott, a korábbi vb-győztes Peter Wright szintén, ahogy az is eldőlt, hogy nem lesz címvédés, hiszen Joe Cullen sem jutott el az esti programig.

Ahogy arról beszámoltunk, álomszerűen kezdődött magyar szempontból a 3. Hungarian Darts Trophy, Major Nándor ugyanis sporttörténelmet írva legyőzte Ricardo Pietreczkót az első fordulóban, ezzel az első hazai játékos lett, aki meccset tudott nyerni European Tour-verseny főtábláján. A szombati nap leginkább Damon Heta bevonulásáról maradt emlékezetes, az ausztrál játékos lenullázta Majort.

Búcsúzott a világelső és a címvédő is a nyolcaddöntőben

Vasárnap a nyolcaddöntőkkel folytatódott a délutáni program. Az első mérkőzésen rögtön az egyik hazai közönségkedvenc, Peter Wright kezdett, szereplése nem tartott sokáig. Luke Woodhouse lehengerlő játékkal, 100,31-es átlaggal múlta felül a skót sztárjátékost. A címvédő Joe Cullen is búcsúzott, az ellenállhatatlanul teljesítő Gerwyn Price minden dupláját megdobta, ami párját ritkító teljesítmény.

Damon Heta is folytatta jó szereplését, a Nathan Aspinallt kiejtő Gian van Veen sem jelentett számára akadályt. A világbajnok, világelső Michael Smith volt a következő meglepő búcsúzó: az angol játékost a belga Mike De Decker ejtette ki. Kiélezett meccset vívott Scott Williams és Danny Noppert, előbbi került ki belőle győztesen, 6:5 lett a végeredmény.

Hasonlóan színvonalas mérkőzést láthatott az MVM Dome továbbra is rendkívül lelkes közönsége Jonny Clayton és Michael van Gerwen között, a háromszoros világbajnok holland 6:5-re behúzta a döntőnek is beillő találkozót. A délután utolsó meccsén a torna első kiemeltje, Dave Chisnall lépett tábla elé, és gyorsan lerendezte a Kovács Patrikot búcsúztató Rowby-John Rodriguezt.

Csillaghullás után angol házidöntő

Az esti program a negyeddöntőkkel vette kezdetét, és rögtön egy söprést láthatott az MVM Dome közönsége. A harmadik kiemelt Luke Humphries rendkívül meggyőző játékkal rukkolt elő, a nyolcaddöntőn fájlalta a vállát, a sérülésnek estére nyoma sem volt. Száz fölötti átlaggal, bőven 100 fölötti első kilenc nyilas átlaggal dominálta Luke Woodhouse-t.

Damon Heta – akit a magyar szurkolók a szívükbe zártak különleges bevonulása miatt – egy legre volt attól, hogy kiejtse a korábbi világbajnokot, Gerwyn Price-t, a walesi azonban a Milan–Liverpool Bajnokok Ligája-döntő óta nem látott feltámadást produkálva 2:5-ről 6:5-re megfordította a meccset. Hasonlóan izgalmas volt Scott Williams és Mike De Decker csatája, amiből előbbi jött ki győztesen, szintén 6:5-re diadalmaskodva. Az utolsó kiadó hely a négy között az első helyen rangsorolt Dave Chisnallé lett, aki a közönség nagy bánatára két vállra fektette Michael van Gerwent.

Az első elődöntőben Luke Humphries és Gerwyn Price csapott össze. Oda-vissza brékelték egymást a meccs elején, 3:3-ig fej fej mellett haladtak. Innen azonban Humphries magasabb fokozatba kapcsolt, 103,10-es átlaggal és 120 fölötti első kilenc nyilas átlaggal faképnél hagyta a walesit. Az angolnak az első legben egy Big Fish is összejött, azaz 170-es kiszálló. 

A másik elődöntőben két angol játékos csapott össze, Scott Williams és Dave Chisnall. Chizzy már a második legben megmutatta, nem érdemtelenül jutott el idáig, karnyújtásnyira volt a tökéletes legtől, csak a duplát rontotta el. Az első kiemelt angol legyőzte honfitársát, hogy a döntőben egy másikkal mérkőzhessen.

Humphries az első legben megteremtette a döntő hangulatát, az elődöntő után a fináléban is dobott egy Big Fisht, amivel elvette Chisnall kezdését. Chizzy sem hagyta magát, a hatodik legben visszavette a brékelőnyt, 3:3-ra alakítva az állást.

Szenzációs átlagot produkáltak mind a ketten, a közönség közben vonatozással is szórakoztatta magát. A tizenegyedik legig mindketten hozták a saját kezdésüket, ekkor Humphries egy bullos kiszállóval elvette Chizzy kezdését.

Ami a tizenkettedik legben következett, arra várt három napja a magyar közönség: Humphries tökéletes leget dobott, a 9 nyilas láttán szinte felrobbant az MVM Dome.

A meccsben maradásért kezdett az első kiemelt Chisnall, aki ekkor 107 fölötti átlagon volt, míg Humphries 103 fölött, de ő vezetett 7:5-re. Chizzy hozta a kötelezőt, sőt, vissza is brékelt, így kezdhetett a döntő megnyeréséért. A végletekig kiélezett döntő legben Humphriesnak is volt egy meccsnyíla, de elrontotta, Chisnall végül a dupla 12-vel zárta le a mérkőzést, és lett Budapest bajnoka.

3. HUNGARIAN DARTS TROPHY
A PDC EUROPEAN TOUR 12. ÁLLOMÁSA, BUDAPEST, MVM DOME
NYOLCADDÖNTŐ
Dave Chisnall (angol, 1.)
–Rowby-John Rodriguez (osztrák) 6–1
Jonny Clayton (walesi, 8.)–Michael van Gerwen (holland, 9.) 5–6
Scott Williams (angol)–Danny Noppert (holland, 13.) 6–5
Mike De Decker (belga)–Michael Smith (angol, 12.) 6–2
Damon Heta (ausztrál, 2.)–Gian van Veen (holland) 6–4
Gerwny Price (walesi, 7.)–Joe Cullen (angol, 10.) 6–4
Luke Humphries (angol, 3.)–Martin Schindler (német, 14.) 6–1
Luke Woodhouse (angol)–Peter Wright (skót, 11.) 6–2

NEGYEDDÖNTŐ
Luke Woodhouse (angol)–Luke Humphries (angol, 3.) 0:6
Gerwny Price (walesi, 7.)–Damon Heta (ausztrál, 2.) 6:5
Mike De Decker (belga)–Scott Williams (angol) 5:6
Michael van Gerwen (holland, 9.)–Dave Chisnall (angol, 1.) 4:6

ELŐDÖNTŐ
Luke Humphries (angol, 3.)–Gerwny Price (walesi, 7.) 7:4
Scott Williams (angol)–Dave Chisnall (angol, 1.) 5:7

DÖNTŐ
Luke Humphries (angol, 3.)–Dave Chisnall (angol, 1.) 7:8

(Borítókép: Dave Chisnall. Fotó: Németh Kata / Index)