Mindenki erre vár egész évben, ma végre elkezdődik

ZS 2910
2023.12.15. 05:55
Pénteken kezdetét veszi az év egyik legjobban várt sporteseménye, a PDC-dartsvilágbajnokság. A világelső Michael Smith címvédőként tér vissza a legendás Alexandra Palace-ba, de vajon hogyan távozik onnan? Mire lehet képes az ősszel extrát nyújtó Luke Humphries a sportág „legnagyobb” színpadán? Többek között ezekről is beszélgettünk a világbajnokságot felvezető podcastünkben a Sport Televízió szakkommentátoraival, Vereczkey Lajossal és Ziegenhám Medárddal.

Az elmúlt évek talán legkiegyensúlyozottabb mezőnye (szám szerint 96 játékos) fut neki a december 15-én kezdődő világbajnokságnak. Ha arra gondolunk, hogy ebben a szezonban 23 játékos tudott tornát nyerni, vagy arra, hogy a major tornákon hat különböző győztest avattak idén, biztosak lehetünk benne, hogy rég nem látott izgalmakat és kiélezett mérkőzéseket hoz a világbajnokság.

A londoni Ally Pally – amely 2008 óta otthona a PDC-világbajnokságnak – 3200 szurkoló befogadására alkalmas, idén is telt házzal üzemel, így a jó hangulat is garantált lesz. A PDC-világbajnokságot egy játékos uralta éveken át: Phil Taylor. A The Power becenévre hallgató angol legenda 1995 és 2013 között tizennégy vb-címet nyert, a sportág első számú halhatatlanjává vált. Az elmúlt tíz évben hat játékos is fel tudott ülni a PDC trónjára: Michael van Gerwen, Gary Anderson, Rob Cross, Peter Wright, Gerwyn Price és Michael Smith.

A két Michael játszotta minden idők legjobb legjét a legutóbbi vb idén januárban megrendezett döntőjében. Ezt most fel is idézzük, nem lehet elégszer megnézni ezt a bő egy percet.

A szakértőket megosztja a kérdés, hogy ki az idei világbajnokság favoritja. A fogadóirodáknál a fantasztikus őszt produkáló Luke Humphries az első számú esélyes. Az angol játékos egyike annak a generációnak, amelyik a DartConnect indulásával egy időben vált profivá – Humphries 2017-ben szerezte meg Tour-kártyáját –, így minden mérkőzésének minden dobása dokumentálva van. Humphries fejlődésének volt egy íve: a PDC statisztikái szerint első két Pro Tour-évében alig lépte át a 95-ös átlagot egy-egy 200 leges periódusban. Első két évét a 90-es átlaghoz közel töltötte, ami a PDC mediánja alatt van.

Azóta viszont annyit és olyan gyorsan javult, mint talán még senki ebben a sportágban. Havi szinten 0,09 századdal nőtt a körátlaga, idén bármelyik 200 leges periódus alapul véve 100 körüli átlagot produkált, messze ő a legjobb formában lévő játékos a statisztikák alapján.

A PDC kimutatása szerint Humphries az összes leg kétharmadát megnyerné bármelyik Pro Tour-játékos ellen jelenlegi formájában. Mentálisan is rendkívül erős, ráadásul kifejezetten szeret az Alexandra Palace-ban játszani. Nem véletlenül lett a fogadóirodák favoritja.

A szaklapokat megosztja a végső győztes latolgatása. Az egyik tábor egyértelműen Humphries mellett teszi le a voksát, a másik szerint viszont nem avatnak idén új világbajnokot. Michael van Gerwen, Gary Anderson és Gerwyn Price a három legtöbbet előkerülő név, ahogy abban is egyetértés van, hogy címvédés aligha lesz, Michael Smitht nem várják még a döntőbe sem.

Vereczkey Lajos: Nem derogál a kocsmasport jelző

A világbajnokságról, esélyekről, a sportág helyzetéről és az alkoholfogyasztásról is beszélgettünk az Index Sportcast legújabb epizódjában a Sport Televízió szakkommentátoraival, Vereczkey Lajossal és Ziegenhám Medárddal. Előbbiről kiderült, hogy egy téves asztalfoglalás miatt került kapcsolatba a sportággal. A kocsmasport jelző Vereczkey Lajos szerint nem derogál, Ziegenhám Medárd szerint a szalonsport sem rossz jelző.

Sokan a körítés miatt mondják ezt, mert ott ülnek a nézők a sörpadnál és isszák a sört. Több sportágnak megvan a pubkultúrája a mai napig, de a profi sport már elkülönül. Régen a vendéglátóhelyeken volt darts is extraként, ma már az a tendencia, hogy a darts köré épülnek a vendéglátóhelyek. Nem derogál a kocsmasport jelző, mert ez volt a kiindulás, de azóta rengeteget fejlődött és profivá vált a darts. Ha valaki a versenysportot kocsmasportnak hívja, az már nem helyénvaló

– hangsúlyozta Vereczkey Lajos, aki hozzátette: a Nemzetközi Doppingügynökség (WADA) tiltólistáján nincs ott az alkohol, amit más sportágakban sem feltétlenül nélkülöznek.

Vereczkey Lajos elmondta: nála Luke Humphries az abszolút favoritja az idei világbajnokságnak, és szerinte jó esélye van, hogy felüljön a sportág trónjára. Ziegenhám Medárd szerint is favorit a Cool Hand becenévre hallgató angol játékos, de ő mást vár végső győztesnek. Azt viszont nem árulta el, hogy kit.

Azt szokták mondani, hogy Gary Anderson ha világbajnok akar lenni, akkor világbajnok lesz. Jelenleg viszont azt látjuk, hogy a darts a második vagy a harmadik helyen van nála a sorrendben. Azt se felejtsük el, hogy meg tudta verni Phil Taylort egy döntőben, nem is akármilyen fináléban. De jelenleg az első ötben sincs, ha az esélyesekről beszélünk

– fogalmazott Ziegenhám Medárd.

Abban egyetértettek a szakkommentátorok, hogy címvédés nem lesz, szerintük Michael Smith már a harmadik körön sem jut túl. A legtöbb maximumot dobó játékos idén az Aranylabda után elnevezett Ballon d'Art díjat kapja meg, minden 180 után a világbajnokság főszponzora ezer angol fontot ajánl fel a brit prosztatarák-ellenes alapítványnak. A jelenlegi rekord 901 maximum a világbajnokságon, a szakkommentátorok szerint ez a csúcs megdőlhet idén.

Az adásban többek között arról is beszélgettünk a Sport Televízió szakkommentátoraival, hogy:

  • milyen volt az idei dartsszezon;
  • hogyan élték meg a Hungarian Darts Trophyt, mint főszervezők;
  • ki vagy kik lehetnek az idei világbajnokság esélyesei;
  • problémát okoz–e a dartsban az alkoholfogyasztás;
  • milyen embernek ismerték meg Russ Brayt, a darts hangját.

A PDC-dartsvilágbajnokság december 15-én kezdődik, a döntőt január harmadikán játsszák. Az összdíjazás 2,5 millió font. Az összes mérkőzést élőben közvetíti a Sport Televízió.

(Borítókép: Vereczkey Lajos. Fotó: Szollár Zsófi / Index)