A Kékszalag címvédője sikeres főpróbát tartott, begyűjtötte a Fehér Szalagot

2024.07.14. 11:21
Véget ért a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 27. Izsák Szabolcs-emlékverseny a Magyar Vitorlás Szövetség szervezésében, ezzel kezdetét vette az 56. Kékszalag Fesztivál. Az utóbbi eseményen tavaly elképesztő rekorddal első MLS Raiffeisen Fifty-Fifty nyerte a Fehér Szalagot, míg a Classic Roundot a Pannónia 70-es cirkáló.

Reggel 9 órakor 46 nevezett hajóval rajtolt el az Izsák Szabolcs-emlékverseny, fél órával később 251 hajóval a 17. Fehér Szalag vette kezdetét – számolt be a magyar szövetség honlapján. Az elmúlt napokban hőségriadó volt érvényben, ami kisebb aggodalomra adott okot, de az összesen 297 nevezett hajó rácáfolt a extrém körülmények eltántorító erejére.

A 25 osztályban induló 1418 versenyzőt a rajt után egy 5 csomós gyengébb szél fogadta, majd a frissülő északi szélben nekiindult a mezőny a verseny első szakaszának. A délelőtt kiváló vitorlázó időben telt.

A versenyt abszolútban a Fifty-Fifty 7 perces előnnyel nyerte a Nanushka előtt, harmadikként a Team Kaáli futott be. A katamarán-mezőnynek végig kitartott a kedvező időjárás, az egytestű mezőny nagy része enyhülő szélben, embert próbáló nyári napsütésben tartott a balatonfüredi befutó felé. A mezőnyt a késő délutáni órákban egy délnyugatról közelgő vihar fenyegette, de ez szerencsére nem alakult ki. A verseny ideje alatt a szél széles tartományban mozgott, ami gyakorlási lehetőséget jelentett a jövő hét csütörtökön, július 18-án induló Kékszalagra.

A versenyen 193 hajó futott be, köszönhetően a meghosszabbított limitidőnek. A limitidőt a korábbi évekhez képest 20:30 órára módosították, a verseny körbeérése és a mezőny túlnyomó többségének befutása érdekében.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen nagy számban befutottak a versenyzők, és végre egy olyan Fehér Szalagot élhettünk meg, ami körbeért”  –  Verebély Tibor  versenyvezető.

Az Izsák Szabolcs-emlékverseny győztese a Pannónia, a Fehér Szalag legjobb egytestűje pedig a Principessa Sailing Team lett.

Gyászol a magyar vitorlás társadalom

80 esztendős korában meghalt Majoross Péter, a Magyar Vitorlás Szövetség örökös tiszteletbeli tagja. Majoross Péter az alsóörsi TVSK alapító tagja volt, a telep kialakításában elévülhetetlen érdemeket szerzett, mem csak a Balatonon, hanem a Karib tengeren is versenyzett, hat futamos tengeri versenyeken, több éven át. Volt hogy harmadik, de volt, hogy első helyen is végzett.

A Műegyetemi és közgazdaság-tudományi végzettséggel bíó Majoross Péter több fontos tisztséget is viselt a Magyar Vitorlás Szövetségben, YS II osztálykapitány volt húsz éven át, háromszor volt a jelölő bizottság elnöke, két cikluson át vezette a fegyelmi és etikai bizottságot. Gyászmiséjét augusztus 21-én (szerdán) 18 órakor tartják az alsóörsi Boldog Gizella Királyné templomban, búcsúztatása aznap, szűk családi körben a Balatonon lesz.