Egy égő cigaretta miatt 56-an szörnyethaltak a stadionban

2015.05.12. 10:17

A BBC egy új dokumentumfilmjéből kiderül, hogy ki okozta azt a tüzet 1985. május 11-én a Bradford City stadionjában, ami végül 56 szurkoló halálával járt. Egy eldobott égő cigaretta miatt történt a tragédia.

Vannak olyan elméletek, miszerint szándékos gyújtogatás miatt égett le a Bradford City stadionja, de egy már visszavonult detektív elárulta, hogy egy ausztrál férfi, Eric Bennett okozta véletlenül a tüzet, amikor eldobta a cigarettacsikkjét. A nevét már harminc évvel ezelőtt is tudták, de nem akarták nyilvánosságra hozni.

A Bradford City elavult faszerkezetes lelátója pillanatok alatt lángra kapott, sok szurkoló képtelen volt kijutni időben a stadionból. A Lincoln City ellen játszott mérkőzésen tömve voltak a lelátók.

Raymond Falconer detektív felidézte Bennett vallomását is. Kiderült, egy banális véletlen miatt borult lángba a stadion. Bennett a lábai elé dobta a cigijét, hogy eltapossa, de egy résen át leesett a csikk, ami a tüzet okozta. A férfi még kávéjával megpróbálta lelocsolni, de nem ért semmit a kísérlete. Amint tudtak, két rendőrnek szóltak, hogy tűz van, de már nem sikerült kiüríteni időben az arénát.

A tűz kitörési helyét egy szolgálaton kívül rendőr fotózta le. A nyomozók az alapján próbálták beazonosítani, hogy kik ülhettek a környéken. Így jutottak el Bennetthez.
A férfi sosem árulta el a családjának, hogy miatta égett le a stadion. Falconer szerint nagyon sokat szenvedett, élete végéig magával cipelte ezt a lelki terhet.

A tűzben 54 hazai és 2 Lincoln-szurkoló vesztette életét, több mint kétszáz sérültet pedig kórházba szállítottak.