Megkezdte működését a Röplabda Specifikus Módszertani Központ

február 27., 16:26 Módosítva: 2024.02.27 17:17
A Magyar Röplabda-szövetség (MRSZ) létrehozta saját módszertani központját a Békéscsabai Röplabda Akadémia koordinálásával – jelentették be kedden sajtótájékoztató keretében.

Vatai Gabriella, az MRSZ ügyvezetője emlékeztetett rá, hogy a sportág késve került be a TAO-sportágak körébe, majd kimaradt az államilag finanszírozott akadémiai rendszerből.

Kiemelte, a szövetség elnökségének eltökélt szándéka, hogy a röplabdát felzárkóztassa a többi látvány csapatsportág szintjére, ezért a vezetőség úgy döntött, a saját kezébe veszi sorsát, és egyhangúlag határozott a Röplabda Specifikus Módszertani Központ megalakításáról.

Tovább

A hiánypótló edukáció – avagy hogyan kell bevonni a szülőket a gyermek sportéletébe

február 18., 13:08 Módosítva: 2024.02.19 06:07
97
Köpf Károly és a Magyar Edzők Társasága megálmodta a Sportszülők Akadémiája konferenciasorozatát, amelyben szakemberek segítségével eddig elhanyagolt, de annál fontosabb témákkal, területekkel foglalkoznak minden hónapban egyszer. Céljuk, hogy több területet érintve hasznos tanácsokkal lássák el azokat a szülőket, akiknek a gyermekei életében fontos szerepet játszik a sport.

Köpf Károly az Index kérdésére elmondta, hogy az ötlet Kovács Krisztina pszichológustól jött, akinek a doktori disszertációja a sportszülők témájában készült, ami azonnal elgondolkodtatta, hogy ezzel lehetne komolyabban is foglalkozni.

„A sportolókkal természetesen foglalkoznak az edzők, az edzőkkel foglalkozunk mi, ugyanis rendszeresen továbbképzéseket tartunk, de ott van a harmadik láb, a szülő, aki ugyanúgy részese ennek az egésznek, márpedig így a szerepe nélkülözhetetlen a sportban. Ahhoz, hogy ők jól tudják a gyerekeiket menedzselni a sport területén, bizonyos ismeretekkel kell rendelkezniük” – mondta a szakember.

Balról: Megyeriné Szabó Anita, Dr. Soós Ágnes, Dr. Kiss Marianna és Dr. Vannai Judit
Balról: Megyeriné Szabó Anita, Dr. Soós Ágnes, Dr. Kiss Marianna és Dr. Vannai Judit
Fotó: Nándor Vörös / magyaredzo.hu
Tovább

Több mint 200 iskola több ezer diákja csatlakozik a MOB és a TF közös programjához

február 7., 13:15 Módosítva: 2024.02.07 14:18
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) együttműködése keretében elindult az Olimpiai Értékek Iskolai Program (Olympic Values Education Programme, OVEP) továbbképzése. Első körben 14 alkalommal, összesen 336 pedagógus vesz részt a képzésben, aminek eredményeként országos szinten több mint 200 iskola több ezer diákja csatlakozik a programhoz.

A párizsi olimpia közeledtével a MOB a TF-fel együttműködve olyan továbbképzési programot alkotott meg, amely segítségével a diákok megismerkedhetnek az olimpizmus nevelési elveivel, az olimpiai értékekkel – számolt be a programról a MOB honlapján. Az Olimpiai Értékek Iskolai Program továbbképzése felkészíti a pedagógusokat különböző olimpiai nevelési projektek megvalósítására. A programot a NOB Olympic Solidarity platformján keresztül a MOB teljes mellszélességgel támogatja.

A hazai olimpiai bizottság azt várja ettől a programtól, hogy a képzésben részt vevő pedagógusokon keresztül diákok ezrei ismerjék meg az olimpiai értékeket, a kiválóságot, a tiszteletet, a barátságot, hogy aztán egyazon értékrendet követve, az olimpiai mozgalom aktív támogatóivá válhassanak.

Tovább

Évek óta két vasat tart a tűzben az Eb-ezüstérmes Kozák Luca

február 6., 14:30 Módosítva: 2024.02.07 08:36
Sokak számára visszatérő dilemma bizonyos életszakaszban, hogy választaniuk kell a tanulás és a sport között, illetve a kettőt valahogy összhangba kellene hozniuk egymással. Statisztikai példák sora mutatja, hogy a váltás egy magasabb fokozatú tanintézményre mindig jelentős lemorzsolódással jár a sportolás terén.

Ez először 14–15 éves korban érezteti hatását, ennél azonban sokkal jelentősebb a 18–20 éveseknél. Pedig ennek nem is feltétlenül kellene így történnie. A Debreceni Egyetemen mindenesetre kellő tapasztalattal és rálátással rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy diákjaik ne szakadjanak el a szabadidős sportolástól, sőt akár élvonalban szereplő csapatban vagy éppen egyéni sportág képviselőjeként olimpiai, világbajnoki, Európa-bajnoki részvételben gondolkodó versenyzőként is megállják a helyüket.

Dr. Bácsné Dr. Bába Éva, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának Sportgazdasági és -menedzsment Intézetének igazgatója az Indexnek adott nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy amíg a középiskolákban még kötelező a testnevelés, muszáj a diákoknak valamilyen fizikai aktivitást végezniük, addig a felsőoktatásban ez már nem feltétlen elvárás. A Debreceni Egyetem azonban élen járt, amikor kötelezővé tette az egyetemi szakokon is a testnevelést, valamint kiemelt lehetőséget adott a szabadidős sporttevékenységre.

Tovább

Újabb magyar jut szerephez a La Ligában

január 24., 14:40 Módosítva: 2024.01.25 10:57
Már több mint tíz országban fogyasztják azokat a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag magyar gyártmányú vitaminvizeket, amelyek először „hazai pályán” nyerték el a fogyasztók tetszését, majd idén már nagy nemzetközi elismerésben is részesültek. Az Európa több országában piacvezető hazai cég vezetői évek óta a magyar sport elkötelezett támogatói, most viszont szintet lépve a spanyol labdarúgás elitjében, a La Ligában is támogatói és beszállítói szerepet vállaltak.

Kaszás Attila, a Wiva vitaminvizeket forgalmazó, innovatív megoldásokban és a sporttámogatásban rejlő lehetőségeket kereső magyar vállalkozás társtulajdonosa és ügyvezetője szerint: eddig elvégzett munkájuk legnagyobb elismeréséként 2024-ben a ő vitaminvizeik nyerték el Spanyolországban az „Év Terméke” címet, ami a zsűrizésben résztvevő 79 város tízezer elégedett fogyasztójának véleményét tükrözte.

Sportnyelven szólva ezzel a szakma bajnokai lettünk, aminél díszesebb cégért keresve sem találhattunk volna magunknak.

Tovább

Milák Kristóf nem tűnt el, páran tudják, mit csinál az úszófenomén

január 14., 15:19 Módosítva: 2024.01.15 18:39
802
2024. július 26-án, tehát kevesebb mint 200 nap múlva rajtol a párizsi olimpia. Az ötkarikás játékok előtt, közben és után a doppingellenőrök rendszeresen keresik a sportolókat, minden igyekezetükkel azon lesznek, hogy kiszűrjék a csalással előnyszerzésre törekvő versenyzőket. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az Index megkeresésére többek között arról is beszélt, mire számíthatnak az orosz és belorusz atléták, illetve arról is szót ejtett, miért van szükség a biológiai útlevél alkalmazására.

Tavaly decemberben jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), hogy a neutrális színekben induló orosz és belorusz sportolók is részt vehetnek az ötkarikás játékokon. Természetesen nekik is meg kell felelniük az érvényes szabályoknak és előírásoknak, beleértve a doppingmentességet is. Illetve a többi sportolóhoz hasonlóan nekik is alá kell írniuk a 2024-es olimpiára vonatkozó frissített részvételi feltételeket. Ez kötelezettséget tartalmaz az Olimpiai Charta tiszteletben tartására.

És ez még nem is minden! az indulási feltételek közé tartozik például, hogy tartózkodniuk kell az orosz–ukrán háborút támogató megjegyzésektől a versenyeken, valamint azokon kívül a közösségi médiában. Aki ezt megszegi, azt ki is zárhatják az olimpiáról.

Tiszeker Ágnes szerint a hivatásos katonák sem indulhatnak el. Abban pedig biztos, hogy a semleges színekben induló orosz és belorusz kontingens nagyító alá kerül, szigorú ellenőrzésekre kell számítaniuk a játékok előtt, és persze Párizsban is a nyakukra járnak majd.

Tovább

„El kell fogadni, hogy nem mindenki alkalmas edzőnek”

2023 december 26., 08:29 Módosítva: 2023.12.27 11:33
150
„Az utánpótlás-nevelés nem 100 méteres sprintfutás – az edzők nevelésénél főleg nem” címmel készült interjú a Kosárlabda Specifikus Módszertani Szemle belső kiadványban dr. Balogh Lászlóval, a debreceni egyetem sporttudományi intézetének vezetőjével, aki 25 éve dolgozik a sporttudományi felsőoktatásban, egyebek mellett szakfelelőse testnevelő tanári és szakedzői képzéseknek.

A szakember sokakat érintő és foglalkoztató sportos témákat boncolgat, amire előadóként kitért az idei Sport Forum Hungary konferencián is. Balogh László részletesen kitért az utánpótlás-nevelésre, a tehetségek, valamint az edzők kiválasztására, illetve képzésére.

Az interjú elején mindjárt a közepébe csapott, hiszen kiemelte az akadémiai rendszert, amelynek bevezetése óta már jó néhány év eltelt. A szakember hangsúlyozta, hogy a hazai utánpótlás-nevelést nem csak az akadémiai rendszer bevezetése határozza meg.

„Ne feledjük, ma Magyarországon a sport mint stratégiai ágazat, kegyelmi állapotban van. Sok nálunk egyébként gazdagabb ország irigykedve tekint ránk. Bevezetésre került a mindennapos testnevelés rendszere, létrejött a tao-sporttámogatási rendszer, kiemelt állami akadémiák és szövetségi akadémiák alakultak, él a sportiskolai rendszer, új létesítmények épültek, komoly sporttudományi fejlesztések valósultak meg és még lehetne sorolni. Az utánpótlás-nevelés szervezeti kerete vagy mondhatjuk adminisztratív oldala ennél jobban nem is lehetne megalapozva. Nyilván érdemes lenne ezeket összehangolni, hiszen például a mindennapos testnevelésórák és az akadémiák szakmai összehangolásában, az edzők – testnevelők kooperációjában is még bőven lenne potenciál, ha már ilyen szép magyar szavunk van, mint az utánpótlás-nevelés, amiből a nevelés, mint személyiségfejlesztés meghatározó eleme a későbbi eredményességnek.”

Tovább

A felnőtteknél dolgozó legjobb edzőket az U10-esekhez vezényelné az IIHF alelnöke

2023 december 14., 11:13 Módosítva: 2023.12.15 08:36
67
Igazán különleges helyszínen, a MOL Campuson tartotta meg VI. szakmai napját a Jégkorong Módszertani Központ. A „Játékosok fejlesztése a csapatsportágakban” című egész napos nemzetközi konferencia azonban túlmutatott a jégkorongon: hagyományteremtő céllal az eseményen képviseltették magukat a többi kiemelt sportág módszertani központjai, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Sport Ügynökség is.

A Jégkorong Módszertani Központ nemcsak a sportágon belüli fejlesztést tűzte a zászlajára, hanem a más sportágakkal, illetve az állami sportirányítással hatékony együttműködést is.

Ennek szellemében az évente kétszer megjelenő Jégkorong szakmai szemlében is rendszeresen publikálnak a társszervek, a VI. szakmai napot pedig a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettesének köszöntője nyitotta. Baji Balázs elmondta: büszkén szemlélik a közelmúlt fejlődését, továbbá az NSÜ és a Sportállamtitkárság a jövőben is mindent elkövet, hogy a sportágak, ezen belül a jégkorong fejlesztését támogassa.

NHL-es szakvélemény Magyarországról

Az első blokkban Kolbenheyer Zsuzsanna, a Magyar Jégkorong Szövetség alelnöke, a nemzetközi szövetség (IIHF) elnökségi tagja és női tagozatának elnöke, illetve a kanadai Bob Nicholson, a nemzetközi szövetség alelnöke, az NHL-es Edmonton Oilers elnöke beszélgetett a nemzetközi tapasztalatokról.

Ha teljhatalommal belenyúlhatnék a rendszerbe, a legjobb edzőket, akik jelenleg a felnőtteknél dolgoznak, az U10-esekhez irányítanám

– mondta Bob Nicholson, aki játékos-pályafutása után először Brit Columbia regionális technikai igazgatójaként dolgozott a nyolcvanas években.

Tovább

Egy élsportolónak elemi szükséglete a legfejlettebb technológia ismerete és használata

2023 december 1., 09:06 Módosítva: 2023.12.01 10:50
9
A technológiai újítások folyamatosan beköszönnek a mindennapokba, nem kivétel ezalól a sport sem. Sőt, utóbbi kiemelt szerepet tölt be, hiszen az eredménycentrikus versenysportban minden ezredmásodpercért és milliméterért óriási a küzdelem. A felkészülésben régen lejárt a szimplán jó szemű és szimatú szakemberek ideje, helyüket a tervezőasztal mellett készített edzésprogramok vették át, amelyek adatok, mérések tucatjait elemzik. Ezúttal egy olyan sporteszközt mutatunk be, amelynek tesztelésére egy olyan közismert sportembert kértünk fel Gyenesei Leila személyében, aki a nyári olimpiát öttusázóként, a téli ötkarikás játékokat sífutóként járta meg.

A nem mellékesen öttusában világbajnok, jelenleg már a sportmédiában dolgozó dr. Gyenesei Leila, a Network4 műsorvezetője az Indexnek elmondta: a sport gyakorlati része mind a mai napig élete szerves részét képzi, hetente ötször edz, ebből háromszor fut, a Polar órákkal pedig hosszú ideje van már kapcsolatban. Az első óráját még a 2000-es évek legelején kapta, amikor ifjúsági válogatott lett, majd végigkísérte őt teljes élsportolói karrierje során. Azt követően várandóssága alatt vette újra hasznát, egy olyan életszakasz során, amikor megint csak nagyon fontos a terhelés pontos monitorozása.

Manapság pedig már munka mellett, az egészségmegőrzésben, a lehető legjobb kondi megszerzésében nyújt fogódzkodót és ad pontos és objektív visszajelzéseket az edzéseimről.

A legújabb eszköz, a több mint 150 beépített sportprofillal rendelkező Polar Vantage V3 készülék bioszenzoros technológiája a cég hosszú távú elkötelezettségének eredménye a sporttudomány, a kutatás és az innováció iránt. A szenzorfúziós platform minden eddiginél több információt mér az emberi testből, hogy fiziológiai és mechanikai adatpontok szélesebb körét nyújtsa nagy pontossággal. Ez pedig megerősíti annak az algoritmusnak a képességeit, amely a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy még többet hozzanak ki a piacon kapható legátfogóbb edzés- és regenerációs eszközkészletből.

Tovább

Nemzetközi példa lett a magyar egyetem sportkultúrája

2023 november 29., 09:11 Módosítva: 2023.11.29 13:50
13
A magyar felsőoktatási intézmények közül egyedüliként a Debreceni Egyetem tudott bekerülni a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) healthy campus-programjának legújabb kiadványába, amely az egyetemi jólélet szolgáló legjobb példákat gyűjtötte össze a világ minden tájáról. A debreceniek hét jó gyakorlattal is képviselik magukat a kiadványban.

Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója az egyetem honlapján kiemelte: óriási büszkeség számukra, hogy több területen is nemzetközi jó gyakorlatként tekintenek a Debreceni Egyetemre.

Ez annak a példátlan, sokéves egyetemi összefogásnak köszönhető, melyben karok, intézetek határok nélkül, egy felé húzva és következetesen dolgoznak a sport, a fizikai aktivitás, az életmód és az életminőség érdekében.

Tovább

Paradigmaváltás: a sportoló elsősorban ember

2023 november 23., 08:48 Módosítva: 2023.11.23 12:25
44
A Sport és Lélek Sport-pszichoterápiás Egyesület szervezésében rendezték meg a II. Magyar Sportpszichológiai Konferencia, Pécsett, melynek tételmondata: a sportoló elsősorban ember.

A Sport és Lélek Sport-pszichoterápiás Egyesület (SPTE) második alkalommal rendezte meg a Magyar Sportpszichológiai Konferenciát – emlékeztettek közleményükben a szervezők. A három alapító szakmai vezető – Goschi Gabriella, Pálvölgyi Ágnes, Csenki Laura – elkötelezett a sportpszichológus szakma megreformálásában, további céljuk, hogy az évek alatt megszerzett sport- és civil terápiákból hozott szakmai tudásukat átadják a sportszektornak. Ezért a pszichológia oldaláról megszólították és együttműködésre hívták a sportszektor szereplőit, annak érdekében, hogy összefogással változást érjenek el.

Egyedülálló módon, tavaly, először Magyarországon, megszervezték az I. Magyar Sportpszichológiai Konferenciát, ahol egy határozott irányváltást fogalmaztak meg, mert úgy gondolják, el kell térni az eddigi sportpszichológiai gyakorlattól, amelynek következménye a paradigmaváltás a sportban.

Tovább

Több tízezer liter ásványvíz fogy az atlétikai vb-n

2023 augusztus 24., 16:22 Módosítva: 2023.08.24 18:31
A viharos kezdés után kánikulai időjárási viszonyok mellett zajlanak a küzdelmek a budapesti atlétikai világbajnokságon. A szervezők a héten a rendkívüli meleg miatt több biztonsági intézkedést hoztak már, míg a sportolók folyamatosan hűtik magukat, és pótolják a folyadékbevitelt. Ehhez a tervezettnél is nagyobb mennyiségű vízre van szükség a Nemzeti Atlétikai Központban, a viadal fő helyszínén, ahová naponta több tízezer néző látogat ki, illetve a belvárosban kialakított versenypályán, ahol a gyaloglószámokat rendezték, és rendezik majd a maratonfutást.

Hétfőn a vb-szervezők azt jelentették be, hogy a hőségre való tekintettel az egészség megőrzését célzó egyéb óvintézkedések mellett ingyenesen vizet biztosítanak a kilátogatóknak a stadionon belül és azon kívül is.

Csütörtök reggel a gyaloglók 35 kilométeres versenyszáma hét órakor rajtolt – a férfiaknál és a nőknél is az a spanyol sportoló gyűjtötte be az aranyérmet, aki pár nappal korábban 20 km-en is diadalmaskodott –, amihez 2-2,5 órával korábban kellett felkelniük.

Érdekes volt, hogy a viadal rajtja után még javában együtt volt a több mint százfős mezőny – a férfiak és a nők rendhagyó módon egyszerre rajtoltak el , de az egyik olasz gyalogló már az első hidratálóponton vizet vett magához, hogy hűtse magát és pótolja a folyadékveszteségét.

Tovább

Az idegtudomány színre lépésével épülhetnek a jövő sikeres futballakadémiái

2023 augusztus 4., 17:49 Módosítva: 2023.08.05 15:36
36
Tavasszal az AZ Alkmaar U19-es labdarúgócsapata úgy nyerte meg az ifjúsági Bajnokok Ligáját, hogy konkrétan egész Európa utánpótlásmezőnyét lesöpörte a pályáról. Az együttes a kieséses szakaszban mindössze két gólt kapott a 19 rúgott mellé, és kétség sem fért dominanciájához. A holland csapat meglepően nagy fölénye közel sem azzal magyarázható, hogy egy olyan korosztály ért a csúcsra, aminél tehetségesebbet még nem hordott a Föld a hátán, hanem inkább annak köszönhető, hogy az Alkmaarnál már olyan háttérmunkákat végeznek az utánpótlásképzésnél, még inkább a kiválasztásnál, amely más klubok számára még ismeretlen. Itt jön képbe az idegtudomány, ami a futball utánpótlásképzésének jövőjét jelentheti, vagy talán már jelenti napjainkban is. Mutatjuk is, miért!

A futballban nagyjából közhellyel ér fel, hogy a sportág kéttényezős játék. Mi kell a sikerhez? Szerencse és tudás. Mivel az előbbire még nem talált az emberiség eszközt, hogy kontrollálhassa azt, úgy kizárólag a „tudásfaktor” maradt, amelyen dolgozhat, fejlesztheti és irányítása alá vonhatja.

Tovább

Bármilyen edzés vagy mozgásforma hatékonyan csökkenti a stresszt

2023 június 24., 08:29 Módosítva: 2023.08.03 11:18
Fizikai aktivitás minden hely- vagy helyzetváltoztató, izom-összehúzódással járó tevékenység, ellenben az edzés tudatos, tervszerű, tudományos alapokon nyugvó, és konkrét céllal, funkcióval végzett folyamat, ergo minden edzés funkcionális! Éppen ezért nemcsak személyre szabható, de az adott egyén éppen aktuális céljának eléréshez szükséges, helyesen megválasztott terhelési összetevőkkel, edzéstípussal, folyamatos méréssel és megfelelően képzett sportszakember felügyeletével a professzionális elit sport mellett a rekreációban, egészségmegőrzésben, adott esetben helyreállításban is kulcsszerepet játszik. A mozgás egyenlő a gyógyszerrel – testnek és léleknek egyaránt.

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetében dr. Balogh László vezetésével párhuzamosan több irányban zajlanak kutatások. A közelmúltban a nemzetközi szakirodalomban két cikkük is megjelent, ezekről rövid összefoglalóban a kutatócsoport vezetője számolt be az Index.hu-nak.

Tovább

A svájci sport Szilícium-völgye, amelyet a Bayern München és a Dortmund is megcsodált

2023 május 8., 15:09 Módosítva: 2023.06.27 14:16
A Zug mellett működő OYM sportkomplexum több mint tíz sportágnak ad otthont. A vállalat rendkívül integrált stratégiát alkalmaz, amely egyedi a sportban nemcsak svájci, hanem világszinten is. Helyszíni riportunk során Florian Zimmermannt, az OYM marketing- és üzletfejlesztési igazgatóját kérdeztük.

Az OYM nevű svájci sportkomplexum több mint tíz sportágnak ad otthont, ezek között akad, amelyik akadémiát vagy módszertani központot üzemeltet itt. A kezdeményezés rendkívül egyedi, és példát mutathat az integrált sportgazdasági gondolkodásra is.

Tovább

Túlnőtt a bátyján a kisöccs

2022 február 14., 15:42 Módosítva: 2022.05.05 15:43
Amikor ezeket a sorokat papírra vetjük, nem biztos, hogy van népszerűbb sportoló széles e hazában Liu Shaoangnál. Még egy hónap sem telt el a pekingi téli olimpia óta, ahol a kínai apától és magyar anyától származó, zavarba ejtően jóképű fiatalember megszerezte a magyar téli sportok második olimpiai aranyérmét 500 méteren, a rövid pályás gyorskorcsolyázók versenyében. És közben „másodállásban” összetörte sok-sok magyar és kínai tinilány szívét.

A Liu fivérek története regénybe illik, és valószínű, hogy egyszer valaki meg is írja ezt a sztorit. Hogy magyar vagy kínai nyelven íródik majd a könyv, azt ebben a pillanatban nem könnyű megtippelni.

Tovább

Ő most a világ legértékesebb futballistája

2022 január 6., 10:30 Módosítva: 2022.01.07 11:39
161

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb publikációjában a szokásos, kétévente megjelenő listán a száz legértékesebb labdarúgót rangsorolta a topligákban.

Az algoritmus szerint a Real Madrid brazil támadója, Vinícius Júnior jelenleg a legértékesebb futballista, 166 millió euró a piaci értéke.

Ami a posztonkénti legjobbakat illeti, a legértékesebb kapus Gianluigi Donnarumma (Paris Saint-Germain), a védőknél Alphonso Davies (Bayern München), a középpályásoknál Phil Foden (Manchester City) vezeti a listát.

Tovább

Női négyes – csillagos ötös

2021 augusztus 8., 15:40 Módosítva: 2022.05.05 15:41
Ha volt olyan magyar aranyérem Tokióban, Milák Kristófén kívül, amelyre minden körülmények között számítottunk, az a női kajak négyesé. Pedig sokszor az a győzelem a legnehezebb, amit mindenki készpénznek vesz.

Szögezzük le gyorsan: a női kajak négyes magyar felségterület az utóbbi időben a nyári olimpiákon. A szám eddigi tíz olimpiai aranyérméből négyet, az ezüstökből ugyancsak négyet nyertek a magyar nők, és a 2012-es londoni olimpia óta csak a magyar himnuszt játszották el a szám eredményhirdetésénél. Ahogy a 2017-es, a 2018-as és a 2019-es világbajnokságon is.

Tovább

Mi mindenre jó a közösségi média!

2021 augusztus 6., 15:38 Módosítva: 2022.05.05 15:38
Tótka Sándor tokiói aranyérmének története tizenegy évvel korábban kezdődött, amikor Szingapúrban, az első ifjúsági olimpián győzött. Tucatnyi évre volt szüksége a mezőtúri születésű vasgyúrónak, hogy felérjen a csúcsra.

Tótka Sanyinak van érzéke a drámához. 2010. augusztus 22-én, a szingapúri ifjúsági olimpia döntőjében 14 századdal verte meg a német Liebscherrt, tizenkét évvel később, 2021. augusztus 5-én Tokióban, a felnőtt olimpián 55 ezreddel az olasz Manfredi Rizzát a kajak egyesek 200 méteres versenyszámának döntőjében. Mondhatni, kicentizte az UTE klasszisa.

És a kettő között? Váltakozó sikerességű évek következtek, jobbára a sprinttávon indult a világversenyeken, 2016-ban Molnár Péterrel negyedik volt K-2 200 méteren a riói olimpián.

Tovább

Legenda a leszakadt farmergombról

2021 augusztus 4., 15:37 Módosítva: 2022.05.05 15:38
Ha nincs az a farmergomb, akkor talán most nem Lőrincz Tamás a magyar birkózósport tizenkilencedik olimpiai bajnoka. Pedig 2021 elején semmi sem utalt arra, hogy a 34 éves ceglédi családapa Tokióban a huszadik olimpiai aranyérmet szerzi a magyar birkózósportnak.

Nagyon nehéz éve volt a 2019-es Lőrincz Tamásnak, a Budapest Honvéd 77 kilós birkózójának. Ahogy kijött egy betegségből, rögtön megsérült, következett a rehabilitáció, a gyógytorna, majd újabb betegség, megint egy sérülés, és ez így ment szinte a világbajnokságig. Persze az azt megelőző húsz évben rengeteg munkát rakott bele a felkészülésbe, és az nem veszett el, az ott volt az idegpályáiban.

Még szerencse, hogy a Nur-Szultan-i vb előtti utolsó két hónapot tisztességesen végig tudta dolgozni, olyannyira, hogy átrobogott üzbég, ukrán és litván riválisán, majd az elődöntőben legyűrte a hazai versenyzőt, végül a fináléban a görög származású svéd Alex Bjurberg Kessidist 8–0-után technikai tussal verte. Utólag azt mondta, fizikálisan nem volt a topon, de mentálisan annál inkább, és a sportban ez számít igazán.

Tovább

Most már jöhetnek a lányok!

2021 augusztus 4., 15:36 Módosítva: 2022.05.05 15:36
Kopasz Bálint a nagy cél, az olimpiai bajnoki cím érdekében még a cölibátust is vállalta, vagy ha azt nem is, de az állandó barátnőt Tokióig kizárta az életéből. Hogy megérte-e az aszkéta életmód, azt csak ő tudná megmondani, de az biztos, hogy Tokióban az ő tiszteletére játszották el a magyar himnuszt a K-1 1000 méter olimpiai döntője után.

Amikor 1968. október 25-én Hesz Mihály egy hajóhosszal megverte a szovjet Alekszandr Saporenkót a mexikóvárosi Xochimilco-tavon, ki az ördög gondolta volna, hogy 53 évnek kell eltelnie, mire újból eljátsszák a magyar himnuszt olimpián a királyszám döntője után. Hiszen közben voltak kajakkirályaink – például Csapó Géza, Csipes Ferenc vagy Gyulay Zsolt személyében, akik világbajnokságon diadalmaskodtak a klasszikus távon –, de az olimpián valahogy nem jött össze.

Tovább

Monsieur Butterfly

2021 július 29., 15:34 Módosítva: 2022.05.05 15:35
Ha Cso-cso-szán Madame Butterfly volt Giacomo Puccini operájában, akkor Milák Kristófot nyugodtan nevezhetjük Monsieur Butterflynak. Amit ugyanis a még mindig csak 22 éves fenomén művel ebben az úszásnemben, arra elfogytak a jelzők. Klasszisára jellemző, hogy Tokióban nem is igazán tudott örülni a győzelmének, mert elmaradt a saját világcsúcsától.

Milák egyidős a kisebbik lányommal, Enikővel, aki egész jó úszó volt, s természetesen mindig elkísértük a gyermekversenyekre. Egyszer Hódmezővásárhelyen figyeltünk fel egy nyurga, cérnavékony, esetlen mozgású, félelmetesen X-lábú, szemmel láthatóan gátlásos kölyökre, akiről a medenceparton azt gondoltuk, félő beengedni a vízbe, mert még a végén megfullad. Nem fulladt meg. Sőt, lazán hazavágta a mezőnyt, majd kikászálódott a medencéből, és elvonult az uszoda sarkába meditálni.

– mesélte a történetet kollégánk, Ch. Gáll András.

Tovább

Eddig három, és hol a vége?

2021 július 25., 15:32 Módosítva: 2022.05.05 15:32
Még kimondani is hátborzongató, leírni pedig végképp az: Szilágyi Áron tizenöt éve ott van a kardvívás nemzetközi élvonalában, pedig még csak 32 esztendős.

Első felnőtt világbajnoki címét 2007-ben szerezte Szentpéterváron a magyar kardcsapattal, az eddigi utolsó nagy diadala pedig a tokiói olimpia megnyerése, harmadik egyéni olimpiai aranyérme volt. Utóbbi egyedülálló bravúr a sportág történetében.

Tovább

Az este, amikor legendává emelkedtek a magyar gyorskorcsolyázók

2020 július 22., 23:35 Módosítva: 2020.07.23 23:59
531

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya harminc év alatt a nulláról jutott el az olimpiai aranyéremig. A sportág első magyar bajnokságát 1989-ben rendezték meg, a férfiváltó 2018-ban Dél-Koreában a nagyhatalmakat megelőzve megszerezte Magyarország első téli aranyérmét. Kevés aranyérem váltott ki olyan hatást, mint az övék.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet nyert, időrendben emlékezünk a győztesekre. Hajós Alfrédtól a rövidpályás gyorskorcsolya-váltóig.

Tovább

A kajaknégyes a Holdat célozva emelkedett a csillagok közé

2020 július 22., 04:59 Módosítva: 2020.07.23 11:35
377

A riói olimpián a női kajaknégyes nyerte meg a magyar küldöttség nyolcadik aranyérmét. Ez volt az első olimpia, amikor a kajakosnők három aranyérmet szereztek. Magyarország a nemzetek rangsorában a házigazda brazilokat megelőzve a tizenkettedik helyen végzett.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet nyert, időrendben emlékezünk a győztesekre. Hajós Alfrédtól a rövidpályás gyorskorcsolya-váltóig.

Tovább

Kozák űrfokozatba kapcsolt, hihetetlen fölénnyel nyert

2020 július 21., 04:51 Módosítva: 2020.07.21 23:27
455

Hatalmas egyéniségei voltak a női kajakozásnak, de 2016-ig senki sem tudta megvédeni az olimpiai bajnokságát. Kozák Danutának sikerült először a bravúr az egész világon, a riói olimpián egészen könnyedén verte a kihívóit 500 méteren egyesben. Ő szerezte a magyar sport 175. olimpiai aranyérmét, és az ötszázadik olimpiai érmét.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet nyert, időrendben emlékezünk a győztesekre. Hajós Alfrédtól a rövidpályás gyorskorcsolya-váltóig.

Tovább

Szabó és Kozák megígérték egymásnak, hogy együtt nyernek olimpiát

2020 július 20., 15:13 Módosítva: 2020.07.21 10:21
435

Így lett kerek a sztori – sóhajtott egy nagyot Szabó Gabriella a kajakpárosok 500 méteres döntője után. Kozák Danutával együtt kezdték a KSI-ben, a riói olimpia előtt találtak ismét egymásra, a döntőben pedig jó 10 centis különbséggel felülmúlták a németeket.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet nyert, időrendben emlékezünk a győztesekre. Hajós Alfrédtól a rövidpályás gyorskorcsolya-váltóig.

Tovább

Az NBA-sztár, akit orvosok kértek, nyúljon le egy delfin gyomrába

2020 július 19., 13:18 Módosítva: 2020.07.22 19:56
4917

A Golden State Warriorsszal 1975-ben NBA-bajnoki címet szerző Clifford Rayről két dolgot érdemes tudni, már azon felül, hogy 1975-ben bajnok lett az NBA-ben:

  • még a 206 centis magasságához mérten is rettenetesen hosszú karjai vannak,
  • és egyszer megmentette egy delfin életét.

A két dolog pedig, bármilyen furcsa, összefügg.

Tovább

Szilágyit kimerítette az olimpiai címvédés, jobban elfáradt, mint első győzelmekor

2020 július 19., 07:14 Módosítva: 2020.07.19 15:34
50

Szilágyi Áron a riói olimpia előtt nem tudott arról, hogy magyar zászlóvivő 1948-ban nyert utoljára aranyat az olimpián. Ezt a rossz sorozatot ő zárta le 2016-ban. A címvédése nehezebb volt, mint az első arany megszerzése.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet nyert, időrendben emlékezünk a győztesekre. Hajós Alfrédtól a rövidpályás gyorskorcsolya-váltóig.

Tovább

Hosszú sokszor hibázott, de kiküzdötte harmadik olimpiai aranyát

2020 július 18., 07:59 Módosítva: 2020.07.19 09:46
270

Ha nem versenyezte volna végig a 2016-os olimpiát megelőző négy évet Hosszú Katinka, akkor szerinte a 200 vegyes aranyát elveszíti Rióban. Nem így lett, bár nagyon közelítette őt a brit O'Connor a döntőben, de utolérni nem tudta.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet nyert, időrendben emlékezünk a győztesekre. Hajós Alfrédtól a rövidpályás gyorskorcsolya-váltóig.

Tovább