Bármilyen edzés vagy mozgásforma hatékonyan csökkenti a stresszt

2023.06.24. 08:29
Fizikai aktivitás minden hely- vagy helyzetváltoztató, izom-összehúzódással járó tevékenység, ellenben az edzés tudatos, tervszerű, tudományos alapokon nyugvó, és konkrét céllal, funkcióval végzett folyamat, ergo minden edzés funkcionális! Éppen ezért nemcsak személyre szabható, de az adott egyén éppen aktuális céljának eléréshez szükséges, helyesen megválasztott terhelési összetevőkkel, edzéstípussal, folyamatos méréssel és megfelelően képzett sportszakember felügyeletével a professzionális elit sport mellett a rekreációban, egészségmegőrzésben, adott esetben helyreállításban is kulcsszerepet játszik. A mozgás egyenlő a gyógyszerrel – testnek és léleknek egyaránt.

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetében dr. Balogh László vezetésével párhuzamosan több irányban zajlanak kutatások. A közelmúltban a nemzetközi szakirodalomban két cikkük is megjelent, ezekről rövid összefoglalóban a kutatócsoport vezetője számolt be az Index.hu-nak.

Balogh László mindenekelőtt azt emelte ki, hogy munkáját laborvezetőként  dr. Papp Gábor  orvos segíti, miután Magyarországon egyedülálló módon a Debreceni Egyetemen összedolgozik a sporttudomány, valamint az orvos- és egészségtudomány. Egymással kooperálva, egymást kiegészítve és erősítve, elfogadva a másik kompetenciáját, ezzel új értéket teremtve a nemzetközi tudományos életben, továbbá a hazai gyakorlatban is.

Jelenleg folyó kutatásaik egyikében nem általánosságban a fizikai aktivitás, hanem az edzés személyre szabott hatásait vizsgálták fiatal felnőtteken és szépkorúakon egyaránt. Az élsportban és a rekreációban, „egészségsportban” vontak le tanulságokat a személyre szabott edzés élettani és pszichoszomatikus hatásairól, beleértve a kognitív képességeket, valamint a koronavírus óta különösen népszerű immunrendszert. 

A rendszeres fizikai aktivitás igen fontos hatást gyakorol az egészségi állapotra, ugyanis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése alapján a fizikai aktivitás hiánya a negyedik legfontosabb egészségügyi kockázati tényező, és a globális halálozás közel hat százalékáért felelős.

A fizikai inaktivitás és a hozzá szinte mindig társuló elhízás ugyanis számos krónikus betegség, pl. érelmeszesedés, hipertónia, gyakoribb fertőzések és többféle daganatos betegség kialakulásához vezethet. Ezzel szemben a rendszeresen végzett testmozgás optimalizálja a szervezet energiaegyensúlyát, csökkenti a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség, a stroke, a cukorbetegség, az emlő- és vastagbélrák, illetve a depresszió kockázatát, segíti az immunrendszer működését, javítja a csontok állapotát, és erősíti az izomzatot, továbbá jelentős szerepet játszik a szellemi frissesség és a kognitív funkciók megőrzésében is.

Napjainkban egyre több típusú edzés jelenik meg, amelyek mindegyike másképp hat az emberi szervezetre mint bio-pszicho-szociális egységre. Éppen ezért fontos ismerni, hogy bizonyos kitűzött célok megvalósításához mely edzéstípust válasszuk.

A kutatások fontos részét képezi a különböző jellegű és intenzitású edzésformák élettani hatásainak tanulmányozása. Az intézet kutatói a Journal of Clinical Medicine folyóiratban frissen publikált tanulmányukban több új eredményről is beszámoltak.

Míg a közepes intenzitásúaerob jellegű edzések (futás, alakformálás) immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásai egyre szélesebb körben ismertek, az egyetem kutatóinak vizsgálatai alapján az alacsony intenzitású piláteszgyakorlatok is jelentősen képesek pozitív irányba befolyásolni a szervezet immunológiai szabályozó működését.

A kognitív képességekre, a motorikus képességekre és az észlelt stresszre vonatkozóan is számos érdekes megfigyelést tettek a magas intenzitású intervallumos edzés (HIIT), a mérsékelt intenzitású edzés, illetve a pilátesz/jóga mozgásformák vonatkozásában. Eredményeik rámutatnak, hogy az aerob kapacitás fejlesztésére a mérsékelt intenzitású edzések, míg az izomerő célzott fejlesztésére a magas intenzitású intervallumos edzések a leghatékonyabb módszerek.

A szellemi képességekre gyakorolt előnyös hatások, illetve az észlelt stressz csökkentése szempontjából mindhárom típusú edzés kifejezetten hatékonynak bizonyul.

Mindezek a kutatások hozzájárulnak az egyes edzéstípusok specifikus hatásainak jobb megismeréséhez, és alapját képezhetik a személyre szabott edzésformák meghatározásának mind a közoktatás keretében, mind pedig a szabadidő-sportolók számára.