Az RG3-trade lehet minden idők legrosszabbja

2014.11.30. 12:32

Vasárnap este RG3 már csak csere lesz a Washington Redskinsnél, vagyis sorban a második szezon ér véget úgy náluk, hogy a padra küldik, és már a vezetőedző Jay Gruden szerint is könnyedén megtarthatja az állását a helyén Colt McCoy, vagyis lehet, hogy hivatalosan is vége az RG3-korszaknak a fővárosban.

A 2012-es draft szenzációja volt, amikor a Washington Redskins tulajdonképpen hívott egy all-int és a fél államot odaadta a St. Louis Ramsnek a Baylor irányítójáért, RG3-ért. Akkor a Colts vitte az első helyen Andrew Luckot, ebben nem volt semmi meglepetés, mint ahogy abban sem, hogy a Rams kapva kapott az alkalmon, hogy vaklicitet tarthat a Baylor QB-jára, nekik ugyanis nem kellett irányító két évvel Sam Bradford kiválasztása után.

A trade már akkor is "boom or bustnak" nézett ki, de hogy mennyire az lett, az igazából csak idén derült ki. Első blikkre ugyanis a Rams kapott három első (2012-14) és egy második körös (2012) választási jogot, ami magában is sok, csakhogy ők addig forgatták ezt, amíg a négy helyett végül nyolc játékost csináltak belőle.

Nézzük is meg részletesen, hogy ki mit kapott az üzletből.

Griffin lényegében messiásként érkezett a Redskinshez, ami nem is csoda, hiszen a Baylornál annyi rekordot tart, amennyit lusták vagyunk felsorolni. Kapott egy négyéves, 21,119 milliós szerződést (ami jövőre jár le), az első szezonja pedig fantasztikusra sikerült: 15 meccsen kezdett, 9-szer nyert, 3200 yardot passzolt, 815-öt futott, csinált összesen 27 TD-t, ami mellett az 5 interceptiont és a 12 fumble-t (ebből csak kettőt vesztett el) is elnézték neki, hiszen rájátszásba vitte a csapatot, ő maga pedig az év támadó újonca lett, no meg Pro Bowler.

A rájátszás első meccsén viszont szétment a térde, abból a sérülésből pedig a mai napig nem épült fel rendesen. Tavaly csak 13 meccsen játszott, a Washington 3-13-mal zárt, idén pedig öt meccsel és egy győzelemmel vége is lehet a szezonjának.

És kik kerültek a Ramshez? A 2012-es drafton Michael Brockers, Janoris Jenkins, Isaiah Pead és az azóta már elküldött Rokevious Watkins, 2013-ban Alec Ogletree, Stedman Bailey és Zac Stacy, idén pedig Greg Robinson lett a játékosuk.

Brockers, Jenkins és Ogletree fontos kezdők a védelemben, Robinson azonnal kezdő lett a fal bal oldalán, Stacy a második számú futójuk, Bailey az elkapóknak segít be, és bár Sam Bradford sérülése miatt idén esélyük sem volt a rájátszásba jutásra, van 5-7 olyan játékosuk, akik akár 5-10 évig a csapat segítségére lehetnek. Ez nagyjából akkora győzelem a Ramsnek, mint a Herschel Walker-trade volt a Cowboysnak.

Washingtonban pedig pont a körítés hiányzik RG3 mellől, mindent odaadtak érte, így nem volt kiből csapatot építeni a helyén.

A Redskinsnek májusig lesz ideje arra, hogy eldöntse, élnek-e az ötödik éves opcióval RG3 esetében. Ez a 10 legjobban kereső irányító bérének átlagát jelentené 2016-ra, ami nem kevés pénz.

Ha nem marasztalják, egy újabb trade-del valamennyit kaphatnának érte, még ha nem is sokat. Oaklandben, Tennessee-ben, a Jetsnél, a Billsnél és Tampában mindig kell irányító, RG3 pedig egy megfelelően felépített csapatban jó lehet, de csak rengeteg munka után. A térd- és bokasérülései miatt a lábmunkája és a dobómozdulata is sokat romlott, ráadásul ezek a döntéseire és az önbizalmára is rányomták a bélyegüket, így vélhetően senki nem fogja rá építeni a jövőjét.