Egy ember meghalt a Kansas City Chiefs győzelmi parádéján kitört lövöldözésben

február 15., 06:04 Módosítva: 2024.02.15 12:25
30
Az egy halálos áldozat mellett több mint 20 sebesültje van a Kansas Cityben szerda délután történt lövöldözésnek, amely a város bajnokságot nyerő amerikaifutball-csapatának ünneplésén tört ki; 15 ember életveszélyes sérüléssel került kórházba.

Az ABC televízió a hatóságoktól származó információk alapján arról számolt be, hogy egy halálos áldozata és kilenc sérültje van a lövöldözésnek. Az AP a helyi tűzoltóságra hivatkozva azt közölte, hogy három sérült válságos állapotban van. Két fegyveres férfit a rendőrség őrizetbe vett.

Ross Grundyson, a nagyváros tűzoltóságának parancsnoka elmondta, hogy a sebesültek között 8 gyermek van.

Stacey Graves, Kansas City rendőrfőnöke arról számolt be, hogy három embert vettek őrizetbe, a nyomozók fegyvereket foglaltak le, ám a támadás lehetséges indítékáról nem beszélt.

Azt is közölte, hogy a tömegrendezvényt 800 rendőr biztosította. A hatóságok egyelőre szemtanúk jelentkezését is várják, hogy az eset részleteire fény derüljön.

„Lövéseket adtak le a Union Stationtől nyugatra egy parkolónál, és többeket eltaláltak” – írta Kansas City rendőrsége az X-en. „Két fegyveres férfit őrizetbe vettünk” – tették hozzá.

teljes bejegyzés

Elképesztő dráma, a túlóra utolsó másodpercei döntöttek Amerika legnézettebb eseményén

február 12., 05:10 Módosítva: 2024.02.12 20:08
Amikor valaki arra gondol, mi lehetne a legcsavarosabb történet, akkor az élet felülírja a forgatókönyvet, és hoz egy olyan Super Bowlt, mint amit a 2023-as idény végén a Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers játszott. A rendes játékidő végén hosszabbításra mentett ütközetben a ráadás végpillanataiban fordított a Patrick Mahomes vezette címvédő, amely így végleg dinasztiává érett.

A „halhatatlan” és a Hamupipőke csatája

Négy év után ismét a Kansas City és a San Francisco találkozott az NFL fő meccsén, akkor még a Jimmy Garoppolo vezette 49ers ellen kellett remek utolsó negyedes fordítást bemutatnia Patrick Mahomesnak, aki azóta harmadszor jutott be a nagydöntőbe, miközben a rivális is rendre eljutott a főcsoportdöntőig, szóval az idény előtt aligha lepődött volna meg bárki, ha azt mondjuk, hogy megint ez a két gárda viaskodhat egymással.

Az már más kérdés, hogy mindkét együttesnek volt olyan szakasza az évben (a címvédőnek konkrétan az alapszakasz végéhez közeledve), amikor azon sem csodálkoztunk volna, ha mindkét csapat legfeljebb egy korai búcsúig jut a rájátszásban, de végül minden nehézséget leküzdve eljutottak idáig.

teljes bejegyzés

Eljött az év pillanata: őrületes bevételi rekordok dőlhetnek meg éjszaka Amerikában

február 11., 18:16 Módosítva: 2024.02.12 09:06
Las Vegas városának akár egymilliárd dollár bevételt is hozhat, hogy ott tartják vasárnap este az amerikaifutball-bajnokság (NFL) döntőjét, a Super Bowlt, ami évek óta az amerikai televíziók legnézettebb közvetítése.

A döntőn a két konferencia győztese csap össze, idén a címvédő Kansas City Chiefs és a korábban többször bajnok San Francisco 49-ers találkozik. A Super Bowl egyben a teljes amerikai kiskereskedelem és a sportfogadás számára kiemelt esemény.

Az amerikai kiskereskedelmi szövetség várakozásai szerint a döntő idén 17,3 milliárd dollár (hozzávetőleg 5000 milliárd forint) forgalmat generál az üzletekben. A kiskereskedelmi költések tartalmazzák a döntő napján tartott összejöveteleken elfogyasztott étel és ital értékét, valamint a döntőre készülő ruházati cikkek, dekorációk, különböző dísz- és emléktárgyak forgalmát.

teljes bejegyzés

Egy ország erre várt: Hamupipőke a halhatatlanság ellen! Melyikük győz?

február 11., 09:50 Módosítva: 2024.02.11 18:27
Eljött a nap, amire az egész Egyesült Államok várt, kiderül, hogy a San Francisco 49ers vagy a Kansas City Chiefs ülhet-e fel a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) trónjára. Patrick Mahomesék rég látott bravúrra készülnek, egy újabb siker bebiztosítaná a 28 éves irányító halhatatlanságát, Brock Purdy tündérmeséje pedig csúcsbeállítást eredményezhet.

Alsó tagozatos és óvodás volt a két irányító, amikor legutóbb címvédés volt

A Super Bowl-érában hét csapat tudta megvédeni a bajnoki címét, a Green Bay Packers nyerte az első kettőt, a Miami Dolphins a hetediket és a nyolcadikat, a Pittsburgh Steelers egyedüli duplázóként a kilencedik és a tizedik után a 13. és a 14. Super Bowlon is csúcsra ért.

A most is döntős San Francisco 49ers a 23. és a 24. nagydöntőt húzta be, aztán a Dallas Cowboys a 27. és a 28. fináléban nyert, mielőtt a Denver Broncos a 32. és a 33. Super Bowlon ért a csúcsra.

Legutóbb a New England Patriotsnak jött ez össze, miután a 38. után a 39. Super Bowlban is nyert, utóbbit 2005. február 6-án játszották.

A két mostani kezdő irányító közül Patrick Mahomes ekkor még csak kilencéves volt, Brock Purdy pedig alig töltötte be az ötöt.

teljes bejegyzés

Bűnrossz gyerekként kezdte, az ország csúcsára jutott

február 9., 18:26 Módosítva: 2024.02.10 13:25
Nemrégiben akasztotta szögre sisakját a magyar amerikaifutball-társadalom kiemelkedő alakja, a hétszeres bajnok Bencsics Márk, aki a nemzeti együttes első számú irányítójaként is számos fontos győzelemre vezette csapatát. A civil karrierjében a Magyar Kézilabda-szövetség marketingvezetőjeként ténykedő sportolóval a napokban hosszasan beszélgettünk, egészen a gyerekkorától kezdve az iskolai és sportélményeken át az NFL-lel kapcsolatos közvetítéseken és podcasteken keresztül a családi állapotáról, valamint jövőbeli terveiről. Természetesen szó esett a magyar idő szerint hétfő hajnali Kansas City Chiefs–San Francisco 49ers Super Bowlról is…

Egy kispesti lakótelepről indult a hírnév felé

Bencsics Márk 1989. január 19-én Budapesten született, és egy kispesti lakótelepen töltötte gyerekkorát szüleivel és bátyjával, Kornéllal.

„A lakótelepi lét minden jó és rossz részével, bár igazából rossz nem is volt. Társadalomformáló szerepe volt, hogy az összes haverod, mindenki, aki a sulidba járt, egy helyen lakott. Gyerekkorunkban is úgy mentünk le focizni mindig, hogy az egyik haverom, aki a legtávolabb lakott, ő indult el az utca végéről, és gyűjtötte össze a srácokat, és mire elértek hozzám, már láttam, hogy vagy nyolcan jöttek. Miután a napközinek vége lett, mindig be lehetett mászni a suliba, és sohasem rúgtak ki onnan. Nagyon szerettem is a helyet, ott éltem addig, amíg nem költöztem össze a barátnőmmel” – idézte fel a kezdeteket Bencsics Márk az Indexnek.

teljes bejegyzés

Húsz évvel ezelőtt volt a meccs, ami miatt létrejött a YouTube

február 1., 07:13 Módosítva: 2024.02.02 06:29
Napra pontosan húsz évvel ezelőtt olyan esemény szemtanúja lehetett a világ, amely azóta is érezhető erős nyomot hagyott magáról egyrészt a közbeszédben, másrészt viszont azon messze túlmenően az internetes térben. Annak hatására jött létre ugyanis később a világ legnagyobb videómegosztó felülete, a YouTube, de a magyar televíziózásban is mérföldkőnek számít.

Az amerikai videómegosztót végül 2005. február 14-én alapította meg három korábbi PayPal-alkalmazott, Steve Chen, Chard Hurley és Jawed Karim, másfél évre rá pedig a Google 1,65 milliárd dollárért vásárolta fel.

A YouTube mára életünk lényegében megkerülhetetlen részévé vált, legyen szó zenehallgatásról, tartalomgyártásról, vagy bármilyen összeszerelési útmutatóról, de a kezdetek talán nem mindenki számára ismertek.

Karim ugyanis elmondta, hogy az inspirációt a 2004. február 1-jén lejátszott Super Bowl félidei show-műsora szolgáltatta.

Ez volt az az eset, amikor Justin Timberlake és Janet Jackson közösen lépett fel a texasi Houstonban, és előbbi a műsor közben egyszer csak letépte utóbbi melltartóját.

Az eset (4:03-tól)

teljes bejegyzés

Még el sem kezdődött, máris megszületett az idei Super Bowl első rekordja

január 30., 11:10 Módosítva: 2024.01.30 14:54
Soha ilyen drágán nem lehetett jegyhez jutni a másodlagos piacon a Super Bowlra, a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) döntőjére.

Jelenleg 9815 dollár, azaz 3,5 millió forint a belépők átlagára a liga történetének első Las Vegas-i fináléjára, melyben a címvédő Kansas City Chiefs a nyugati part talán legnépszerűbb klubjával, a San Francisco 49ers csapatával találkozik jövő vasárnap. Ez az összeg közel a duplája a tavalyinak, amikor a Főnökök a Philadelphia Eagles együttesét verték az arizonai Glendale-ben.

GettyImages-1945872729
Fotó: Getty Images

Az eddigi csúcsot 7046 dollárral a három évvel ezelőtti döntő tartotta, amelyen a Tampa Bay Buccaneers saját stadionjában legyőzte a Chiefst, de ezen a Super Bowlon csak a stadion kapacitásának egyharmadát használták ki a koronavírus-járvány miatt. A pandémia által nem befolyásolt rekordot 6370 dollárral pedig a 2020-as Super Bowl tartotta, amelyen – ahogy idén is – a 49ers és a Chiefs csapott össze.

teljes bejegyzés

A 49ers óriási fordítással jutott Super Bowlba, visszavághat a bajnoknak

január 29., 04:04 Módosítva: 2024.01.30 06:14
A címvédő Kansas City Chiefs legyőzte idegenben az alapszakasz legjobb mérlegével záró Baltimore Ravenst, így bejutott az 58. Super Bowlba, ahol az ellenfele a Detroit Lions ellen 17 pontos hátrányból fordító San Francisco 49ers lesz, így megismétlődik a négy évvel ezelőtti finálé.

A rájátszás továbbra sem Lamar Jackson terepe

A legértékesebb játékos (Lamar Jackson) és a legerősebb csapat (Baltimore Ravens 13–4) a legjobb irányító (Patrick Mahomes) és címvédő együttese (Kansas City Chiefs 11–6) ellen, nehéz lett volna előzetesen nagyobb mérkőzést elképzelni az AFC döntőjénél.

teljes bejegyzés

Az egész Egyesült Államok erre várt, végre létrejön a csúcstalálkozó

január 28., 08:02 Módosítva: 2024.01.29 09:51
Utolsó előtti hétvégéjéhez érkezik a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2023-as idénye, hétfőre virradóra kialakul az 58. Super Bowl párosítása. A konferenciadöntők négyesébe három csapat nagyjából papírforma alapján jutott, míg a negyedik részvétele elképzelhetőnek tartott volt ugyan, összességében nézve viszont mégis óriási meglepetés, hogy így alakult a vége.

A legértékesebb játékos és a legerősebb csapat a legjobb irányító és címvédő együttese ellen

Nehéz lenne jobb párosítást elképzelni arra, hogy kiderüljön, melyik együttes képviselheti az Amerikai főcsoportot a Super Bowlban.

Az egyik oldalon ott a házigazda Baltimore Ravens, amely az alapszakasz negyedik legtöbb szerzett pontját jegyezte (átlagban 28,4-et), és az egész NFL legkevesebb pontját engedte az ellenfeleknek (16,5). Nem sokkoló módon a Hollóké volt a legjobb pontkülönbség (+204) és a legjobb mérleg (13–4), a menetelés során pedig az NFC még két álló együttesét, a Detroit Lionst (38–6) és a San Francisco 49erst (33–19) is simán győzte le.

teljes bejegyzés

Tiësto ezúttal az Egyesült Államok legnézettebb sporteseményén ír történelmet

január 26., 11:30 Módosítva: 2024.01.26 17:37
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) csütörtöki bejelentése szerint Tiësto lesz az első DJ a Super Bowlok történetében, aki a nagydöntő ideje alatt is fellép.

Az NFL nagydöntője évről évre az Egyesült Államok legnézettebb televíziós eseménye, az örökranglista első 30 helyéből 22-t sajátított ki, és a top 10-be csak olyan (több csatorna által is közvetített és összeadódó) híresemények fértek be, mint az 1969-es holdra szállás vagy Richard Nixon lemondóbeszéde.

A Super Bowl így érthetően óriási pénzeket mozgat meg, hogy mást ne mondjunk, egy félperces reklámhirdetésért 7 millió dollárt, mintegy 2,5 milliárd forintot kell leszurkolni a vállalatoknak.

teljes bejegyzés

Amikor legutóbb ilyen történt Amerikában, még nem létezett az SMS

január 22., 12:04 Módosítva: 2024.01.23 11:48
A Detroit Lions 31–23-ra legyőzte a Tampa Bay Buccaneerst a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) rájátszásában, így bejutott a Nemzeti konferencia döntőjébe. A klub története során másodszor és 1992. január 12. óta először fordult elő. Csak viszonyításképp: az első rövid szöveges üzenetet (SMS) 1992. december 3-án küldték el…

Nem mondhatni hát, hogy a michigani csapat számítana az NFC bástyájának, a Lions az egyetlen gárda, amely még sosem rendezett vagy nyert konferenciadöntős mérkőzést a liga 1970-es egyesülése óta!

A wild card körben a Detroit a korábbi irányítójával, Matthews Stafforddal felálló Los Angeles Ramst gyűrte le 24–23-ra, ezúttal pedig az ugyancsak meglepetésként idáig eljutó Tampa Bay Buccaneerst 31–23-ra. 

Az összecsapáson az Oroszlánok egy pillanatig sem voltak hátrányban, bár a remekül játszó Mike Evansnek (8 elkapás, 141 yard, TD) nagyban köszönhetően az első (3–3), a második (10–10) és a harmadik (17–17) negyed után is döntetlen volt az állás.

A záró felvonásban viszont előbb az újonc Jahmyr Gibbs futott 31 yardról a célterületre, majd Jared Goff második TD-passzát Amon-Ra St. Brown váltotta hatyardos pontszerzésre (31–17). A Buccaneers erejéből Evans TD-jével kozmetikázásra futotta (a kétpontos nem jött össze), majd a végén a 349 yardot és három hatpontost passzoló Baker Mayfield másodszor is eladta a labdát, megpecsételve a floridaiak sorsát (31–23).

teljes bejegyzés

Lehet-e világszinten is mérce, ha a legfontosabb pillanatban csődöt mond?

január 20., 08:49 Módosítva: 2024.01.21 07:21
12
Szombaton a főcsoportok elődöntőivel folytatódik a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) rájátszása, itt már az alapszakasz két legerősebb csapata is becsatlakozik. De vajon összejön az áttörés a liga (várhatóan) legértékesebb játékosának?

Azt még Lamar Jackson legelvakultabb kritikusai is elismerik, hogy a korábban főleg a megiramodásaival veszélyes irányító, a szabadügynökpiacról megszerzett Odell Beckham Jr.-ral és a draft első körében kiválasztott Zay Flowersszel megerősített Baltimore Ravens-támadósorban ezúttal már véletlenül sem az a játékos volt, aki előbb fut, aztán fut, és csak ha nagyon muszáj, akkor passzol.

Borítékolhatjuk az MVP-címet

Remek idénye során ezúttal is összeszorgoskodott azért 821 futott yardot és 5 TD-t, de minden korábbinál jóval inkább támaszkodott a passzjátékra, 457 passzkísérlete, 307 pontos átadása, 67,2 százalékos pontossága is új egyéni rekord, ahogyan a 3678 passzolt yardja. Ez önmagában még mindig nem egy túl combos adat, ugyanakkor a javára kell írni, hogy nem az volt a forgatókönyv, mint korábban nagyon sokszor, hogy ha az első olvasása nem jött be, akkor inkább nekiállt futni.

Ez pedig a csapat remek játékát is hozta, a 13–4-es mérleg az egész liga legjobbja lett úgy is, hogy az utolsó körben már gyakorlatilag minden sztár pihent a Steelers elleni vereség során.

Az újságírók által összeállított év csapatába 50 szakember közül 45 is őt rakta be az álomtizenegybe, és mivel ugyanez az 50 AP-tag voksolt az év végi díjakra is, fixre vehetjük, hogy a Super Bowlt megelőző napon Lamar Jackson nevét mondják be az Év legértékesebb játékosa (MVP) cím nyerteseként.

A 27. születésnapját nemrégiben ünneplő klasszisról ezen alkalomból (és az alapszakasz zárása okán) portréval is jelentkeztünk, most viszont elérkezett az év legfontosabb szakasza az NFL-ben. 

Márpedig a gondok itt kezdődnek.

teljes bejegyzés

Könnyeivel küzdve hagyta el a pályát a sportlegenda, ezek lehettek pályafutása utolsó pillanatai

január 16., 10:46 Módosítva: 2024.01.16 17:26
Két mérkőzéssel folytatódott a 2023-as szezon rájátszása a tengerentúli amerikaifutball-ligában (NFL). A Philadelphia Eagles – amely az elmúlt szezonban bejutott a döntőbe – a Tampa Bay Buccaneers otthonában kapott ki nagy különbséggel, míg a Buffalo Bills a Pittsburgh Steelers együttesét verte simán.

A Bills mérkőzését a szélsőséges időjárási körülmények miatt halasztotta a liga hétfőre. A Josh Allen vezette buffalói támadósor aztán 31 pontot pakolt fel a táblára, a Steelers viszont csak 17 pontig jutott. A vendégek védelméből nagyon hiányzott a liga egyik legjobb játékosa, a passzsiettető T. J. Watt, de a támadók sem igazán villogtak.

A Buffalo a következő körben a Kansas City Chiefs együttesével találkozik, a Pittsburgh pedig készülhet a holt szezonra.

teljes bejegyzés

Amerika kedvencei akkorát égtek, mint még soha

január 15., 10:48 Módosítva: 2024.01.15 17:36
38
A Green Bay Packers és a Detroit Lions is bejutott a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) rájátszásának konferencia-elődöntőjébe a vasárnapi sikerével.

A négyszeres Super Bowl-győztes „sajtfejűek” az ötszörös bajnok Dallas Cowboys otthonában léptek pályára, miután az utolsó héten bejutottak a rájátszásba. A második kiemelt texasiak 16 meccset nyertek meg egyhuzamban azóta, hogy a Tom Brady vezette Tampa Bay bevette az AT&T Stadiont, így kedvező előjelekkel várhatták a hazai összecsapást.

Amelyen aztán egy pillanatig sem volt valós esélye Amerika csapatának.

teljes bejegyzés

Patrick Mahomes sisakja betört a -20 fokban, aztán győzelemre vezette csapatát

január 14., 08:21 Módosítva: 2024.01.14 21:33
139
Magyar idő szerint szombat késő este elrajtolt a 2023-as szezon rájátszása a tengerentúli amerikaifutball-ligában (NFL). A címvédő Kansas City Chiefs dermesztő hidegben nyert a Miami Dolphins ellen, a Houston Texans pedig a Cleveland Brownst győzte le.

A rájátszást nyitó Houston–Cleveland-mérkőzés elő félidejében igazi pisztolypárbaj alakult ki, egymást követték a nagy játékok és a pontszerző akciók. Aztán a harmadik negyedben a Browns veterán irányítója, Joe Flacco (akit szezon közben az utcáról rángattak be, tulajdonképpen ő volt a franchise negyedik számú karmestere ebben a szezonban) kétszer is eladta a labdát, amivel gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés.

teljes bejegyzés

A lehető legrosszabbkor ütött be a másnaposság

január 13., 10:49 Módosítva: 2024.01.14 11:07
41
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) gyakran tapasztalhattuk azt a jelenséget, ami az elveszített nagydöntőt követően éri a csapatokat, és amit a köznyelvben csak Super Bowl-másnaposságnak neveznek. Sokáig úgy festett, hogy ebben az idényben erről még csak véletlenül sem lehet beszélni, aztán hirtelen beütött a krach Philadelphiában.

Csodásból csalódás – az óriási feltámadó ellen

Az Eagles drámai végjátékban maradt alul a tavaly februári Super Bowlon a Kansas City Chiefsszel szemben, de a 2023-as idény előtti felvezetőnkben már arról írhattunk, hogy a holt szezonbeli mozgásokkal talán még jobbá is vált a pennsylvaniai gárda.

Hiszen távozott a döntő kezdőjéből Isaac Seumalo támadófalember vagy éppen Miles Sanders futó a támadók részéről, illetve Linval Joseph vagy Javon Hargrave a védőfalból, esetleg T. J. Edwards a linebackersorból. Mindenhová érkezett legalábbis potens pótlás, legyen szó második körös másodéves Cam Jurgensről, a Detroittól megszerzett D'Andre Swiftről, aki 1263 támadóyardjával a Pro Bowlra is meghívást kapott, vagy az év újonca címre is esélyes (sőt, favorit) Jalen Carterről, vagy Zach Cunninghamről és az első körös Nolan Smithről.

A szép remények szép játékot nem feltétlenül, jó eredményeket viszont gazdagon hoztak az év kezdeti szakaszában, Jalen Hurtsön sem látszott, hogy az ötéves, 255 millió dolláros szerződése jóllakottá tette volna, a csapat pedig egy kissé meglepő, Jetstől elszenvedett vereséget leszámítva sorra nyert, a Chiefs és a Bills ellen egyaránt 17–7-es félidei hátrányból.

A gárda így 10–1-re javította mérlegét, és a liga első számú csapataként menetelt, mígnem beköszöntött a december, és a 49ers elleni 6–0-s első negyed óta mintha nem is ugyanaz a csapat lenne az Eagles, mint november végéig volt. A San Francisco 42–19-re kiütötte Philadelphiában a riválisát, amely lendületből Dallasban is beleszaladt egy hatalmas maflásba (33–13), majd a végjátékban a Seattle is megverte (20–17), ahogyan az utolsó két körben a Cardinals (35–31) és a köztes időszakban egyedül legyőzött Giants (27–10) is, így az utolsó hat meccs mérlege 1–5, az idényé 11–6 lett, amivel az ötödik kiemelést szerezte meg a gárda.

Ráadásul a valójában tét nélküli szezonzárón Jalen Hurts ujja és A. J. Brown térde is megsérült, így elmondható, hogy rosszabb időben be sem üthetett volna a Super Bowl utáni másnaposság.

A rájátszás első körében így az NFC leggyengébb mérlegével záró csoportgyőztese otthonába utazhat, amely a finoman szólva is hektikus idényt futó Tampa Bay Buccaneers lett.

teljes bejegyzés

Több mint két évtized után távozik a történelem legsikeresebb edzője

január 11., 13:38 Módosítva: 2024.01.12 08:06
95
Egybehangzó amerikai sajtóhírek szerint távozik a New England Patriots éléről Bill Belichick, akivel a gárda hatszor nyerte meg a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságot (NFL). A liga ügyeiben bennfentes Adam Schefter közben arról tájékoztatott, hogy magyar idő szerint 18 órakor tartanak sajtótájékoztatót a csapatnál a főedző távozásával kapcsolatban.

A 71 éves szakember kiváló védelmi koordinátorként és kétszeres bajnok segédedzőként 1991-ben a Cleveland Brownstól kapta meg első főedzői megbízását, az együttessel viszont öt év alatt csak egyszer jutott a rájátszásba.

Belichick 1996-ban a Patriotsnál, 1997 és 1999 között a Jetsnél látott el másodedzői feladatokat, majd 2000-ben a New York-i gárda kinevezte első emberének, hogy aztán első sajtótájékoztatóján lemondjon, és bejelentse, hogy a csoportrivális New Englandnél lesz főedző. 

teljes bejegyzés

A Bills lenyúlta a csoportgyőzelmet, rájátszásba csúszott a Packers és a Steelers

január 8., 12:16 Módosítva: 2024.01.09 07:05
1
Véget ért a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2023–2024-es idényének alapszakasza, kialakult a playoff menetrendje is.

A hétvége legnagyobb sztoriját a Pittsburgh Steelers szolgáltatta, amely Diontae Johnson negyedik negyedben szerzett 71 yardos touchdownjának köszönhetően 17–10-re legyőzte az első helyet már bebiztosító, így sztárjait pihentető Baltimore Ravenst.

Még ez sem lett volna elég a playoffba jutáshoz, a Titans Jaguars elleni sikere viszont egyúttal a Billst is a kieséses szakaszba juttatta. Ha pedig már így volt, a Buffalo az alapszakasz utolsó meccsén megverte Miamiban a Dolphinst, ezzel egészen a 2. kiemelésig száguldott.

teljes bejegyzés

Emberbe ennyiszer még nem rúgtak bele, mégis feljuthat a csúcsra

január 7., 06:16 Módosítva: 2024.01.08 08:44
25
2024. január 7-én ünnepli 27. születésnapját Lamar Jackson, aki kritikusai szerint nem tud dobni, igazából nem is irányító, leginkább egy olyan futójátékos, aki ezen a poszton szerepel, az igazán fontos mérkőzéseken pedig nem képes jó teljesítményre, leblokkol, és soha nem nyer Super Bowlt. 2019-ben a tengerentúli profi amerikaifutball-liga, azaz az NFL legjobbjának választották, és könnyen lehet, hogy néhány hét múlva ismét kiérdemli ezt a megtiszteltetést. Idei teljesítménye minden korábban ellene felhozott kritikát elcsendesíthet. Portré.

Lamar Jackson az új generációs irányítók egyik úttörőjeként került az NFL-be 2018-ban. Már az ezt megelőző években is egyre tendenciózusabban draftoltak olyan quarterbackeket a csapatok, akik nemcsak a levegőben, de a földön is komoly veszélyt jelentenek az ellenfelek védelmére, elég csak Cam Newtonra, Russell Wilsonra, Colin Kaepernickre, Deshaun Watsonra vagy az isteni Tim Tebowra gondolni. A hat évvel ezelőtti játékosbörze kifejezetten erősre sikeredett, hiszen Jackson előtt olyan kiválóságok keltek el, mint Baker Mayfield és Josh Allen.

Természetesen ha futó-irányítókról beszélünk, akkor Michael Vick neve mellett nem lehet elmenni szó nélkül, 2001-ben ugyanis olyan színt hozott az NFL-be, amit addig ritkán lehetett tapasztalni. Ebben az esetben a szavak kevesek ahhoz, hogy érzékeltessük, milyen hatással volt Vick a ligára, így egy YouTube-ra felkerült karrierhighlights-ot hívunk most segítségül. Egy apró történetet mindenesetre elmesélnénk az irányító poszt egyik legnagyobb forradalmáráról.

Az egyik legnagyobb balkezes irányító, aki valójában jobbkezes

Michael Vicket a valaha volt egyik legjobb balkezes irányítóként tartják számon az NFL-ben. Nála csak Steve Young, a San Francisco 49ers legendája futott be nagyobb karriert, azonban sokan nem tudják, hogy Vick eredetileg jobbkezes.

A legenda szerint annak idején jobbkezes irányítóként kezdte bontogatni szárnyait, de annyira jól ment neki így, hogy a környékbeli srácok igazságtalanságnak érezték, ha ellene kellett játszani, ezért egy idő után balkézre váltott, később pedig megragadt ennél.

teljes bejegyzés

Tom Brady már tervezte a visszatérését

január 2., 08:48 Módosítva: 2024.01.03 05:46
23
Az amerikai futballirányító, Tom Brady Instagram-oldalán megjelent évbúcsúztató bejegyzés szerint majdnem ismét elvetette a visszavonulás gondolatát.

A hétszeres Super Bowl-bajnok, Tom Brady 2022-ben már egyszer bejelentette visszavonulását, majd alig másfél hónappal később meggondolta magát, és inkább benevezett egy újabb szezonra. 2023-ban ugyanakkor egy igen komoly hangvételű videót osztott meg a közösségi oldalán, amelyben könnyek között számolt be arról, ezúttal végleges a döntése: 45 évesen visszavonul az élsporttól.

Egyesek okkal remélhették, hogy a történelem majd megismétli önmagát, így a sportoló ismét visszatér, ám ehhez hasonló bejelentést nem tett. Az Instagram-oldalán december 31-én megosztott bejegyzése ugyanakkor árulkodó részletet rejt.

teljes bejegyzés

A bajnok kiszenvedett csoportelsőséggel csúszott át 2024-be

január 1., 15:23 Módosítva: 2024.01.01 16:20
10
Ha nem is könnyen, de csak bebiztosította helyét a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) rájátszásában a címvédő Kansas City Chiefs.

Patrick Mahomesék már karácsonykor is megünnepelhették volna az újabb csoportelsőségüket, akkor azonban a rivális Raidersnek ajándékozták a sikert – lehet ezt szó szerint is értelmezni, hét másodperc alatt két labdát is adtak a védőknek, amiből egyaránt TD-t szerzett a Las Vegas, amely így érdemi támadójáték nélkül is megnyerte a meccset.

A Cincinnati elleni párharcok az elmúlt évek leglátványosabb ütközetei közé tartoztak, de Joe Burrow sérülése és a bajnok Chiefs döbbenetes visszaesése miatt azért a magyar idő szerint még szilveszter este elkezdődő, de az újévben végződő meccsel szembeni várakozások ezúttal visszafogottabbak voltak.

teljes bejegyzés

Ennél tragikusabban nem érhetett volna véget egy tökéletes év

január 1., 08:22 Módosítva: 2024.01.02 06:37
12
December 30-án a Florida State Seminoles történelmi, 63–3-s vereséget szenvedett a Georgia Bulldogs ellen az Orange Bowlon. Már a mérkőzés előtt sejteni lehetett, hogy a floridai csapat vesztesen hagyja el a Hard Rock Stadium gyepét, hiába játszott félig-meddig hazai pályán a Seminoles, de ekkora különbségre talán senki sem számított. Az FSU 14 játékosát volt kénytelen nélkülözni, ezt a hatalmas előnyt pedig kíméletlenül kihasználta a Bulldogs.

Ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk róla, mi okozta ezt az elképesztően nagy különbséget a két csapat között, vissza kell ugranunk egy néhány héttel korábbi cikkünkhöz, amelyben kifejtettük, milyen igazságtalan döntés áldozata lett a Florida State. A Semionelsnak a tökéletes, 13–0-s alapszakasz mérleg sem volt elég ahhoz, hogy a liga legjobb négy csapatába és ezzel a rájátszásba jusson, még úgy sem, hogy rajtuk kívül csupán két csapat tudott hibátlan maradni.

Az egyetemi amerikaifutball-ligában (NCAA) egészen furcsa rendszer szerint választják ki azt a négy csapatot, amelyek megküzdhetnek a bajnoki címért. 2014 óta az a bevett szokás, hogy az alapszakasz végén egy 13 tagból álló bizottság dönt arról a négy együttesről, akik megküzdhetnek az egyetemi bajnoknak járó trófeáért. Ennek a rendszernek lett áldozata a floridai csapat, a jó hír azonban az, hogy ilyen többet már nem fordulhat elő, 2024-től négy csapatról tizenkettőre bővítik a rájátszás mezőnyét.

Hurrá, vághatnánk rá könnyen, de nézve Mike Norvell vezetőedző mérkőzés utáni nyilatkozatát, az embert a sírás kerülgeti. Ő maga is közel állt ehhez, de nem tört meg a sajtótájékoztató alatt. Nem is lett volna helyénvaló, ahogyan az sem, hogy csalódott legyen csapata miatt. Az igazi csalódás szűk egy hónappal ezelőtt érte az FSU-t, nem most.

teljes bejegyzés

Olyan láncreakció robbant ki, ami Hollywoodot is letarolhatja

2023 december 29., 10:28 Módosítva: 2023.12.30 06:37
2
Olyan tündérmese van kibontakozóban, ami filmért kiált – márpedig az Egyesült Államokban ez azért jó eséllyel ilyenkor meg is szokott történni. A főszereplő most egy évek óta kinevetett, november végéig senkinek sem kellő, januárban már 39 éves veterán, aki öt meccs alatt olyat tett, amire még senki sem volt képes a patinás klub történetében!

Pedig az, hogy Joe Flacco képes jó teljesítményre, aligha kellene, hogy meglepje az embert. A Baltimore Ravens, a Denver Broncos, a New York Jets és a Philadelphia Eagles korábbi irányítója minden idők egyik, ha nem a legjobb rájátszásbeli menetelésének büszke tulajdonosa lehet:

11 TD-passz mellett interception nélkül, 117,2-es irányítómutatóval zárt, miközben idegenben legyőzte a Hollókkal Peyton Manning Denverjét, valamint Tom Brady New Englandjét, majd a San Francisco 49ers ellen Super Bowlt nyert.

Az egyetlen gond, hogy ez a 2012-es idényben volt, 11 évvel ezelőtt...

A nagy szerződés után nem jött össze az újabb csodás menetelés, olyannyira, hogy csak a 2014-es idényben volt azóta playoffban, és bár Pittsburghben nyert a Ravens, New Englandben hiába vezetett kétszer is 14 ponttal, végül Bradyék 35–31-re győztek, és a Seahawks megverésével tíz év után ismét bajnokok lettek.

Flacco baltimore-i jövője a 2018-as játékosbörzén pecsételődött meg, amikor az első kör végén kiválasztották Lamar Jacksont, aki az idény végére el is vette tőle a kezdőposztot, ezután próbálkozott Denverben, New Yorkban és Philadelphiában is, de nem sok sikerrel, és még annál is látványosan kevesebb játékkedvvel, hogy az ember tényleg azt nem értette, hogy miért erőltetik ezt még a csapatok.

teljes bejegyzés

Német bajnok játékossal erősíti meg keretét a kétszeres magyar bajnok

2023 december 28., 17:59 Módosítva: 2023.12.29 12:12
A kétszeres magyar bajnok Fehérvár Enthroners amerikaifutball-csapata bejelentette Hjalmar Nielsen szerződtetését. A német bajnok Defensive Back 2024-ben csatlakozik a fehérváriakhoz.

A 2023-tól az European League of Football sorozatban szereplő Enthroners komoly erősítést jelentett be Hjalmar Nielsen személyében. A német bajnok Defensive Back még hazájában, Dániában kezdte a futballt az Aarhus Tigers csapatában, majd onnan igazolt Németországba. 

A német bajnokságban szereplő Potsdam Royals játékosaként előbb ezüst, majd aranyérmet szerzett, míg valamennyi korosztályos és felnőtt dán válogatottban bemutatkozott. A 24 éves Defensive Back minden bizonnyal komoly erősítése lesz a Fehérvár Enthroners csapatának – becenevükön a Koronázóknak. 

Remek formába lendült a tavalyi bajnok, a rájátszás küszöbére ért

2023 december 22., 09:16 Módosítva: 2023.12.22 18:08
1
Tovább tart a Los Angeles Rams remek formája, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) csütörtök esti rangadóján a New Orleans Saints ellen 30–22-re nyert a gárda.

A 2022 februárjában a Cincinnati Bengals ellen Super Bowlt nyerő gárda az előző idényben címvédőként csak 5–12-es mérleggel zárt, és nem jutott rájátszásba, ráadásul a mostani szezont sem indította fényesen, kilenc meccs után csak 3–6-os mérleggel állt.

A pihenőhét alatt viszont valami nagyon összeállt Los Angelesben, a Saintset is beleszámolva a legutóbbi hat meccsen 5–1 a mérleg, és az egyetlen vereség is a liga egyik legjobb csapatának, a Baltimore Ravensnek az otthonában jött össze, ráadásban.

teljes bejegyzés

Az F1, a foci-vb és az olimpia után újabb csúcsesemény Brazíliában

2023 december 14., 11:51 Módosítva: 2023.12.14 12:57
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság, az NFL 2024-ben története során először látogat el Dél-Amerikába, a liga szerdai bejelentése szerint Brazíliában is rendeznek alapszakasz-mérkőzést. A nemzetközi meccsek számát egy évvel később megduplázzák, illetve eldőlt az is, hol rendezik a 2026-os idény döntőjét.

Az NFL globális terjeszkedésére történő terveinek keretében eddig már 39 európai  mérkőzést rendeztek meg Londonban, Münchenben és Frankfurtban, legutóbb a hatszoros bajnok New England Patriots és az Indianapolis Colts csapott össze kontinensünkön, elképesztő érdeklődés mellett. 

teljes bejegyzés

Los Angeles rendezi a 2027-es Super Bowlt

2023 december 14., 09:23 Módosítva: 2023.12.14 11:20

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2026-as szezonjának fináléját, a 2027 februárjában sorra kerülő Super Bowlt a Los Angeles-i SoFi Stadionban rendezik.

teljes bejegyzés

A csapat gyenge szereplése miatt lapátra kerülhet a legendás sikeredző

2023 december 13., 13:28 Módosítva: 2023.12.13 19:41
Tengerentúli sajtóhírek szerint az Egyesült Államok profi amerikaifutball-ligájában (NFL) szereplő New England Patriots vezetősége eldöntötte, hogy az alapszakasz végén meneszti Bill Belichick vezetőedzőt, függetlenül attól, hogy a szezon hátralévő része hogyan alakul.

A döntés állítólag azt követően született meg, hogy a Patriots november 12-én Németországban kikapott az Indianapolis Coltstól.

Belichicket az NFL történetének egyik legjobb vezetőedzőjeként tartják számon az elért eredményei alapján. 2000-ben vállalta el a New England vezetőedzői posztját, majd hosszú évek alatt letette egy dinasztia alapjait.

teljes bejegyzés

A tökéletességből még sohasem lett ekkora botrány

2023 december 7., 13:03 Módosítva: 2023.12.08 13:34
54
Történelmi döntés született a tengerentúli egyetemi amerikaifutball-ligában (NCAA), ahol a tökéletes, 13–0-s mérleg sem volt elég ahhoz, hogy a liga legjobb négy csapatába és ezzel a rájátszásba jusson a Florida State Seminoles. Mindössze három együttes zárta veretlenül a 2023-as alapszakaszt, de a 13 tagú bizottság döntésének értelmében a floridai csapatot a Texas Longhorns és az Alabama Crimson Tide is megelőzte, hiába számlál 1-1 vereséget ez a két együttes. A döntés példátlan, így hatalmas felháborodást keltett egész Amerikában.

Magyarországon a véresszájú amerikaifutball-rajongók között is a szűkebb réteghez tartoznak azok, akik követik az egyetemi bajnokságot. Akik viszont így vannak ezzel, azoknak legalább akkora megdöbbenést okoztak a hétvégi események, mint a tengerentúli fanatikusoknak. 

Az egyetemi amerikaifutball-ligában (NCAA) egészen furcsa rendszer szerint választják ki azt a négy csapatot, amelyek megküzdhetnek a bajnoki címért. 2014 óta az a bevett szokás, hogy az alapszakasz végén egy 13 tagból álló bizottság dönt arról a négy együttesről, akik megküzdhetnek az egyetemi bajnoknak járó trófeáért (College Football Playoff Nationa Championship Trophy). Ennek részben az az oka, hogy a csapatok teljesen eltérő erősségű ellenfelekkel mérkőztek meg a szezonban, éppen ezért a sportigazgatókból, korábbi edzőkből és játékosokból álló bizottság a pályán mutatott játék alapján rangsorolja az együtteseket. Figyelembe véve, hogy az adott csapat melyik konferenciában játszik, milyen a sorsolása, hogyan végez a rangadókon, a végletekig kiélezett találkozókon, illetve milyen eredményeket ér el riválisaihoz képest.

Ennek esett most áldozatul a Florida State Seminoles, ugyanis hiába zárta az alapszakaszt 13–0-s mérleggel – amire az első kiemelt Michigan Wolverines és a másodikként rangsorolt Washington Huskies volt képes még a mezőnyben –, csupán az ötödik kiemelést szerezte meg. A playoff mezőnye a Texas Longhornsszal és a floridai csapatot kiszorító Alabama Crimson Tide-dal egészült ki, mindkét együttes 12–1-es mutatóval zárt. A vasárnapi döntés után a Florida State University (FSU) sportigazgatója, Michael Alford úgy nyilatkozott, hogy az egyetemi amerikai futball sokak számára örökre hitelét vesztette.

A következőkben összeszedtük, mi vezetett odáig, hogy a Florida State kegyvesztett lett, és miért okozott ekkora felháborodást Amerika-szerte ez a döntés.

teljes bejegyzés

Ilyen egy roncsderbi, amire majd’ 3 millió ember akart jegyet venni

2023 november 12., 18:20 Módosítva: 2023.11.13 12:47
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2023-as idényének utolsó európai mérkőzésén az Indianapolis Colts Frankfurtban 10–6-ra legyőzte az utolsó támadására irányítót cserélő New England Patriotsot, egy nem túl jó, de kétségtelenül izgalmas ütközeten. Helyszíni riport.

Botrányos csapatok, elképesztő érdeklődés a világ minden pontjáról

Ha valaki szimplán csak ránézett volna a két együtt mérlegére (Patriots 2–7, Colts 4–5), nem igazán érthetné, hogy mire ez a nagy felhajtás Frankfurtban, és ha hozzávesszük a mutatott játékokat, a New England botrányos támadójátékát és az Indianapolis nem létező védelmét, akkor még tovább vakarhatná a fejét az amerikai futballal most ismerkedő ember ennyi szurkoló láttán.

De egyrészt nekünk, európaiaknak mindig élmény, ha nem kell a tengerentúlra menni egy NFL-mérkőzésért (lásd még a londoni meccsek népszerűségét és a liga további terjeszkedési szándékait), másrészt bár a sportágnak nincsenek mély gyökerei nálunk, ha a kontinensen valaki csapatot választ magának, általában utána kitart mellette jóban-rosszban.

Márpedig amikor berobbant az NFL-láz, akkor ez a két csapat igencsak magas szintet képviselt, Peyton Manning (Colts) és Tom Brady (Patriots) rivalizálásán pedig egygenerációnyi új szurkoló nőtt fel – nem véletlen, hogy még most is rengeteg szurkolója van a két gárdának.

Az állandóságból mára már csak Bill Belichick maradt, de az edzőként még mindig remek (igaz, kissé fáradni látszó) szakember a csapat felépítéséért felelős vezérigazgatóként finoman szólva sem tartozik a legjobbak közé, ez pedig látszik az erősen kiürült kereten is. 

No de mint említettük, ez sem vette el az emberek kedvét, és közel 3 millió jegyigénylés érkezett az összecsapásra!

Így pedig nem meglepő, hogy már vasárnap kora reggel a kellemesnek azért nehezen nevezhető 4 fokos, kissé ködös időben is sorra jöttek szembe a különböző NFL-csapatok mezébe öltözött szurkolók, itt tényleg a létező összes gárdára nyugodtan gondolhatunk, hiszen azokat is érdekli a meccs, akik nem feltétlenül ezért a két együttesért lelkesednek, de természetesen többségben volt a Németországban is rendkívül közkedvelt Patriots-szerelés.

Azt sem kell, gondolom, hosszasan ecsetelni olvasóinknak, hogy bár enyhén szólva sem a miénk a világ legnépesebb nemzete, természetesen a világ egyik pontjára sem lehet úgy elutazni, hogy ne találkoznánk honfitársainkkal, legyen ez akár csak néhány frankfurti nevezetesség környékén  (a város főtere, legnagyobb kilátója és a híres Goethe-ház is hordozta a magyar hangokat).

Európa egyik legnagyobb városi közterén, a több mint 1000 m²-es területen fekvő Hauptwachén Patriots- és Chiefs-szerelésbe öltözött magyarokkal beszélgettünk a várakozásokat illetően.

Mi is csak e miatt a mérkőzés miatt utaztunk ki Frankfurtba. Ez az idény egyelőre nem sok örömöt tartogatott a csapat számára – mondta az egyik New England-i szimpatizáns, akit arról is faggattunk, hogy minek örülne jobban, ha az együttes kozmetikázna az idény végére a mérlegén (bár a rájátszásszereplés már hiú ábrándnak tűnik), vagy ha legalább jó helyen húzhatna az együttes a jövő évi játékosbörzén. – Hát ez nehéz kérdés, mi is erről beszélgettünk az imént. Egyrészt túl sok helyen lyukas a csapat, hogy egy játékos ezt megváltoztassa, és ha már eddig eljöttünk, akkor azért nyerjen a Patriots!

teljes bejegyzés