Bíróságra viszik az NFL főcsoportdöntőjének orbitális bírói hibáját

tegnap, 18:43 Módosítva: 2019-01-23 15:32
219

Szurkolói nyomásra keresetet nyújtott be egy New Orleans-i ügyvéd a vasárnapi Rams - Saints főcsoportdöntő óriási bírói hibája miatt az NFL és a liga biztosa, Roger Goodell ellen annak reményében, hogy újrajátszatják majd a meccset – írja a Sports Illustrated.

teljes bejegyzés

Ennél a kő-papír-olló sem lenne rosszabb

tegnap, 10:54 Módosítva: 2019-01-22 20:21
193

Az NFL történetében először mindkét főcsoportdöntő hosszabbításban dőlt el, a New England Patriots és a Los Angeles Rams is ráadás után jutott a Super Bowlba. Korábban csak hat példa volt hosszabbításos főcsoportdöntőre az NFL és az AFL 1970-es egyesülése óta, öt az NFC-ben, egy az AFC-ben, de ugyanazon Super Bowl előtt még sosem volt kettős ráadás.

A vasárnapi különleges helyzet a főműsoridőnek és persze az óriási tétnek köszönhetően viszont rámutatott egy évről évre visszatérő problémára:

az NFL jelenlegi hosszabbításrendszere több mint igazságtalan,

ugyanis adott esetben esélyt sem hagy az egyik csapatnak arra, hogy részt vegyen a hosszabbításban, amit lehet, hogy pont ők harcoltak ki hatalmas erőfeszítés árán.

teljes bejegyzés

Omlott a plafon a stadionban, olyan hangosak voltak az NFL-szurkolók

január 21., 15:23 Módosítva: 2019-01-21 18:55
1

Több előnye is van, ha egy NFL-csapat fedett dómban játssza hazai meccseit. Így nem kell az időjárási körülményekkel foglalkozni esőben, vagy télen sem, ráadásul a tető miatt a hazai pálya kellően hangos is tud lenni, ami jól jön, ha meg akarják zavarni az ellenfél támadásait. De hogy mennyire hangosak ezek a pályák? Vasárnap az NFC-döntőben 110 decibeles hangerősséget is mértek a New Orleans Saints pályáján, ez a szurkolók ugrálásával kiegészülve pedig kicsit soknak bizonyult az 1975-ben átadott, a 2005-ös Katrina hurrikán után 2006-ra felújított New Orleans-i Superdome-nak.

teljes bejegyzés

Tombol Amerika: orbitális bírói hibával alakult ki a Super Bowl

január 21., 11:30 Módosítva: 2019-01-22 10:36
339

Drámai módon dőlt el mindkét főcsoportdöntő vasárnap az NFL-ben: amíg az AFC-ben a negyedik negyedre és a hosszabbításra tartogatott mindent a Chiefs és a Patriots, és négyszeri fordítást, no meg 38 pontot zsúfoltak az utolsó negyedbe, addig az NFC-ben a hosszabbítás izgalma, valamint a rendes játékidő végén egy hatalmas bírói hiba marad emlékezetes.

A bírói hiba tényleg hatalmas, szinte példátlan volt. Nézzük is, mi történt!

teljes bejegyzés

Dupla hosszabbítás, bíródráma és őrült thriller döntött a Super Bowl-résztvevőkről

január 21., 00:32 Módosítva: 2019-01-21 12:17
303

Az NFL történetében először mindkét főcsoportdöntő hosszabbításban dőlt el: a Los Angeles Rams lett az első résztvevő a Super Bowl LIII-ben, miután idegenben, hosszabbításban verték a New Orleans Saintset az NFC-döntőben. A Rams az egész meccsen egyetlen pillanatra vezetett, amikor megrúgták a hirtelen halált jelentő 57 yardos mezőnygólt. A Rams-vezetőedző Sean McVay minden idők legfiatalabb edzője lett, aki Super Bowlba jutott.

Az AFC-ben lassú kezdés után indult be a Kansas City Chiefs, az utolsó negyedben 38 pontot szerzett a két csapat, négyszer fordult meg az eredmény, és az utolsó másodpercekben mentette hosszabbításra a főcsoportdöntőt a Chiefs, de ott már nem tudtak csodát tenni.

teljes bejegyzés

Pofonegyszerű, de halálos az NFL legújabb divatjátéka

január 19., 17:45 Módosítva: 2019-01-21 10:49
185

Az NFL-ben időről időre felbukkan néhány erősebb trend, amit kellő siker esetén egyre többen kezdenek másolni. Van, ami erősen a meglévő emberállománytól függ, és ezért csak korlátozott mértékben tud elterjedni, van viszont, aminek a jelentősége sokkal hosszabb távon mutatkozik. Ilyen az elmúlt években vírusként terjedő támadójáték, a jet sweep (vagy más néven jet motion), ami az egyetemi és NFL-edzők koponyájának köszönhetően olyan evolúción ment át, amire feltalálója, Bob Stitt álmában sem gondolt volna.

És nem véletlen, hogy a legsikeresebb csapatok jók benne. Pedig a jet sweep feltalálója az NFL közelében sem járt, mégis valami olyat talált ki, ami forradalmasította a profi játékot.

teljes bejegyzés

A rájátszás óriási hibáját összehozó bíró kapta a Super Bowlt

január 16., 18:09 Módosítva: 2019-01-21 10:49
16

Heves vitát váltott ki a múlt heti Los Angeles Rams-Dallas Cowboys mérkőzésen az a bírói ítélet, aminél úgy találták, hogy már csak az is elég egy sack megítéléséhez, ha saját játékosa ragadja meg a Cowboys irányítóját. A döntésnél csak a magyarázat volt bizarrabb:

a mérkőzés főbírója, John Parry két verzióval is próbálta bizonygatni, hogy jól döntöttek, hiszen a szabályok kimondják, hogy ha valaki átölelve megragadja az irányítót, akkor le kell fújniuk a játékot annak védelmében, illetve Dak Prescott előrefele való mozgása is megállt, tehát vége volt a játéknak. A kettő magyarázat sem együtt, sem külön-külön nem állja meg a helyét, a pályán ugyanis az ölelés miatt fújták be a sacket, csakhogy ez a szabály szerelést végrehajtó játékosra vonatkozik, a saját támadófalembere pedig nem tartozik ebbe a kategóriába, a meccs után előjönni az előre mozgás megállásával pedig eléggé sántít.

teljes bejegyzés

Csak egy kövér srác vagyok, aki fut

január 14., 18:45 Módosítva: 2019-01-16 11:11
49

Szombaton a Los Angeles Rams a Dallas Cowboys elleni 30-22-es győzelemmel jutott be az NFC-főcsoportdöntőbe az NFL-ben. A szezon egyik legjobb csapatában viszont nem az épp nemrég a legjobban kereső futójátékossá tett Todd Gurley, hanem a csak három hete igazolt C.J. Anderson lett a Rams csodafegyvere azzal, hogy buldózerként futva 123 yardig és 2 touchdownig jutott. Úgy, hogy 2018-ban három csapat is kirúgta.

teljes bejegyzés

Megint lecsapott az NFL bizarr szuperfegyvere

január 13., 22:38 Módosítva: 2019-01-14 16:54
314

Két fő motívum vezette fel az NFL-rájátszásban a második AFC-elődöntőt a Los Angeles Chargers és a New England Patriots között: egyrészt a két veterán irányító, a 41 éves Tom Brady és a 37 éves Philip Rivers találkozása, akik az NFL történetének második legtöbb touchdownján osztoztak egy playoffmeccsen, másrészt pedig az, hogy a Patriots minden hazai meccsét megnyerte a szezonban, míg a Chargers idegenben volt verhetetlen. Az NFC-oldalon pedig az Eagles és a Saints nyolc héttel korábbi meccséről beszélt mindenki, amin a Saints 48-7-re verte agyon hazai pályán az Eaglest.

teljes bejegyzés

Ölelés miatt csináltak hülyék magukból az NFL-bírók

január 13., 05:18 Módosítva: 2019-01-14 06:12
28

A rájátszás első fordulója után a második körre is jutott erősen fejvakarós bírói ítélet, a Los Angeles Rams és a Dallas Cowboys meccsén ugyanis a bírók a saját csapattárs ölelése miatt fújtak le egy játékot a Cowboys kárára. A másik meccsen hatalmas hóvihar után jutott tovább a főcsoportdöntőbe a Chiefs.

teljes bejegyzés

Az NFL legfurább emberkísérlete egyben a legszórakoztatóbb is

január 12., 15:16 Módosítva: 2019-01-13 08:15
35

Az NFL-rájátszásban életben maradt nyolc csapat egyik legérdekesebb játékosát furcsa helyen kell keresni, ő ugyanis nem más, mint a New Orleans Saints harmadik számú irányítója, Taysom Hill. Csere-csereirányítók ritkán jutnak bármilyen szerephez akár az alapszakaszban, akár a rájátszásban, Hill viszont speciális eset: QB létére elkapóként, futóként, visszahordóként és blokkolóként is rendszeresen bevetik a New Orleansnál.

teljes bejegyzés

Nem ledöntötték, megsemmisítették az ameriakaifutball bálványát

január 8., 06:06 Módosítva: 2019-01-08 14:57
1

2016-ban azt írtuk az Alabama Crimson Tide egyetemi amerikaifutball-csapatáról, hogy a Star Warsban ők lennének a Birodalom, hiszen az elmúlt évek, évtized legfélelmetesebb programjává váltak. Azóta nyertek ugyan még egy címet tavaly, de közben méltó ellenfelet is kaptak a Clemson Tigers formájában, amire így, a hasonlatot megtartva a Lázadók szerepét vagyunk kénytelenek osztani.

A Clemson a 2016-os szezon után 35-31-re nyert a döntőben elég nagy meglepetést okozva, az a pillanat volt, amikor felrobbantották a halálcsillagot, január 7-én pedig a Starkiller bázist is megsemmisítették, amikor 44-16-os sikerükkel három éven belül másodszor legyőzték az Alabamát.

teljes bejegyzés

A cirkuszban sztár lenne, az NFL-ben balek

január 8., 00:01 Módosítva: 2019-01-08 09:39
1

Drámai befejezéssel esett ki az NFL-rájátszás Wild Card-körében a Chicago Bears, a hazai pályán játszó csapat az utolsó másodpercekben a győzelemért rúgott mezőnygólt a Philadelphia Eagles ellen 15-16-os hátrányban, ám Cody Parkey lövése a kapufán csattant, majd a keresztlécről kifelé vágódott, elbukták a meccset.

Egy ilyen rúgás önmagában elég drámai, csakhogy

Parkey a szezonban hatodszor lőtt kapufát, ami cirkuszi mutatványként is megismételhetetlen bravúrnak tűnik, úgy meg aztán pláne, hogy a hat kapufából négy egyetlen meccsen jött.

teljes bejegyzés

Hihetetlen, meccset eldöntő dupla kapufa az NFL-rájátszásban

január 6., 22:23 Módosítva: 2019-01-07 18:08
48

 A szenvedős kezdés volt a közös motívum az NFL-rájátszás Wild Card-fordulójában, így a vasárnapi két meccsen is, csakhogy amíg a Chargers-Ravensen a második félidőre úgy-ahogy beindultak a támadócsapatok (hiba azért akadt elég), addig az Eagles-Bearsen ezt hiába várt a közönség.

 

teljes bejegyzés

A pokol bugyrai nyíltak meg

január 6., 08:28 Módosítva: 2019-01-07 00:19
68

1988 utolsó napján legendás meccsen találkozott egymással az NFL-rájátszásban a Chicago Bears és a Philadelphia Eagles. A csak Fog Bowlként elhíresült meccs felét nem hogy a nézők (se a helyszínen, se a tévék előtt) nem látták, de maguk a játékosok is csak alig. Hat nap híján 30 évvel később újra ez a két csapat játszik egymással a playoffban.

teljes bejegyzés

Életük meccsén lépték meg a mesteri húzást, senki nem érette, mi történt

január 6., 05:34 Módosítva: 2019-01-07 00:19
142

Nyolc év alatt hetedik bajnoki címét szerezte a North Dakota State az egyetemi amerikaifutball-bajnokság másodosztályában, szombaton 38-24-re győzték le a 2010-es bajnok Eastern Washingtont.

Az FCS-döntő a harmadik negyedig nyílt volt, de ehhez kellett az is, hogy az Eastern Washington Eagles a második negyed legvégén egy rettentő eredeti trükközéssel zárkózzon kicsit az elhúzni látszó North Dakota State-re.

teljes bejegyzés

Horrorsérülés indította az NFL-rájátszást

január 6., 05:34 Módosítva: 2019-01-07 02:00
68

Két mérkőzéssel indult szombaton az NFL-rájátszás az úgynevezett Wild Card-fordulóval: az Indianapolis Colts a Houston Texansnál, a Seattle Seahawks pedig a Dallas Cowboysnál játszott.

teljes bejegyzés

1993-ig pisztollyal mászkáltak a pályán az NFL-bírók

január 5., 07:38 Módosítva: 2019-01-05 17:47
94

Furcsa kép bukkant fel az NFL-játékvezetéssel foglalkozó Football Zebras Twitter-oldalon nem rég: az NFL-bíró Ray Dodez látható munka közben, kezében egy pisztollyal.

Kontextus nélkül nyilván meglepőbb a kép, de van rá észszerű magyarázat: 1993-ig a negyedek (és így a félidők, illetve maga a meccs) végét is egy startpisztoly elsütésével jelezték a bírók.

teljes bejegyzés

2019-ben Londonba költözhet egy NFL-csapat

január 1., 16:37 Módosítva: 2019-01-02 12:13
7

Váratlan megoldást találhat a 2019-es szezonra – egyelőre – stadion nélkül maradó Oakland Raiders a Las Vegasba költözés előtti utolsó idényre, legalábbis a Daily Mail arról írt a két ünnep között, hogy ideiglenesen Londonba költözhetne az NFL-csapat, ahol a Tottenham most már tényleg elkészülő pályáját bérelhetnék ki a nyolc hazai meccsükre.

teljes bejegyzés

Újabb NFL-Fekete Hétfő: kivágták a liga ötödét

2018. december 31., 16:37 Módosítva: 2019-01-01 17:44
45

Az NFL-alapszakasz végével megindult a tisztogatás az elmúlt év, évek eredménye miatt csalódott csapatoknál, és hétfőn hat csapatnál is kivágták a vezetőedzőt, így a két szezon közbeni elbocsátással együtt a liga negyede keres új edzőt magának a 2019-es idényre.

teljes bejegyzés

34 éves rúgójátékos őrjítette meg az NFL-t

2018. december 31., 08:59 Módosítva: 2019-01-01 09:10
37

Komoly tétje volt az NFL-alapszakasz utolsó, 17. fordulójának, hiszen több rájátszásbeli hely is ekkor dőlt el. Az AFC-ben az Indianapolis Colts tiszta küzdelemben, a Baltimore Ravens viszont drámai végjátékban jutott a playoffba. Az NFC-ben a drámai bejutás szerepe a címvédő Philadelphia Eaglesre jutott.

teljes bejegyzés

A Cirque du Soleilből szökött ki ez az elkapás

2018. december 30., 10:08 Módosítva: 2018-12-31 08:18
13

Két kiütést hozott az egyetemi amerikaifutball-bajnokság szombaton tartott két elődöntője – a 2016-os bajnok Clemson Tigers 30-3-as eredménnyel gázolt át a rájátszásba harmadik helyen bejutott Notre Dame-en, míg a címvédő Alabama Crimson Tide 45-34-re verte a tavaly is playoff-csapat Oklahoma Soonerst úgy, hogy az első negyed végén már 21-0 volt a tavalyi bajnoknak.

Ezzel a Clemson és az Alabama sorban negyedik évben is összefut a rájátszásban, a négy találkozóból ráadásul három döntő lesz, ami jól mutatja, mennyire ez a két csapat uralja jelenleg az NCAA bajnokságát.

teljes bejegyzés

A lehető legrosszabbkor felejtette el, melyik a jobb és bal keze

2018. december 28., 13:09 Módosítva: 2018-12-29 11:55
0

Felemás meccse volt a Temple Owlsnak a Duke Blue Devils elleni kisdöntőben az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban, hiszen a félidőben még 27-21-re vezettek, onnan viszont totális összeomlás jött a Temple-nek, és a második félidőben 35-0-val átgázolt rajtuk a Duke, ami végül 56-27-re nyert. A nagy második félidei gödörből trükkjátékkal próbálta kizökkenteni csapatát az Owls ideiglenes vezetőedzője, Ed Foley, ám a trükk nem is sülhetett volna el rosszabbul.

teljes bejegyzés

Addig trükköztek, hogy magukból csináltak totál hülyét

2018. december 27., 08:41 Módosítva: 2018-12-28 05:25
11

Eredetileg három kisdöntőt, vagyis bowlmeccset rendeztek volna az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban december 26-án, de az időjárás közbeszólt, és a texasi viharok miatt elkezdték, majd megszakították és törölték a Boston College és a Boise State meccsét, így csak a Minnesota-Georgia Tech és a California-TCU mérkőzéseket játszották le.

Utóbbi történelmi bénázásba csapott át, 7-7-es rendes játékidős eredmény után jött a hosszabbítás, a meccsen összesen kilenc (!!!) interception volt, az egyik ráadásul egy egészen röhejesre sikerült trükkjáték végén jött.

teljes bejegyzés

99 yardos TD-vel trollkodta meg a szinte tökéletes munkát végző ellenfelet

2018. december 25., 09:47 Módosítva: 2018-12-26 13:08
1

Győzelemmel búcsúztatta stadionját a költözésre készülő Oakland Raiders – a csapat új pályája csak 2020-ra készül el Las Vegasban, de a köztes 2019-ben már biztos nem maradnak az egyre katasztrofálisabb állapotban levő Oakland Coliseumban, amit a helyi baseballcsapattal, az Oakland Athleticsszel használtak társbérletben.

A Raiders 27-14-re verte a búcsúmeccsen a Denver Broncost, ráadásul elég jó ráhangolódást biztosítottak a a közönségnek, hiszen a meccs legelső pontszerzése is elég emlékezetesre sikerült.

teljes bejegyzés

Ez már átok vagy végtelen bénázás

2018. december 24., 08:50 Módosítva: 2018-12-25 17:18
2

Az utolsó előtti, 16. NFL-forduló után még mindig nem teljes a rájátszás képe, sőt, nagyon sok változó maradt az utolsó játéknapokra a playoff-helyzetet illetően. Az egyik nagy előrelépő a csoportrivális Detriot Lions ellen nyerő Minnesota Vikings volt, ám még így sincsenek biztos helyzetben a rájátszásba jutást nézve, hiszen az utolsó fordulóban is nyerniük kell.

A Lions ellen komolyan odatették magukat, és arra is rávilágítottak, hogy a detroiti csapatnak évek elteltével is gondja van az elkeseredett helyzetben felvágott bombák, vagyis a Hail Maryk levédekezésével.

teljes bejegyzés

Milyen sci-fi ez, hogy hangszórót kötnek az NFL-irányítóra?

2018. december 21., 22:54 Módosítva: 2018-12-22 23:49
73

Ha az ember a San Francisco 49ers irányítójáról hall, szinte biztos, hogy egyből a négyszeres Super Bowl-győztes Joe Montana jut az eszébe, utána pedig Montana utódja, a három Super Bowlt nyerő – kettőt Montana cseréjeként – Steve Young. A remek páros elhomályosítja azt a Steve DeBerget, aki közvetlenül előttük játszott irányítót a 49ers-ben – DeBergre viszonylag kevesen emlékeznek, arra pedig még kevesebben, hogy a QB-nak rendszeresen súlyos gégehurutja volt, ami miatt elment a hangja.

teljes bejegyzés

Pusztító balegyenessel ütött ki egy férfit

2018. december 20., 10:53 Módosítva: 2018-12-20 20:39
6

Helyi idő szerint kedd reggel tartóztatták le a Washington Redskins védőjét, Montae Nicholsont, aki barátnőjével együtt ittas állapotban verekedett össze egy másik párral aznap hajnalban.

Az esetről szerdán szerezte meg a felvételt a TMZ, amin jól látszik, ahogy Nicholson egy pusztító erejű balegyenessel ütötte ki a velük vitázó férfit. Nicholson előtte több ütést is mért a másik párra.

teljes bejegyzés

Két éve egy játékosuk sem volt, most egyetemi kisdöntőt nyertek

2018. december 19., 09:38 Módosítva: 2018-12-19 10:56
32

Története első bowl-győzelmét szerezte az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban az UAB Blazers, aminek két évvel ezelőtt egyetlen játékosa sem volt. A történelmi eredmény persze nem azt jelenti, hogy két év alatt sikerült nyerniük egy bowl-meccset, bár ez sem utolsó dolog, hanem az, hogy 1991-es alapításuk után most sikerült először szezon végi jutalomdöntőt nyerniük, és mindezt a megszűnést követő feltámadás után tették.

teljes bejegyzés

A Patriots pornót csinált egy sima puntból

2018. december 17., 11:21 Módosítva: 2018-12-18 09:50
108

Puntokkal, vagyis az amerikaifutballban pont nélkül befejezett támadások végi támadásokat lezáró rúgással általában csak blokkolás, vagy egy nagy visszahordott touchdown esetén foglalkozik az átlagközönség, amit viszont a New England Patriots művelt vasárnap a Pittsburgh Steelers ellen egy rúgás során, egészen pontosan a végén, az egyszerre pornó és magasművészet.

teljes bejegyzés