A 49ers óriási fordítással jutott a Super Bowlba, visszavághat a bajnoknak

chiefs
2024.01.29. 04:04
A címvédő Kansas City Chiefs legyőzte idegenben az alapszakasz legjobb mérlegével záró Baltimore Ravenst, így bejutott az 58. Super Bowlba, ahol az ellenfele a Detroit Lions ellen 17 pontos hátrányból fordító San Francisco 49ers lesz, így megismétlődik a négy évvel ezelőtti finálé.

A rájátszás továbbra sem Lamar Jackson terepe

A legértékesebb játékos (Lamar Jackson) és a legerősebb csapat (Baltimore Ravens 13–4) a legjobb irányító (Patrick Mahomes) és címvédő együttese (Kansas City Chiefs 11–6) ellen, nehéz lett volna előzetesen nagyobb mérkőzést elképzelni az AFC döntőjénél.

Bár a mérkőzést a házigazda kezdte, az első pofont a bajnok vitte be, Mahomes és Travis Kelce egy negyedik kísérletet is megoldott, mielőtt kettejük összjátékából remek TD-vel vezetést szerzett a Chiefs, amire válaszul Lamar Jackson előbb megfutott egy negyediket, majd óriási menekülés végén a teljesen üresen lévő Zay Flowerst találta meg pontos passzal (7–7).

Az eddig remeklő Baltimore-védelem nyomokban sem emlékeztetett korábbi önmagára, Mahomes első 11 passza egyaránt elkapást eredményezett, majd a széria megszakadása után egy Jacksonhoz hasonló menekülést bemutatva tartotta életben a támadósorozatot, amelyet Isiah Pacheco futása zárt pontokkal (7–14).

Ezt követően megérkeztek a védelmek is az összecsapásra, előbb Charles Omenihu ütötte ki Jackson kezéből a labdát, de negyedik kísérletre nem jött össze a Chiefs-futás az ellenfél célterülete előtt, majd a Ravens irányítója kétszer is kis híján eladta a tojást.

A félidő lezárásaként még a Ravens védői két buta szabálytalansággal indították be a Chiefs támadósorát, a szünet előtt pedig így még egy Harrison Butker-mezőnygólt jegyezhettünk fel (7–17).

A második félidőben a marylandiek jó védekezése után Lamar Jackson borzasztó passzát elejtette Nick Bolton, így nem veszített újabb labdát a házigazda, amely a következő támadásából csak beindította az addig döcögő (összesen 64 passzolt yard) gépezetet, de a mezőnygóltávolságban érkező hibák (szabálytalanság és sack) miatt pontot így sem szerzett (7–17).

A záró játékrészre fordulva centiken múlt a kozmetikázás, amit Flowers újabb két nagy játéka (köztük egy 54 yardossal) alapozott meg, de hiába vetődött a célterület felé az újonc elkapó, közben kiütötték a kezéből a labdát, amit a Chiefs-játékosok szereztek meg a saját célterületen. 

Hogy aztán a saját 1 yardosról indított következő offenzíva végén Lamar Jackson sokadik rossz passzából már valóban interception szülessen, ez pedig már a harmadik hazai labdaeladás volt.

A Ravens ugyan még egy akcióból mezőnygóllal közeledett, de Marquez Valdes-Scantling 3. és kilencre nagy játékával lezárta a továbbjutás kérdését, a Chiefs életben tartotta címvédési esélyeit (10–17).

A Lions a szünetig hengerelt, aztán jött a 49ers-show

A Nemzeti főcsoport döntőjében sem kezdett jól az esélyesebb házigazda, a Lions négy játékból végigment a pályán, Jameson Williams 42 yardos futásával a vezetést is megszerezte a vendégcsapat, a 49ers pedig hiába indított 12 játékot, Jake Moody 48 yardról mellé rúgta a mezőnygólkísérletét (0–7).

Ezt büntette is az első Super Bowljáért hajtó michigani együttes, a kaliforniai védelem semmit sem tudott kezdeni a futójátékkal, de igazából a passzokkal sem, David Montgomery közeli futásával máris hatalmas lett az előny (0–14).

A második negyed elején Christian McCaffrey révén kozmetikázott a 49ers, amely viszont hiába támadhatott az egyenlítésért három és fél perccel később, Brock Purdy eladta a labdát, a Lions köszönte szépen, és Jahmyr Gibbs TD-jével visszaállt a közte 14 pont (7–21).

A detroiti csoda pedig csak nem akart véget érni, az újabb hatékony védekezés után 3. és 12-t és 3. és 18-at is is sikeresen oldottak meg Jared Goffék, a szünetre pedig 17 pontos előnnyel mehettek (7–24).

A második félidő Moody javításával indult, majd miután a Lions elrontotta a negyedik próbálkozását mezőnygóltávolságban, egy rendkívül szerencsés játékkal Brandon Aiyuk az ellenfél 5 yardosáig jutott, és harmadikra az elkapó egy labdabirtoklásnyi távolságra hozta együttesét (17–24).

S hogy még durvább legyen a fordulat, Gibbs rögvest a következő játékban elejtette a labdát, Purdy nagy futása után McCaffrey közelről beizmozta, máris egyenlő volt az állás (24–24).

Az utolsó negyedre érkezve az elejtett labdák miatt megint a San Francisco következhetett, s bár a célterület közelében megrekedt a támadás, Moody közeli rúgásával a meccs során először vezetett a hazai csapat (27–24).

A Lionst nem törte meg a sorozatban kapott húsz pont, és villámgyorsan mezőnygóltávba ért, de 4. és 3-ra 48 yardos rúgás helyett megint nekimentek a vendégek, és ez sem lett sikeres.

Purdy óriási futásával harmadikra is életben maradt a kaliforniai támadás, McCaffrey nagy játéka után Elijah Mitchell futott be, ezzel 34–24-re vezetett már a 49ers.

A Lions Williams révén az utolsó percben még szépített, de az onside kick után nem tudta visszaszerezni a labdát, így a San Francisco 34–31-re nyert, és bejutott a fináléba, ahol megismétlődik a négy évvel ezelőtti finálé.

Akkor a 49ers hiába vezetett 20–10-re a negyedik negyed elején, Patrick Mahomesék 31–20-ra fordítottak, és megnyerték az 54. Super Bowlt.

NFL, rájátszás, konferenciadöntő

Amerikai főcsoport (AFC)

Baltimore Ravens (1.)–Kansas City Chiefs (3.) 10–17 (7–7, 0–10, 0–0, 3–0)

Nemzeti főcsoport (NFC)

San Francisco 49ers (1.)–Detroit Lions (3.) 34–31 (0–14, 7–10, 17–0, 10–7)

A Super Bowl párosítása

február 12., 0.30: Kansas City Chiefs (3.)–San Francisco 49ers (1.)

Melyik csapat nyeri meg az NFL 2023–2024-es idényét?

(Borítókép: Patrick Smith / Getty Images)