Az NFL Lengyel Ágyúja nem lő többé

április 29., 19:37 Módosítva: 2019.04.30 08:37
10

Az NFL-ben ritkán határoznak meg korszakot rúgójátékosok, a lengyel Sebastian Janikowskinak viszont maximálisan sikerült ez, sőt, már az NFL előtt is tett arról, hogy később legendaként beszéljenek róla. Egyetemi játékos korában megteltek a lelátók, hogy a bemelegítését nézhessék, az NFL-be sokkot okozva került, és most, 19 idénnyel később sokszorosan történelmet írva távozik, hogy végre pihenhessen.

teljes bejegyzés

NFL-draft: sokáig esett az izomkolosszus, fontos csere a 2. napon

április 27., 10:57 Módosítva: 2019.04.29 19:37
36

Régóta várt csereügyletet ütöttek nyélbe az NFL-draft második napján, amin a második és harmadik körökben válogattak a csapatok az egyetemi tehetségek közül. Az első napon a legelső választással az irányító Kyler Murray-re lecsapó Arizona Cardinals ugyanis megszabadult az így feleslegessé vált irányítótehetségétől, Josh Rosentől, akit a Miami Dolphins szerzett meg egy idei második és egy 2020-as ötödik körös választásért.

teljes bejegyzés
 • 178 centis irányító írt sporttörténelmet az NFL drafjtán

  április 26., 07:04 Módosítva: 2019.04.29 19:37
  52

  Meglepetést nem okozott, de így is sporttörténelmi pillanattal indult az NFL 2019-es draftja, vagyis játékosválogatója, amin a legelső helyen választó Arizona Cardinals az irányító Kyler Murrayt szerezte meg. A 2018-as szezon legjobb egyetemi játékosának választott Murray tavaly sokáig úgy volt vele, hogy inkább a baseballt választja profi karrierként, de december után meggondolt magát, és azzal, hogy a Cadrinals őt választotta ki az első helyen, a sporttörténelem első játékosa lett, akit az NFL és az MLB draftján is az első körben vittek el.

  teljes bejegyzés

  Az izomkolosszus csak a jéghegy csúcsa

  április 25., 23:56 Módosítva: 2019.04.26 07:06
  42
  Magyar idő szerint péntek hajnalban indul az NFL háromnapos játékosválogatója, a draft Nashville-ben. A baseballt az NFL-ért dobó irányítóé, Kyler Murrayé lehet a válogató sztorija, amin az emberi teljesítőképesség határát meghazudtoló játékosok is elkelnek majd. Közülük mutatunk meg párat.

  Játékosok komplett karrierjéről is dönthet az NFL évente megrendezett draftja, amin az egyetemekről – és speciális esetben az egyenesen Európából – érkező tehetségeket válogatják az NFL csapatai. Bár az egyetemi amerikaifutball-bajnokságot is óriási figyelem kíséri Amerikában, évről évre több olyan játékos is akad, akire ilyenkor, és a draftot megelőző felmérőn, a Combine-on csodálkoznak rá a szakírók, általában kivételes fizikai adottságaik miatt.

  Bár egyáltalán nincs rá garancia, hogy a nem mindennapi gyorsaság vagy fizikum kiemelkedő karrierhez vezet majd, azért nem árt megismerkedni a legnagyobb szörnyekkel a magyar idő szerint péntek hajnalban induló háromnapos draft előtt, hogy lássuk, meddig lehet feszíteni az emberi teljesítőképesség határait.

  teljes bejegyzés

  Szilícium-völgyi leszámolás volt a mini-NFL kinyírása

  április 19., 11:39 Módosítva: 2019.04.19 19:22
  1

  Korábban úgy tűnt, hogy csak a befektetőként beszálló NHL-tulajdonos Tom Dundon gőgjén múlt, hogy már az első szezon közepén bedőlt az amúgy működőképes modellre épített, a későbbiekben akár az NFL fiókligájává is válható Alliance of American Football (AAF), ám egyre valószínűbb, hogy a valós ok a liga megszűnésére egy sokkal hidegvérűbb és kiszámolt terv volt.

  teljes bejegyzés

  181 kiló, 205 centi, és megállíthatatlan az ausztrál emberhegy

  április 14., 11:07 Módosítva: 2019.04.15 07:42
  150

  Áprilisban szokták rendezni az egyetemi amerikaifutball-bajnokság csapatai a tavaszi felkészülési meccseiket, amiken a saját keretüket osztják kétfelé, hogy így mérjék fel, nagyjából ki hol tart a készülésben. Szombaton több ilyen mérkőzést is rendeztek, a fő figyelem pedig – utólag – a Minnesota Golden Gophers csapatára hárult, az ő meccsükön ugyanis touchdownt futott a csapat 180 kilós, 205 centis ausztrál támadófalembere, Daniel Faalele.

  teljes bejegyzés

  Végleg betiltja az NFL Tom Brady sisakját, cserélnie kell

  április 13., 12:17 Módosítva: 2019.04.14 13:14
  60

  Az NFL és az NFL-játékosok szakszervezete (NFLPA) 2015 óta közösen teszteli a játékosok által elérhető sisakokat, és 2018-ban először már TTT, vagyis tiltott, tűrt és támogatott listát is összeraktak a tesztek eredménye után. Az egyéves türelmi időszak lejárta után viszont a 2019-es szezonban már nem lehet használni 11 típust, köztük van az a Riddell VSR-4 is, amit a hatszoros bajnok Tom Brady is visel, a Patriots irányítójának tehát új sisak után kell néznie.

  teljes bejegyzés

  Trumpi arroganciával döntötték be a mini NFL-t

  április 6., 15:27 Módosítva: 2019.04.10 19:24
  17
  Az NFL mellett szinte lehetetlen értelmes profi amerikaifutball-ligát működtetni Amerikában, az AAF viszont megtalálta a működőképes modellt: nem az NFL ellen, hanem érte indult, és játékosokat próbált nevelni a legjobb csapatok számára. Ebben az NFL is segítette őket, a megmentőként érkező befektető kapkodása viszont mégis bedöntötte a jól induló projektet.
  • Az AAF, vagyis az Alliance of American Football ötlete a filmes Charlie Ebersol fejéből pattant ki még 2016-ban, amikor a 2001-ben egyetlen szezont megélő, NFL-riválisnak szánt XFL-t tanulmányozta az ESPN 30 for 30 sorozatának egyik részét készítve.
  • Ebersol felismerte, hogy a modell pár változtatással működőképes lehetne, csak épp 2001-ben elkapkodták a szervezők az indítást.
  • 2017-ben eredetileg pont az XFL-t támasztotta volna fel, de azon a pankrátorkirály, egyben a 2001-es XFL ötletgazdája, Vince McMahon is dolgozott már, így más név és partner kellett neki.
  • A végül 2018. március 20-án bemutatott modell mögött korábbi NFL-játékosok és -vezetők álltak, de beszállt Ebersol apja, az NBC Sports korábbi nagyágyúja, az XFL alapításában is tevékenykedő Dick Ebersol is.
  • 2018. szeptember végén bejelentették az első szezonban szereplő nyolc csapatot, majd egy héttel a 2019-es Super Bowl után, február 9-án elindult a bajnokság.
  • Alig egy héttel az indulás után, február 18-án a liga közölte, hogy az NHL-ben szereplő Carolina Hurricanes hokicsapat tulajdonosa, Tom Dundon egy 250 millió dolláros befektetéssel beszállt az AAF-be, egyben azonnal a liga elnöke lett. Már akkor arról beszéltek, hogy az AAF-nek komoly pénzügyi problémái vannak.
  • Március végén kiderült, hogy az AAF sem a játékosoknak, sem az edzőknek, sem semmilyen alkalmazottnak nem fizetett, majd Dundon váratlanul visszavonta a korábban beígért 250 millió dollárból még el nem utalt részt.
  • Az AAF végül hivatalosan április 2-án, 52 nappal az indulás és két fordulóval az alapszakasz vége előtt felfüggesztette saját magát.
  • A hirtelen bedőlés hátterében erős párhuzamokat lehet felfedezni a Donald Trump által bedöntött USFL halálával.
  teljes bejegyzés

  NFL: Rob Gronkowski 29 évesen visszavonul

  március 24., 23:31 Módosítva: 2019.03.25 15:31
  163

  Hosszú hónapok találgatására került pont azzal, hogy Rob Gronkowski március 24-én egy Instagram-posztban bejelentette, 29 évesen visszavonul az NFL-ből, és befejezi a játékot. Gronkowski február elején nyerte harmadik Super Bowlját a New England Patriotscal, amiben tucatnyi NFL-rekordot állított fel. A korai visszavonulás mellett viszont nem a sikertől való elkényelmesedés, hanem a rengeteg sérülés miatt döntött.

  teljes bejegyzés

  Fél szezonra elkaszálták a földön fekvő nőt megrúgó NFL-est

  március 15., 15:34 Módosítva: 2019.03.15 19:02
  1

  Nyolcmeccses, vagyis fél szezonra szóló eltiltást kapott az NFL-től a futójátékos Kareem Hunt, aki még 2018 februárjában, a Kansas City Chiefs játékosaként lökött fel egy nőt egy szálloda folyosóján, majd rúgta meg őt, miközben a feküdt. Az eltiltás értelmében Hunt csak a szezon második felében csatlakozhat új csapatához, a Cleveland Brownshoz.

  teljes bejegyzés

  Órák alatt 2 milliárd dollárt tapsoltak el az NFL-csapatok

  március 14., 11:47 Módosítva: 2019.03.14 16:03
  44

  Magyar idő szerint szerda este 10-kor indult hivatalosan az átigazolási időszak az NFL-ben, amit kétnapos puhatolózó időszak előzött meg – ez idő alatt a szabályok szerint csak egyeztetni lehetett a játékosokkal, de a puhatolózás kezdete utáni percekben már fix számokkal jelentkeztek újságírók, ami jól mutatja, hogy csak egy látszatrendszerről van szó, amit – sok más sportághoz hasonlóan – kijátszanak a csapatok és a játékosok.

  Ezt, illetve az NFL őrült költekezését mutatja azt is, hogy nagyjából 7 órával a puhatolózás indulása után öt poszton is megdőlt a sajtóhoz eljutott információk alapján a legmagasabb átlagfizetés rekordja, a támadófalemberek közül a tackle és centerposzton, a védőknél belső linebacker, nickel corner és safety pozícióban örülhetett valaki nagyon.

  teljes bejegyzés

  Elcserélték az NFL legdurvább elkapásait összehozó Beckhamet

  március 13., 09:37 Módosítva: 2019.03.14 11:47
  14

  Bombaüzlettel folytatja tovább a remek építkezést a 2017-es szezont még nyeretlenül záró, azóta viszont rohamosan javuló Cleveland Browns, ami március 12-én éjjel megszerezte az NFL egyik legjobb elkapóját, Odell Beckham Jr.-t. A hihetetlen, többnyire egykezes mozdulatairól híres játékosért egy első és egy harmadik körös választási jogot adtak az idei draftról, valamint a csapat egyik legjobb védőjét, Jabrill Pepperst is be kellett áldozniuk, hogy a New York Giants belemenjen a 26 éves játékos elcserélésébe.

  teljes bejegyzés

  Fax nélkül megállna a világ legnézettebb sportága

  március 13., 08:13 Módosítva: 2019.03.13 18:50
  38
  2018-ban, a szabadon igazolható játékosok piacának megnyitása után 24 óra alatt több mint 900 millió dollárt tapsoltak el az NFL-csapatok, ez a szám idén akár az 1 milliárd dollár fölé is mehet. A látszólag ész nélküli költekezés viszont egy elég ósdi eszközön múlik, az NFL ugyanis a mai napig nem szabadult meg a faxtól – ezen érkeznek be a játékosok szerződései a csapatokhoz, majd az NFL-központba. De miért is van még fax a világ legnézettebb sportágában és még elég sok másik sportban?

  2013-ban a 21. századhoz mérten erősen meglepő történet zajlott le az NFL-ben: az akkor még a Denver Broncosnál játszó védőjátékos, Elvis Dumervil egy faxgép miatt bukott 8 millió dollárt, és igazolt végül másik csapathoz, lemaradva a Broncos az évi Super Bowl-szerepléséről.

  A faxgép azóta is jelen van az NFL-ben, a játékosokkal kötött szerződéseket ugyanis még mindig ilyen formában kell eljuttatni a liga New York-i központjába, ahogy a játékosok is így küldik be az aláírt verziót a csapatnak. De nem csak az NFL-ben tölt be sorsdöntő szerepet a fax, az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban, a labdarúgásban is jelen van, és Bernie Ecclestone is elválaszthatatlan volt a faxoktól.

  teljes bejegyzés

  Elcserélte hisztiző klasszisát a Steelers

  március 10., 12:28 Módosítva: 2019.03.13 09:11
  32

  A Pittsburgh Steelers elcserélte Antonio Brownt – az NFL legjobb elkapója az Oakland Raiders játékosa lett egy harmadik és egy ötödik körös draft pickért. A Steelers szinte semmit nyert az üzlettel, de nem tehetett mást, muszáj volt megszabadulnia a balhés támadótól.

  teljes bejegyzés

  Megint szörnyre bukkantak az NFL-válogatón

  március 1., 13:50 Módosítva: 2019.04.24 16:25
  16

  Mire egy-egy egyetemi amerikaifutballista eljut az NFL-válogatóra, vagyis a Combine-ra, egyáltalán nem mondható ismeretlennek, mégis, évről évre vannak komoly meglepetések a játékosok között. Idén egyértelműen az Ole Miss elkapója, D.K. Metcalf volt az, akitől mindenkinek leesett az álla, hasonló méterű elkapót ilyen izomzattal ugyanis nagyon ritkán látni.

  Metcalf a jobbon
  Metcalf a jobbon
  teljes bejegyzés

  A bowlingbajnok, aki Youtube-ról tanulva lehet NFL-irányító

  február 27., 23:54 Módosítva: 2019.04.04 10:32
  35

  Szinte minden NFL-ig jutó, vagy legalább profi szerződés közelébe kerülő játékos történetében találni valami érdekességet. De nem sokan mondhatják el magukról, hogy középiskolai végzősként nem voltak az amerikaifutball-csapat tagjai, inkább csak a lelátóról nézték társaikat. Vagy hogy világverő szinten tudnának bowlingozni. Vagy hogy Youtube-videóknak köszönhetően fejlesztették az amerikaifocis tudásukat. Hogy aztán a sorstól kapott harmadik esélyt megragadva jussanak el az NFL-be. Luis Perezre a fentiek mind igazak.

  teljes bejegyzés

  Egy év börtönt is kaphat a prostibotrányba keveredett Patriots-tulaj

  február 25., 22:01 Módosítva: 2019.02.25 23:18
  33

  24 óra alatt kétszer is megfordult abban a floridai wellnessközpontban a New England Patriots NFL-csapat tulajdonosa, Robert Kraft, ami bordélyházként üzemelt a prostitúció és emberkereskedelem ügyében nyomozó hatóságok szerint. Pénteken derült ki, hogy Kraft ellen vádat emelnek, amiért prostituáltak szolgáltatásaiért fizetett egy juniperi szalonban, a látogatásokról pedig videofelvétel is készült.

  Az ellene felhozott vádak alapján akár 1 éves börtönbüntetést is kaphat, közölte a floridai államügyész, Dave Aronberg, ami mellé 100 óra közmunka is társulhat.

  teljes bejegyzés

  Kudarc zárta a történelmi amerikaifocis újítást

  február 24., 09:56 Módosítva: 2019.04.04 10:32
  2

  A Super Bowl utáni héten indult az NFL-lel együttműködő, nagyjából fiókligának, vagy játékosnevelőnek tekinthető Alliance of American Football (AAF), ahol a játékosok mellett több tervezett, vagy akár csak ötlet szintén felmerült szabályt is tesztelnek.

  Ilyen például az, hogy az AAF-ben szinte egyáltalán nincs rúgójáték, egyedül a támadások végi puntot, illetve mezőnygólokat hagyták meg, de nincs se a félidők elején, sem a pontszerzések után kirúgás, nincsenek extra pontok (kétpontossal kell próbálkozni kötelezően a touchdownok után), és ha már kirúgás sincs, akkor az úgynevezett onside kick helyett is mást kellett kitalálni, ha valaki pontszerzés után kockáztatást bevállalva meg akarja tartani a labdát.

  teljes bejegyzés

  Prostitúciós botrányba keveredett a Super Bowl-győztes Patriots tulajdonosa

  február 22., 18:19 Módosítva: 2019.02.25 21:59
  68

  Letartóztatási parancsot adtak ki Flordiában a február elején Super Bowl-győztes New England Patriots tulajdonosa, a 77 éves Robert Kraft ellen, sőt, egyes források szerint már le is tartóztatták. A Patriots tulajdonosaként hatszoros NFL-bajnok Kraft egy hatalmas prostitúciós botrányba keveredett, a vád szerint kétszer is fizetett prostituáltak szolgáltatásaiért egy floridai, bordélyházként működő wellnessközpontban.

  teljes bejegyzés

  Erre a passzra mondják, hogy ne próbáld meg, neki mégis összejött

  február 18., 12:53 Módosítva: 2019.04.19 11:36
  22

  Ha nem is nő az NFL nyakára, de már két forduló alatt bőven produkált emlékezetes jeleneteket az új amerikaifutball-bajnokság, az AAF. Vasárnap éjjel például egy olyan passzt hozott össze a San Diego Fleet irányítója, aminél kacifántosabbat nem nagyon lehet elképzelni, persze kellett hozzá egy adag szerencse is, hogy sikeres legyen.  

  teljes bejegyzés

  Megegyezett egymással Colin Kaepernick és az NFL

  február 15., 22:24 Módosítva: 2019.02.18 11:15
  7

  Lezárult az irányító Colin Kaepernick kártérítési pere az NFL-lel szemben, jelentette be a játékos ügynöke, Mark Geragos pénteken. A felek megegyeztek egy meg nem nevezett összegben, ami a legóvatosabb becslések szerint 50-100 millió dollár lehet. 

  teljes bejegyzés

  Újra NFL-szerződést kapott a nőt rugdosó futójátékos

  február 11., 22:43 Módosítva: 2019.02.18 11:15
  1

  Egyéves szerződést kötött a Cleveland Brownsszal a korábbi NFL-futójátékos Kareem Hunt, akit a 2018-as szezonban azután rúgtak ki a végül főcsoportdöntőig jutó Kansas City Chiefsből, hogy a TMZ nyilvánosságra hozott egy 2018 februárjában rögzített felvételt, amin Hunt meglök, majd megrúg egy nőt egy szálloda folyosóján.

  teljes bejegyzés

  Visszatáncolt a baseballtól, sporttörténelmet írhat az NFL-tehetség

  február 11., 19:12 Módosítva: 2019.02.18 11:15
  2

  Decemberben, amikor az egyetemi amerikaifutball-bajnokság rájátszásába vezette csapatát, az Oklahoma Soonerst, még úgy tűnt, hogy az irányító Kyler Murray az NFL helyet a profi baseball-ligában, az MLB-ben köthet ki. Addigra már nem csak, hogy draftolta az Oakland Athletics, de alá is írt hozzájuk 4,6 millió dollárért cserébe. Aztán januárban elkezdett picit rezegni a léc, ahogy egyre több NFL-csapat jelezte, hogy érdeklődnének iránta, majd előbb azt jelentett be Murray, hogy részt venne az NFL-drafton, február 11-én pedig végleg döntött a jövőjéről, megerősítve, hogy az NFL-ben akarja folytatni pályafutását.

  Ezzel egyrészt vissza kell fizetnie az Athleticstől kapott 4,6 millió dolláros szerződésből már megkapott 1,5 milliós rész nagy részét, másrészt akár

  a sporttörténelem első embere lehet, akit az MLB és az NFL draftján is az első körben választottak ki.

  teljes bejegyzés

  Brutális ütközéssel, hatalmas trükkel indult az új amerikaifutball-liga

  február 10., 12:04 Módosítva: 2019.04.04 10:32
  151

  Szombat éjjel (magyar idő szerint vasárnap hajnalban) két mérkőzéssel elrajtolt a nyolc csapatból álló Alliance of American Football, vagyis az AAF első szezonja. A nyitófordulónak sikerült egyből feltüzelni a Super Bowl után NFL nélkül maradó közönséget, hatalmas ütközés és még nagyobb trükk indította a ligát.

  teljes bejegyzés

  A játékosok sem tudják, mit csinál a Patriots legfontosabb háttérembere

  február 6., 11:17 Módosítva: 2019.02.22 18:18
  253

  Ernie Adams a hatszoros Super Bowl-győztes New England Patriots egyik legizgalmasabb, ugyanakkor legtitokzatosabb háttérembere. Az a figura, akiről könyvet kellene írni, csak épp nem lehet, mert minimális információ érhető el róla, nem véletlenül. A Patriots-vezetőedző Bill Belichickkel lassan 50 éve barátok, és 31 évet dolgoztak eddig közösen, minden idők legsikeresebb NFL-csapatát is együtt építették fel. Belichick miatt nem lenne fair azt mondani rá, hogy a profi amerikaifutball Dick Dick Cheney-je, inkább olyan, mintha a Bush-kormány helyett Cheney mögött egy másik, még okosabb Cheney állna.

  teljes bejegyzés

  Egyből lelépett a Patriotstól a Super Bowlt nyerő terv összerakója

  február 5., 10:17 Módosítva: 2019.02.05 20:53
  7

  Nem meglepő módon a védelem munkája volt a kulcs a New England Patriots hatodik Super Bowl-győzelmében, hiszen csak három pontot engedtek az alapszakaszban második legtöbb pontig jutó Los Angeles Ramsnek a 13-3-ra megnyert döntőben. A Patriots védelmét irányító Brian Floresnek ez volt a búcsúajándéka: a győztes Super Bowl másnapján kinevezték a csoportrivális Miami Dolphins vezetőedzőjének.

  teljes bejegyzés

  Rettentő szomorú, amivel a Rams próbálkozott a Super Bowl végén

  február 4., 19:14 Módosítva: 2019.02.05 12:43
  4

  Negatív rekordot döntött a Super Bowl LIII, a Los Angeles Rams elleni 13-3-as New England Patriots-győzelem az NFL-döntők legkevesebb pontját hozta. A kevés pont miatti csalódottságot pedig csak tetézte, hogy a játék sem volt valami szórakoztató – kivéve, aki imádja a hardcore védelmi csatákat, de a többség nem emiatt kapcsol a Super Bowlra –, a lezárás viszont inkább szomorú, mint unalmas volt.

  teljes bejegyzés

  Három szóra épül a Patriots-egyeduralom

  február 4., 14:28 Módosítva: 2019.02.05 09:55
  113

  Kínkeservesen, de megszerezte hatodik Super Bowl-győzelmét a New England Patriots: a sikerek számát nézve beérték a szintén hatszoros bajnok Pittsburgh Steelerst, ám azzal, hogy mind a hat címet két évtizeden belül, ráadásul ugyanazzal az irányító, vezetőedző párossal nyerték meg, átvették a sporttörténelem legnagyobb dinasztiája címet. Jelenleg már 89 Super Bowl-rekord az övék. A megdönthetetlen birodalom két rém egyszerű alappilléren áll, és egy harmadik, bonyolult filozófián. Egyiket sem könnyű másolni.

  teljes bejegyzés

  Mindent elmond, hogy egy rúgás volt a Super Bowl csúcspontja

  február 4., 14:01 Módosítva: 2019.02.04 21:01
  4

  Minden idők legkevesebb pontját hozó Super Bowlját játszotta egymás ellen a New England Patriots és a Los Angeles Rams, a vége úgy lett 13-3, hogy a negyedik negyedet még 3-3-as döntetlennél kezdték meg.

  teljes bejegyzés

  A Terminátor még egyszer odatette magát

  február 4., 10:19 Módosítva: 2019.02.05 00:31
  6

  Láthatóan visszavetette a tucatnyi sérülés a New England Patriots-játékos Rob Gronkowski teljesítményét – a 29 éves tight end korábbi hátsérülése ismét kiújult, az NFL-ben töltött évek alatt a térdeit is tönkrevágta, a keze, könyöke sem az igazi. Ez az eredményein is látszott, idén csak 11 meccsen volt kezdő, 47 elkapása és összesen csak 3 touchdownja volt az egykor megállíthatatlan hegynek. A csalódást keltő szezont viszont egy perc alatt villámgyorsan feledtette a Super Bowlban, a győzelmet jelentő touchdown előtt ugyanis Gronkowski villant hatalmasat.

  teljes bejegyzés