Élet-halál között lebeg a sztársportoló, akiről azt hitték, meghalt

2023. szeptember 7., 07:46 Módosítva: 2023.09.08 07:59
2
Egy ideig az a hír terjedt Mike Williamsről, az észak-amerikai profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) szereplő Buffalo Bills korábbi játékosáról, hogy meghalt, gyermekének édesanyja azonban tisztázta a helyzetet. Az ex-amerikaifutballistát jelenleg gépek tartják életben, családja pedig komoly döntés előtt áll.

Mike Williams szeptember 1-jén súlyos munkahelyi balesetet szenvedett, miután egy építkezésen egy acélgerenda a fejére zuhant. A baleset következtében lebénult a jobb karja, valamint deréktól lefelé az egész teste. Bár kezdetben úgy tűnt, jól van a műtét után, állapota rohamosan romlani kezdett – derült ki a Marca cikkéből.

Kedd este aztán tragikus hírt közöltek róla, a helyi média jelentése szerint a mindössze 36 éves Williams életét vesztette.

Később kiderült, hogy Williams még él, azonban nagyon súlyos sérüléseket szenvedett, és jelenleg is egy floridai kórházban küzdenek az életéért. Lánya és annak édesanyja meglátogatták a kórházban.

A nő a Tampa Bay Timesnak később azt mondta, hogy a férfi még aludt, amikor bementek hozzá a kórházba.

Aludt, amikor bementünk hozzá, de amikor meghallotta a hangunkat, felébredt. Körülnézett, pislogni, majd sírni kezdett, de nem tudott megmozdulni

– magyarázta a nő, aki szerint kénytelenek lesznek lekapcsolni a gépekről, amik jelenleg életben tartják.

teljes bejegyzés

Sohasem látott mennyiségben zúdul a magyar rajongókra szeretett sportáguk

2023. szeptember 6., 12:12 Módosítva: 2023.09.06 13:40
24
Újabb megállapodást kötött a Network4 csoport a tengerentúli profi amerikaifutball-ligával, aminek értelmében a hamarosan induló alapszakaszból 36-tal több mérkőzést tud bemutatni a magyar közönségnek – derül ki a közleményből.

Az amerikai futball honi népszerűsége folyamatosan emelkedik, ezen igény kielégítésére pedig érkezik a még szélesebb közvetítési lehetőséget kínáló új megállapodás.

Az eddigi megszokott hajnali meccsek és a vasárnapi 19 és 22 órás sáv egy-egy összecsapásán felül a péntek hajnalban rajtoló 18 fordulós alapszakasz során az utóbbi időtartományban még egy-egy találkozót nézhetnek meg az NFL szerelmesei.

teljes bejegyzés

A világ elitje nem látott még olyat, mint ami most jön

2023. szeptember 5., 05:45 Módosítva: 2023.09.06 07:12
21
Magyar idő szerint pénteken hajnali 2.20-kor elrajtol a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2023-as idénye, az évezred során először Tom Brady nélkül – illetve ez így ebben a formában nem teljesen igaz, de ne rohanjunk ennyire előre. A szezont beharangozó összeállításunkban megnézzük, mi történt a Super Bowl szereplőivel, mely klubok a legnagyobb kihívók és melyek lehetnek a meglepetéscsapatok. Természetesen idény előtti tippelésre is vállalkozunk, illetve szavazás is készült, hiszen ezúttal sem akartuk kihagyni a jóból olvasóinkat.

Kezdjük is e helyütt rendhagyóan, a visszavonulókkal!

Mert hát nehéz is lenne megkerülni ezt a kérdést, ha egy olyan formátumú játékosról beszélünk, akinek a profi karrierje 2000 óta tartott, és akinek 2001-es idény közbeni kezdővé válása óta csapatát (2000–2019: Patriots, 2020–2022: Buccaneers) mindig a bajnoki cím egyik fő esélyesének kellett tekinteni.

Tom Brady pályafutását most nem összegeznénk – megtettük már épp elégszer –, csak a legfontosabbat emelnénk ki: minden idők egyik legjobb irányítója hét Super Bowl-győzelem után akasztotta szögre a sisakját, sok mindent elmond, hogy a csapatok örökrangsorát hattal vezetik...

A Las Vegas Raidersnél kisebbségi tulajdonrészt szerző Brady pályafutása előtt adózik amúgy az Eagles elleni szezonnyitó előtt volt csapata, a New England Patriots – mert azért az mégsem járja, hogy egy NFL-rajt ne szóljon legalább részben az irányítóról... 

De nemcsak a legendás passzmesterről kellett szomorú búcsút vennünk, a hétszeres Pro Bowl-szereplő elkapó A. J. Green, a hatszoros Pro Bowler, és háromszor is az év álomcsapataiba beválasztott védőfalember Gerald McCoy, és az illusztris karrierje során az év védője címet háromszor is kiérdemlő J. J. Watt is a visszavonulás mellett döntött. 

teljes bejegyzés

Vereséggel búcsúzott a Fehérvár Enthroners az ELF-ben

2023. szeptember 3., 19:19 Módosítva: 2023.09.04 06:08
Vereséggel zárta szereplését az európai elit amerikaifutball-ligában (European League of Football) a Fehérvár Enthroners: a magyar csapat vasárnap hazai környezetben 35–6-ra kapott ki a lengyel Wroclaw Pantherstől.

A fehérvári gárda első magyar együttesként szerepelt a legjobb európai klubok számára létrehozott ligában, végül egy győzelmet tudott elkönyvelni, augusztus közepéna otthon nyert a Prague Lions ellen.

Az igazi Hamupipőke-sztori: állványozóból a világ elitjébe ért 30 évesen

2023. augusztus 31., 13:26 Módosítva: 2023.09.01 07:05
Mindig szereti az ember a „feel good” sztorikat, amikor egy „kisember” a semmiből óriási meglepetésre tud akkorát domborítani, hogy a világ legjobbjai között találja magát. Mostani esetünk főhőse egy 30 éves ausztrál fazon.

Lou Hedley a kontinens délnyugati részén, Perthtől egyórányi autóútra található Mandurah városában született, majd ausztrál futballistának állt, és egy helyi ligában játszott is. Nagy rúgásairól vált híressé, aminek köszönhetően lehetőséget kapott arra, hogy sportágat váltson, és kipróbálja az amerikai futballt.

„Sohasem követtem igazán a sportot, vagy bármi, de néhány edző azt javasolta nekem, hogy próbáljam ki ezt a programot, és végül úgy döntöttem, adok egy esélyt neki” – mondta még 2017-ben.

teljes bejegyzés

Véres verekedés tört ki két NFL-csapat szurkolótábora között

2023. augusztus 28., 18:24 Módosítva: 2023.08.29 11:32
A San Francisco 49ers és a Las Vegas Raiders NFL-csapatok szurkolói véres verekedésbe keveredtek egy kaliforniai gyorsétteremben péntek este. A verekedés közben két embert is megkéseltek.

A dulakodás azt követően történt, hogy a 49ers elvesztette utolsó előszezonbeli mérkőzését a Los Angeles Chargers ellen hazai pályán, a Levi’s stadionban. A találkozó után a 49ers-szurkolók egy csapata egy Santa Clarában található elviteles gyorsétterembe ment, ahol a rivális „banda”, a Raiders szurkolói is ott voltak.

A Santa Clara-i rendőrség Facebookon közzétett közleményében azt írta, hogy 23 óra 12 perc körül hatalmas verekedés tört ki a két szurkolótábor tagjai között.

A videón óriási felfordulás látható, miközben a felbőszült szurkolók ütik-verik, rugdossák egymást.

Az egyre jobban elfajuló verekedés egy pontján három férfi ököllel veri egy földön fekvő negyedik fejét, majd egyikük egy kis méretű késsel többször is megszúrja. Ezt követően a földön vércseppek jelennek meg.

A rendőrség szerint legalább tíz ember vett részt az agresszív összetűzésben.

A helyszínre érkező rendőrök két embert is őrizetbe vettek. A dulakodás közben két férfit késeltek meg; őket egy helyi kórházba szállították.

Néhány gyanúsítottat még keres a rendőrség. Az üggyel kapcsolatban nyomozást rendeltek el.

Mint a The Blaze írja, a 49ers szurkolói múlt héten is brutális verekedésbe keveredtek; akkor a Levi’s stadion lelátóján.

Sokat kellett rá várni, de annál édesebb: történelmi magyar győzelem az európai elitligában

2023. augusztus 20., 06:29 Módosítva: 2023.08.20 17:32
27
A Fehérvár Enthroners megszerezte első (pályán aratott) győzelmét a European League of Football küzdelmeiben, miután a székesfehérvári First Fielden 19–3-ra nyert a Prague Lions ellen a bajnokság 12. fordulójában.

A két csapat eredetileg július 23-án csapott volna össze Székesfehérváron, de az akkor nagy pénzügyi nehézségekkel küzdő cseh együttes nem tudott elutazni a mérkőzésre. A mostani összecsapás hivatalosan Prágába volt kiírva, a székesfehérvári alakulat azonban visszakapta a pályaválasztói jogot a csehektől a korábban elmaradt meccs miatt, amelyet jó eséllyel telt ház előtt rendeztek volna meg.

Nem mindennapi touchdownt szerzett Tóth Nándor

A mérkőzésen először a vendégcsapat támadói léphettek pályára, akik első labdabirtoklásuk végén mezőnygól távolságig jutottak el, rúgójuk pedig nem hibázott, 0–3.

Hamar jött azonban a fehérvári válasz. Előbb Kevin Doyle egy negyedik kísérletet maga oldott meg, majd a félpálya környékén remek átadással találta meg Tóth Nándort, aki meg sem állt a prágai célterületig. A fehérvári elkapó zsenialitása előtt még a tengerentúlon is kalapot emelnének, nemhogy Európában. Mindenkinél magasabbra emelkedve húzta le a labdát, onnantól pedig esélye sem volt a védőknek, 6–3.

teljes bejegyzés

Motorbalesetben meghalt az ismert amerikai sportoló

2023. augusztus 15., 11:00 Módosítva: 2023.08.16 10:59
21
28 éves korában motorbalesetben meghalt Alex Collins, a Ravens és a Seattle futójátékosa.

Az NFL korábbi futója, Alex Collins, aki három szezont játszott a Seattle Seahawksnál és kettőt a Baltimore Ravensnél, vasárnap este meghalt egy motorbaleset következtében a floridai Lauderdale Lakesben – derül ki a Broward megyei (Florida) seriffhivatal jelentéséből. Collins 28 éves volt. 

teljes bejegyzés

Börtönbüntetésre ítélték a részegen halálos balesetet okozó korábbi sztársportolót

2023. augusztus 10., 09:53 Módosítva: 2023.08.11 05:56
161
Az AP hírügynökség beszámolója szerint Henry Ruggsot szerdán hivatalosan is börtönbüntetésre ítélték, a Las Vegas Raiders korábbi NFL-sztárja legalább három évet ül azután, hogy részegen halálos balesetet okozott még 2021-ben.

A Las Vegas Raiders volt kiválósága májusban bűnösnek vallotta magát halált okozó befolyásoltság alatti vezetés bűncselekményében, illetve járműben elkövetett emberölés vétségében, miután a tisztviselők a hónap elején egyezségre jutottak. 

A megállapodás részeként az ügyészség ejtette a további vádakat – korábban négy bűncselekménnyel és egy vétséggel nézett szembe, amelyek miatt akár 46 év börtönt is kaphatott volna.

„Őszintén sajnálom, nincs mentségem” – mondta a bíróságon a korábbi első körös választott elkapó.

A vádalku értelmében 3–10 év szabadságvesztés vár az exsportolóra.

teljes bejegyzés

Példátlan fizetésmegvágás: 35 millió dollárral csökkentették keresetét, mégis jól érzi magát

2023. július 27., 15:53 Módosítva: 2023.07.27 17:37
4
A siker nagy áldozatokkal jár, ezt pedig most Aaron Rodgers saját bőrén tapasztalta meg. A New York Jets frissen igazolt irányítója egy szerződésátdolgozás után 35 millió dollártól esett el annak érdekében, hogy csapata a következő szezonban a lehető legeredményesebben tudjon szerepelni.

Aaron Rodgers megegyezett a New York Jetsszel az átdolgozott szerződésről – erősítette meg a 39 éves játékos, miközben az edzőtáborban újságírókkal beszélgetett – írja a CNN. Rodgers nem árult el konkrétumokat az átdolgozott szerződésről, de az NFL Network munkatársa, Tom Pelissero szerint a két fél megállapodott egy kétéves, 75 millió dolláros garantált szerződésben a 2024-es szezonig.

A jelentés szerint ez nagyjából 35 millió dolláros fizetéscsökkentést jelentene, mivel Rodgers előző szerződéséből még csaknem 110 millió dollár garantált összeg maradt hátra.

teljes bejegyzés

Minden idők legjobb szerződését kötötték meg Los Angelesben

2023. július 26., 12:59 Módosítva: 2023.07.26 15:13
9
A Los Angeles Chargers irányítója, Justin Herbert minden idők legjobb szerződését kötötte meg a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban.

A 25 éves játékos a 2020-as játékosbörze első körének hatodik választási jogával került a kaliforniai együtteshez, ahol rögvest berobbant, és az idény legjobb újonc támadójának is megválasztották a ligában.

Az első évében 31 TD-passzával, meccsenként passzolt 289,1 yardjával és 396 pontos átadásával is új NFL-rekordot állított fel, de ezt követően sem lassított, három idény alatt 14 089 yardot és 94 TD-t passzolt.

A legutóbbi idényben 10–7-es mérleggel rájátszásba vezette csapatát, ott viszont hiába vezettek 27–0-ra, végül 31–30-ra kikaptak a Jacksonville Jaguarstól. 

teljes bejegyzés

Az év meccsének volt beharangozva, elmaradt, de a mieink örülhettek

2023. július 22., 19:55 Módosítva: 2023.07.23 18:11
13
Az utóbbi hetekben két győzelmet is szerzett a Fehérvár Enthroners a European League of Football (ELF) elnevezésű sorozat küzdelmeiben, mindezt annak ellenére, hogy a pályán még egyetlen mérkőzést sem nyert a magyar együttes. Elsőre furcsának tűnhet, de mutatjuk, hogyan lehetséges.

Kaotikus heteken van túl a Fehérvár Enthroners. Legutóbb július 9-én lépett pályára a European League of Football küzdelmeiben a magyar csapat, akkor Berlinben szenvedett 60–6-os vereséget a Thunder vendégeként, a találkozó után pedig 0–6-s mérleggel állt a Keleti Konferencia utolsó helyén.

Nagyot fordult azóta a világ, és két hét leforgása alatt két győzelmet tudhat magáénak az Enthroners anélkül, hogy pályára lépett volna. Az ügy azonban bonyolultabb, mint hinnénk.

teljes bejegyzés

Az evolúcióra nincs ellenszer: széttépték a farkasok a buldogokat

2023. július 15., 19:49 Módosítva: 2023.07.16 11:37
104
A rekordbajnok Budapest Wolves nyerte meg a magyar amerikaifutball-ligát (HFL), mivel a fináléban 49–28-ra legyőzte az Újpest Bulldogsot.

Az amerikai futball ünnepére készült a Kincsem Park és környéke, a magyar bajnoki finálé tiszteletére ismét megtelt a Budapest Rugby Center.

Ahogyan azt a honi amfoci-meccseken megszokhattuk, gyakorlatilag minden NFL-gárda képviseltette magát Baltimore-tól, Dallason és New Englanden át San Franciscóig, de a magyar válogatott és természetesen a két csapat dressze is megjelent a lelátókon. 

Mivel az egyik oldalon a rekordbajnok, hétszeres győztes, még hibátlan Budapest Wolves, a másikon pedig az az Újpest Bulldogs állt, amely egy éve még harmadosztályú volt, egyértelműnek látszottak az esélyek.

Természetesen tudjuk, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, de már az is nagy meglepetés volt, hogy idáig eljutottunk, miért ne szerezhetnénk újabbat?!

– vélekedett kérdésünkre egy lila-fehérbe öltözött fiatalember.

teljes bejegyzés

Példátlan magyar sportsiker szemtanúi lehetünk hétvégén

2023. július 13., 16:35 Módosítva: 2023.07.14 14:28
330
Az evolúció törvényei és a magyar amerikaifutball-bajnokság eddig látott mérkőzései is azt diktálnák, hogy a farkasfalka széttépi a kutyákat. A sportban azonban nincs lehetetlen, így nem kizárt, hogy szombaton példátlan csodát láthatnak azok, akik kilátogatnak a Budapesti Rugby Centerbe. A következőkben azt vizsgáljuk meg, milyen út vezetett a XVII. Veolia Hungarian Bowlba a döntő két résztvevőjének, a Budapest Wolvesnak és az Újpest Bulldogsnak, illetve megnézzük, mi dönthet a két csapat között.

Példátlan jelenségnek számít, ha egy csapat, amely megnyeri sportágának legalsóbb osztályát, a következő évben a kiemelt ligában találja magát, ahol ráadásul még a döntőbe is bejut. A bajnoki rendszer átszervezésének és a remekül fejlődő utánpótlásának köszönhetően az Újpest Bulldogs a 2022-es Divizió II. (magyar harmadosztály – a szerk.) megnyerése után 2023-ban két osztályt ugorva a Hungarian Football League-ben (HFL) szerepel.

Pokolból a mennybe

Az első osztály küzdelmei nem ismeretlenek a Bulldogs számára, de eddig sok jó emléket még nem szerezhettek a kiemelt ligában. A csapat 2015-ben járt legutóbb a legmagasabb szinten, akkor azonban győzelem nélkül fejezte be a bajnokságot. A sikertelen HFL-szereplés következményekkel járt. A Bulldogs ismét visszakerült a legalacsonyabb osztályba, majd néhány szenvedős szezon után évekre felhagyott a felnőtt bajnokságokkal, sőt, egy ideig még a megszűnés veszélye is fenyegette a csapatot.

Szinte nulláról kezdték újra az építkezést, egyesületüket az utánpótlásban kinevelt tehetségekre építették. Az eredmények az újpestieket igazolták. Hosszú évekre uralmuk alá vonták az utánpótlás-bajnokságokat, majd fiataljaikból felnőttcsapatot kovácsoltak, és ismét eljutottak a magyar bajnokság legjobbjai közé.

teljes bejegyzés

Percek alatt közel 3 millióan akartak jegyet venni erre a meccsre

2023. július 11., 14:08 Módosítva: 2023.07.12 14:05
73
Aki esetleg azt gondolta volna, hogy a New England Patriots és az Indianapolis Colts november 12-i frankfurti NFL-összecsapása nem mozgat meg sokakat, az kijózanító pofont kaphatott a valóságtól.

Már a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság 2022-es németországi debütálása is elképesztő várakozásokat idézett elő, amikor több mint 700 ezren próbáltak pillanatok alatt jegyhez jutni a Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaneers és a Seattle Seahawks müncheni meccsére, idén pedig még durvább számokkal szembesülhettünk.

A bajnoki címvédő Kansas City Chiefs és a szintén látványos támadóarzenállal bíró Miami Dolphins frankfurti összecsapására két perc alatt már 1,5 milliós sor gyűlt össze.

teljes bejegyzés

Tisztes helytállásra volt elég a fehérvári védelem három labdaszerzése

2023. július 3., 09:26 Módosítva: 2023.07.03 11:44
Ötödik mérkőzésén is vereséget szenvedett az elit kontinentális amerikaifutball-ligában a Fehérvár Enthroners: a European League of Football (ELF) elnevezésű sorozat vasárnapi játéknapján a magyar csapat 41–12-re kapott ki otthon a címvédő Vienna Vikingstől.

Múlt héten, a Wroclaw Panthers ellen már a félidőben 42 pontot kapott a fehérvári védelem, a címvédő Vienna Vikings ellen azonban összeszedte magát a magyar együttes és az első félidőben három labdát is szerzett (kettőt Zilai János, egyet pedig Jebrai Regan révén). 

Hiába azonban a védelem remeklése, félidőben 27–6-ra a vendégek vezettek. Az Enthroners egyetlen hatpontosát Madaras Erik jegyezte Hegedűs Máté passza után.

A nagyrészt futásokra építő Vikings-támadókat a harmadik negyedben sikerült nulla ponton tartani, az egyetlen pontszerzés a bécsi védelemhez fűződik ebben a játékrészben, Hegedűs eladott labdáját vitték vissza hat pontért.

teljes bejegyzés

Megrázó testkamerás felvételt tettek közzé a volt amerikai futballista holttestének kereséséről

2023. június 29., 18:31 Módosítva: 2023.06.30 13:41
A floridai hatóságok szerdán közölték, hogy a korábbi NFL-irányító, Ryan Mallett vélhetően vízbe fulladt. A hatóságok közzétettek egy testkamerás felvételt is egy rendőrről, aki a tragédia helyszínére sietett.

Mint arról már az Index is beszámolt, helyi idő szerint kedd délután meghalt Ryan Mallett, a New England Patriots, a Houston Texans és a Baltimore Ravens korábbi irányítója.

A vízimentőket egy Destinben lévő strandra riasztották, mivel a bejelentések szerint egy csoportnyi ember nem tudott visszaúszni a partra. Az egyik személy, akiről később kiderült, hogy Mallett, nem lélegzett, amikor kihúzták a vízből. Ezután bevitték az egyik helyi kórházba, de az életét már nem sikerült megmenteni.

teljes bejegyzés

Meghalt a New England Patriots korábbi irányítója

2023. június 28., 08:22 Módosítva: 2023.06.29 10:14
Harmincöt évesen meghalt a New England Patriots, a Houston Texans és a Baltimore Ravens korábbi irányítója, Ryan Mallett, miután vízbe fulladt.

A vízimentőket helyi idő szerint kedd délután negyed három körül riasztották egy Destinben lévő strandra, mivel a bejelentések szerint egy csoportnyi ember nem tudott visszaúszni a partra. Az egyik személy, akiről később kiderült, hogy Mallett, nem lélegzett, amikor kihúzták a vízből. Ezután bevitték az egyik kórházba, de az életét már nem sikerült megmenteni – írja az ESPN.

Mallett egy szezont játszott a Michigani Egyetemen, mielőtt átkerült Arkansasba, ahol két szezon alatt 7493 yardot és 62 touchdownt passzolt. Másodévesként 2009-ben Bobby Petrino edző irányítása alatt 8–5-ös mérleggel és a Liberty Bowl megnyerésével érdemelte ki az év támadó MVP-je (legértékesebb támadójátékos) címet.

Legjobb szezonját 2010-ben futotta, amikor 3869 yardot, 32 touchdownt és 12 interceptiont dobott 64,7-es passzpontossággal. A 2010-es Heisman-trófeáért folyó szavazáson a hetedik helyen végzett.

teljes bejegyzés

A meccs, aminek a jegyeire 2 perc alatt másfél millióan jelentkeztek be

2023. június 27., 16:05 Módosítva: 2023.06.28 11:04
Továbbra is NFL-lázban ég Európa, nem egészen negyedóra alatt elkapkodták a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság idei első frankfurti meccsére a jegyeket.

A Patrick Mahomes vezette címvédő Kansas City Chiefs és a szélvészgyors elkapók által hajtott Miami Dolphins ütközetét november 5-én rendezik meg a Deutsche Bank Parkban lévő Waldstadionban, a találkozóra 51 500-an látogathatnak ki.

Aki tavaly próbált az első németországi rendezésű NFL-meccsre jegyet venni, az tudhatta, hogy hatalmas érdeklődés várható, hiszen az azóta már visszavonult Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaeneers Seattle Seahawks elleni meccsére  több mint 700 ezer jegyigénylés érkezett.  És aki nem állt sorba rögvest a kilövés pillanatában, az hoppon maradt.

teljes bejegyzés

A rekord is csak a totális bukáshoz volt elég

2023. június 25., 10:23 Módosítva: 2023.06.26 05:57
Negyedik mérkőzésén is vereséget szenvedett az elit kontinentális amerikaifutball-ligában a Fehérvár Enthroners: a European League of Football (ELF) elnevezésű sorozat szombati játéknapján a magyar csapat 63-33-ra kapott ki a Wroclaw Panthers vendégeként.

A múlt heti, Lipcse elleni vereség után újabb fájdalmas veszteség érte a fehérvári csapatot, ugyanis kedden bejelentették, hogy az amerikai irányító, Jerod Evans távozott a klubtól, így a szombati meccsen ő már nem volt tagja a csapatnak. Helyét a magyar amerikaifutball-válogatott irányítója, Hegedűs Máté vette át, aki életében először szerepelt az ELF-ben kezdőként.

A kezdeti megilletődöttség meglátszott a magyar csapat támadóin, az első negyedben nem tudtak pontokat tenni a táblára, a folytatásban azonban Hegedűs első touchdown átadása Jay Griffint találta meg, ezzel sikerült szépítenie az Enthronersnek (7–14).

teljes bejegyzés

Magyar válogatott az Indexnek: Ezeket a játékosokat egy éve még tévén néztük

2023. június 16., 18:57 Módosítva: 2023.06.17 21:01
Történelmet írt a Fehérvár Enthroners, hiszen első magyar amerikaifutball-csapatként szerepelhet az európai szuperligában, az ELF-ben. Két mérkőzésen van túl eddig az együttes: a Berlin elleni hazai találkozón sikerült az első pontokat feltenni a táblára, a Frankfurt Galaxy ellen pedig már két touchdownt is jegyzett a csapat. Szőke Péterrel és Trembulyák Péterrel, az Enthroners két játékosával beszélgettünk az eddigi tapasztalataikról.

Korábban már több amerikaifutball-bajnokság szerveződött Európában, de közülük valamennyi rövid úton megbukott – a nyolc évet megélt NFL Europe mondható a legsikeresebb próbálkozásnak –, éppen ezért a sporttal foglalkozó szakemberek erős szkepticizmussal fogadták ezt a próbálkozást. A liga szervezői ennek ellenére belevágtak a bukásra ítélt projektbe, és 2020 decemberében bejelentették az első két csapat indulását a ligában. Őket további hat együttes követte 2021-ben, köztük az NFL Europe-ból már ismert Frankfurt Galaxy és a Hamburg Sea Devils.

A német ajkúak uralják a ligát

Az első idényt épp e két csapat uralta, döntőjükből pedig a frankfurtiak jöttek ki győztesen (32–30). Tavalyra már 12-re nőtt a létszám, öt ország csapatai pedig kettő (északi és déli) helyett már három (északi, középső és déli) csoportban viaskodtak a rájátszásba jutásért. A fináléban ezúttal is érdekelt volt a hamburgi csapat, de ismét alulmaradt, épp az egyik újonc, a Vienna Vikings ellenében (15–27).

Az ELF egyértelmű célja, hogy az NFL Europe korszakában meglévő izgalmakat ismét visszahozza az amerikaifutball európai rajongói számára. Ellentétben az NFL Europe-pal, az ELF elsősorban nem a tengerentúli játékosok képességeire szeretné építeni bajnokságát, éppen ezért szigorú anyagi szabályozások vonatkoznak a csapatokra. Nagyobb hangsúlyt kapnak ezáltal az európai játékosok, akik közül a legjobbak potenciálisan egy tengerentúli szerződés kiharcolásában is reménykedhetnek.

teljes bejegyzés

Nem tudtak javítani a fehérváriak az európai szuperligában

2023. június 10., 20:41 Módosítva: 2023.06.11 10:17
Második mérkőzését is elvesztette az elit kontinentális amerikaifutball-ligában a Fehérvár Enthroners: a European League of Football (ELF) elnevezésű sorozat második fordulójának szombati játéknapján a magyar csapat hazai pályán 48–13-ra kapott ki a 2021-es bajnok Frankfurt Galaxytól – adta hírül az MTI.

A fehérváriak, akik a nyitófordulóban 36-3-ra maradtak alul a vendég Berlin Thunderrel szemben, a második negyedben az irányító Jerod Evans futásával szerezték meg történetük első touchdownját a sorozatban.

teljes bejegyzés

Vereséggel mutatkozott be az elitligában a Fehérvár Enthroners

2023. június 3., 22:12 Módosítva: 2023.06.04 13:54
Vereséggel mutatkozott be az elit kontinentális amerikaifutball-ligában a Fehérvár Enthroners: a European League of Football (ELF) elnevezésű sorozat nyitófordulójában szombaton a magyar csapat hazai pályán 36–3-ra kapott ki a Berlin Thundertől.

A fehérvári gárda első magyar csapatként indult el a legjobb európai együttesek számára indított ligában, amelyben 12 mérkőzéses alapszakaszt rendeznek. A bajnokságban kilenc ország 17 együttese vesz részt három csoportba osztva, a csoportgyőztesek, valamint az összesítés további három legjobb csapata jut a rájátszásba, amelynek első körében az első és második kiemelt nem lép pályára.

Az Enthroners egy hét múlva a 2021-ben bajnok Frankfurt Galaxy csapatát látja vendégül.

teljes bejegyzés

Megéri tartalékolni a szabadnapokat az év végére

2023. május 23., 06:00 Módosítva: 2023.05.23 20:32
Elkészítették a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2023-as alapszakaszának sorsolását, ennek kapcsán pedig ezúttal összeszedtük tíz szegmensben a legérdekesebb párharcokat, ami miatt mindenképpen megérheti éjszakázni majd az ősz során.

A bajnok nyitja az évet, a döntős búcsúztatja Tom Bradyt

  • 2023. szeptember 8., 2.20: Kansas City Chiefs–Detroit Lions
  • 2023. szeptember 10., 22.25: New England Patriots–Philadelphia Eagles

A szokásoknak megfelelően a bajnok hazai meccsével indul a móka, ezúttal a Kansas City Chiefs Detroit Lions elleni összecsapásával. Patrick Mahomesék a Super Bowl óta eltelt időszakban elveszítettek pár kulcsembert (az elkapó JuJu Smith-Schuster, a támadófalból Orlando Brown és Andrew Wylie, az irányítósiettető Frank Clark vagy a söprögető Juan Thornhill), de a piacon (jött a támadófal két szélére Donovan Smith Tampa Bayből, Jawaan Taylor pedig Jacksonville-ből) és a drafton (az első körben érkezett az irányítósiettető Felix Anudike-Uzomah, a másodikban az elkapó Rashee Rice, a negyedikben pedig Chamarri Conner) sikerült mindenkit pótolni.

Márpedig amíg a liga első számú sztárja vezeti a gárdát, addig jó eséllyel csak a bajnoki cím lehet az első számú célkitűzés. A Lions is szépen halad az úton, de a szezonnyitó azért valószínűleg még túl magas szint lesz az együttesnek.

A Super Bowlban alulmaradó Philadelphia Eagles a játékosbörze egyik nagy nyertese volt, ráadásul megegyezett irányítója, Jalen Hurtscel hosszú távú szerződéséről, ismét az NFC egyik fő esélyeseként számolhatunk vele. A Sasok ellenfele a hatszoros Super Bowl-győztes New England Patriots lesz, amely azon túl, hogy a játékoskeretét a piacon és a drafton is feljavította, lecserélte a támadásokért felelős koordinátorát, ami már önmagában nagy javulást hozhat a csapatnál.

Ez lesz az az összecsapás, amelyen a közönség hivatalosan is elbúcsúzik az együttessel hat, a Buccaneersszel egy bajnoki címet nyert Tom Bradytől.

teljes bejegyzés

Meghalt a legendás Jim Brown

2023. május 19., 21:55 Módosítva: 2023.05.20 19:44
Nyolcvanhét éves korában elhunyt Jim Brown, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) történetének egyik legkiválóbb játékosa, későbbi polgárjogi aktivista és filmszínész.

A Syracuse egyetem kiválóságát – akit a főiskolai halhatatlanok rangsorába is beválasztottak – az 1957-es játékosbörze hatodik helyén vitte el egyetlen profi klubja, a Cleveland Browns.

Brown kilencéves NFL-karrierje során 12 312 yardot és 106 touchdownt futott, emellett 262 elkapásból 2499 yardot és 20 TD-t tett még a közösbe.

Minden idényében beválasztották a sportág All-Star-mérkőzésére, a Pro Bowlra, nyolcszor került be az év első, egyszer a második számú álomcsapatába.

teljes bejegyzés

Vádalkut kötött a részegen halálos balesetet okozó korábbi sztársportoló

2023. május 10., 19:53 Módosítva: 2023.05.11 20:50
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) korábbi elkapója, Henry Ruggs 3-tól 10 évig terjedő börtönbüntetést kap a nyáron, miután egy bíró helyi idő szerint szerda reggel hivatalosan elfogadta a játékos vádalkuját – számolt be róla a TMZ Sports.

A Las Vegas Raiders volt kiválósága bűnösnek vallotta magát halált okozó befolyásoltság alatti vezetés bűncselekményében, illetve járműben elkövetett emberölés vétségében, miután a tisztviselők a hónap elején egyezségre jutottak.

A megállapodás részeként az ügyészség ejtette a további vádakat – korábban négy bűncselekménnyel és egy vétséggel nézett szembe, amelyek miatt akár 46 év börtönt is kaphatott volna. 

teljes bejegyzés

Megvan, kivel játszik a Patriots és a Chiefs Frankfurtban

2023. május 10., 13:30 Módosítva: 2023.06.05 11:17

November 5. és 12. a két németországi meccs időpontja.

Megfulladt a kétszeres bajnok NFL-sztár kétéves kislánya

2023. május 1., 14:33 Módosítva: 2023.06.05 11:19

A baleset körülményeit vizsgálják, de a szándékosság kizárhatónak tűnik.

Megszületett minden idők szerződése, óriási csúszás a játékosbörzén

2023. április 28., 10:53 Módosítva: 2023.06.05 11:17

Az 1/1 egyik nagy esélyesét az első körben sem vitték el.

Az új csillag: majonézes kávé, héjastul evett banán és (egy kamu) halálfélelem a tejtől

2023. április 27., 17:38 Módosítva: 2023.04.28 06:16
Magyar idő szerint péntekre virradóra hajnali két órakor kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) holt szezonjának legfontosabb eseménye, a 2023-as játékosbörze. A draft előtt megnéztük a legérdekesebb játékossztorikat, hogy kik lehetnek az 1/1-esek, kik a legjobb vagy éppen legrosszabb atléták, illetve azt is, milyen cserék boríthatják fel a sorrendet.

A törpe zseni és a „tejtől félő” óriás – ki lesz az 1/1-es?

Az elmúlt hónap egyik felkapott témája volt Will Levis fura étkezési szokása. Lehetett látni videót, amiben héjával együtt evett banánt, és olyat is, hogy majonézt tesz a kávéjába.

A banánevés

„Egy meccs előtti péntek volt, a barátnőmmel reggeliztünk, épp kávéztunk volna, de nem volt sem tejszín, sem cukor az asztalon, csak egy üveg majonéz – idézte fel az esetet Levis a játékosfelmérők során. – Azzal viccelődött, hogy nem gondolom, hogy az embereknek ezt kéne rakni a kávéba, én pedig úgy voltam vele, nézzük meg. Kipróbáltuk, tudtam, hogy felkelti majd néhány ember érdeklődését, de sokkal nagyobb visszhangja lett, mint számítottam rá. Csak egy vicc volt. Bár annyira nem volt vacak, de azóta sem iszom így. Hacsak újra nem kényszerülök rá…”

A majonézes kávé

Ha erre azt mondta, hogy meglepte, mekkora hírverés lett belőle, mit mondhatott volna az egyik reakcióra?

A Chicago Bearsszel foglalkozó újságíró egy Twitter-bejegyzésében ezt követően ugyanis azt taglalta, hogy az NFL-csapatok jogos aggályokat táplálnak az irányítóval szemben, aki „halálosan fél” a tejtől, és már a látványától is rémülten sikít fel, ez pedig akár a napi feladatainak elvégzésében is meggátolja. A hivatkozott forrás hozzátette, hogy aggódik, hogyan fog beilleszkedni egy NFL-csapat programjába.

Jacob Infante nem sokkal később már arról számolt be boldogan a közösségi felületén, hogy az emberek az ő bejegyzése alapján írtak valódi cikkeket: „A káoszteremtésre használom a felületemet, nem is lehetnék most ennél boldogabb.”

Halálfélelem tehát nincs (bár elmondása szerint inkább mandulatejet és egy kis sztíviát tesz a kávéjába), a fura étkezési szokások inkább csak viccek, így lehet koncentrálni arra, hogy milyen játékos is lehet ő az NFL-ben.

Az biztos, hogy amikor a prototípus NFL-irányítóban gondolkodunk, akkor jogosan juthat eszünkbe, ideális testfelépítéssel (193 centi, 105 kiló) bír, hatalmas karerővel, remek ütésállósággal, és még atletikus is, aki képes lábon megindulni, ha a szükség úgy hozza. A gyenge Kentuckyban a 2021-es jó teljesítménye után legutóbb neki is kevesebb sikere volt, és külön problémát jelenthet, hogy időnként kifejezetten pontatlan passzokkal jelentkezik.

A draft előtti napokban megindult felfelé az értéke, a fogadóirodáknál a második legesélyesebbnek számít az 1/1-es pickre.

teljes bejegyzés