Patrick Mahomes tükörsimán lett az NFL ura

2023. február 10., 10:27 Módosítva: 2023.02.10 20:43
2
Nincs meglepetés, Patrick Mahomest választották meg a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) legértékesebb játékosának, pályafutása során második alapszakaszbeli MVP-címét szerezte meg.

A Kansas City Chiefs irányítója 5250 yardot és 41 TD-t passzolt, a futásokkal együtt pedig 5614 összyardig jutott, amivel megdöntötte Drew Brees ligarekordját (5562). Mahomes 14–3-as mérleget hozott össze csapatával, amely így az Amerikai konferencia első helyén zárta az alapszakaszt.

A díj bejelentése formalitás volt, hiszen már rögvest az alapszakasz után kiderült, hogy döbbenetes fölénnyel ő lett az álomcsapat irányítója, az 50 újságírói szavazatból 49-et begyűjtve, és mivel ugyanazok és ugyanakkor szavaztak az MVP-címről is, továbbá más poszton nem volt olyan ember, aki reálisan beleszólhatott volna a versenyből, aligha jelentett meglepetést, hogy az MVP-címet is ő kapta meg. Erre amúgy 48 voksot kapott végül, a Chiefs döntőbeli riválisát irányító Jalen Hurts ugyanúgy egyet, egy újságíró pedig Josh Allent, a Bills játékmesterét vélte a legjobbnak.

teljes bejegyzés

Dacol a válsággal és az inflációval – fél perc több mint 7 millió dollárba kerül!

2023. február 10., 08:26 Módosítva: 2023.02.11 08:31
74
Kevés olyan rendezvény van, amelyen a főműsort kitöltő időszak eseményei is közel akkora (ha nem nagyobb!) érdeklődést generálnak, mint maga az attrakció, de az Egyesült Államok legnézettebb televíziós eseményén ilyennel is találkozhatunk.

Mert bár az ország történetének 31 legnézettebb műsorából 30 is valamelyik Super Bowl volt, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) idényének nagydöntője a meccsen kívül is óriási show.

A szünetben rendezett Halftime Show akkora esemény, hogy sokan csak ezért kapcsolnak a fináléra – idén Rihanna lép fel –, miközben a játékidőt kitöltő reklámok is külön szintet képviselnek.

teljes bejegyzés

A kirúgott edző egykori főnökén, ő pedig korábbi csapatán állhat bosszút

2023. február 9., 07:10 Módosítva: 2023.02.09 15:02
2
Magyar idő szerint hétfőn hajnali fél 1 körül útjára indul a labda a Super Bowl LVII-n. Szakmailag is csemegének ígérkezik a Philadelphia Eagles–Kansas City Chiefs-párosítás, de most más oldalról közelítjük meg a döntőt. Edzőbosszú, testvérpárharc, két hónapja még munkanélküli játékos és két gimnáziumi csapattárs is szerepel összeállításunkban.

Amikor egy bajnokság döntőjéhez érkezünk, a független szurkoló előtt több út nyílik meg:

  • nem drukkol senkinek, csak szeretne egy jó meccset
  • az egyik csapatot sosem szerette, ezért a másiknak szorít
  • bizonyos játékosok és edzők szerinte jobban „megérdemlik” a győzelmet, mint a többiek, ezért feléjük húz.

A Super Bowl esetében még beilleszthetjük a képletbe a Half Time Show-t és a reklámokat, de ezekről egy másik felvezetőnkben esik szó. Mi most arra teszünk kísérletet, hogy a harmadik ponthoz mutassunk opciókat.

A feladat nem egyszerű, hiszen ez általában olyan személyeknél kerül elő, akik még nem értek fel a csúcsra. Az NFL-ben szinte minden évre jut olyan játékos vagy edző, akik a pályafutásuk alatt nyújtott teljesítményre végre feltehetnék a koronát, ami egyet jelent a bajnoki címmel. 

Idén ez azért is nehéz, mert az elmúlt öt évben a Philadelphia Eagles (2018) és a Kansas City Chiefs (2020) is ünnepelhetett már győzelmet, ezért sok klasszist vagy legendás szakembert már nem fenyegeti az a veszély, hogy gyűrű nélkül megy majd nyugdíjba.

Azt persze tudjuk, hogy micsoda fluktuáció jellemzi az NFL-csapatokat, úgyhogy találunk mindkét együttes keretében olyanok kiválóságokat, akik számára ez lenne a pont az i-n, hiszen a korábbi győzelemből ők még kimaradtak, de előkerültek az úgynevezett feelgood sztorik és különböző érdekességek is, amikkel talán más megvilágításba helyezhetünk bizonyos illetőket a döntő előtt.

teljes bejegyzés

Brady után az NFL újabb korszakos alakja vonult vissza

2023. február 7., 09:19 Módosítva: 2023.02.07 15:12
17

Tom Brady után újabb klasszis intett búcsút a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságnak (NFL), A. J. Green bejelentette, hogy visszavonul.

teljes bejegyzés

Nemcsak az összes rekord, de a szezon legégőbb jelenete is Tom Bradyé lett

2023. február 7., 06:06 Módosítva: 2023.02.07 12:33
10
Egyetlenegy mérkőzés maradt hátra az NFL 2022-es szezonjából, méghozzá a Super Bowl LVII a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles főszereplésével. Ne legyen kétségünk, a döntő is bővelkedni fog szenzációs megmozdulásokban, történelmi mérföldkövekben és sztorikban, akárcsak az idény eddigi része. Megpróbáltuk ezeket összegyűjteni.

Benny Hill Show

Hiába játszanak a világ legjobb amerikaifutballistái az NFL-ben, előfordul némi rövidzárlat és ügyetlenség, még azokkal is, akik aztán tényleg a királyok királyai. Lehet, hogy a Miami Dolphins puntere, Thomas Morstead csak nemrég találkozott Mark Sanchez ikonikus butt fumble-jével, más magyarázatot nem találunk arra, miért is rúgta fenékbe a labdával saját csapattársát, Trent Sherfieldet.

Szerencséjére a Dolphins kibekkelte a maradék másfél percet és behúzta a Buffalo Bills elleni csoportrangadót.

Nyugodtan bekészíthetjük a Benny Hill Show örökzöld muzsikáját a következő videó alá is, pedig a főszereplő nem más, mint Tom Brady. Azt már az öt évvel ezelőtti Super Bowlban is láthattuk, hogy minden idők legnagyszerűbb irányítójának nem lesz az az útja, mint mondjuk Julian Edelmannek, azaz sosem fog elkapóvá válni QB-ből.

Tampa Bayben sem igazán ízlett neki ez a ritka szerepkör, úgyhogy a Leonard Fournette-passzból induló játék vége nem is lehetett más, mint egy interception Tariq Woolentől.

Brady próbálta menteni a menthetőt és felrúgta gyorsan a védőt, még mielőtt megiramodhatott volna a tojással. Lehet, hogy a német gyep zavarta meg.

teljes bejegyzés

36 millió forint egy üveg homokért? Záporoznak érte az ajánlatok

2023. február 4., 16:39 Módosítva: 2023.02.04 19:58
20
A napokban jelentette be Tom Brady, a tengerentúli amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Tampa Bay Buccaneers irányítója, hogy 23 év után végleg visszavonul. Egy szurkoló azonban igyekszik hasznot húzni az egész Amerikát megrázó hírből, és árverésre bocsátotta annak a strandnak együvegnyi homokját, ahol az irányító legenda visszavonulós videója készült.

Az Index is beszámolt arról a hírről, ami talán nem lepte meg a sportvilágot, de annál fájóbban érte, nevezetesen hogy a 45 éves Tom Brady végleg visszavonult 23 év után. Nem meglepő módon minden, Bradyhez köthető emléktárgy felértékelődött a bejelentése után, így annak a homoknak az ára is, amin ülve közölte a világgal, hogy nem folytatja tovább amerikaifutball-pályafutását.

Az egyik szurkoló ugyanis lement arra a tengerpartra, ahol a visszavonulási videóját elkészítette a New England Patriots és a Tampa Bay Buccaneers legendás irányítója, és a strand területéről  mert egy üveg homokot,  amit utána az eBayen bocsátott licitre.

Az árverés február 12-ig tart, és jelenleg (szombat délután fél 3-kor) 99 900 dollárnál, azaz az oldal számításai szerint nagyjából 36 millió forintnál tart a licit. Eddig összesen 124 ajánlat érkezett az üvegre és annak tartalmára.

teljes bejegyzés

Újra szerződtetné a New England a visszavonuló Tom Bradyt

2023. február 3., 09:37 Módosítva: 2023.02.03 19:13
9
A New England Patriots tulajdonosa azt szeretné, ha hivatalosan a klubja játékosaként vonulna vissza Tom Brady, a profi amerikaifutball-liga történetének egyetlen hétszeres bajnoka.

A 45 éves legendás irányító szerdán jelentette be, hogy végleg felhagy a játékkal, utolsó három szezonjában a Tampa Bay Buccaneerst erősítette. Robert Kraft, a Patriots első embere ugyanakkor jelezte, szeretné, ha Brady hivatalosan a New Englandből vonulna vissza, amelyben 2001 és 2019 között játszott.

Nem csak én szeretném ezt, a szurkolóink is kiállnak mellette, ő mindig Hazafi marad. Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy visszahozzuk őt. Szeretnénk megtalálni a módját, hogy tiszteleghessünk előtte. Őt olyan megbecsülés és szeretet veszi körül itt, mint egyetlen másik sportolót sem, pedig volt néhány nagyszerű klasszisunk

– nyilatkozott a 81 esztendős Kraft.

teljes bejegyzés

Gisele Bündchen úgy üzent Tom Bradynek, ahogy nagyon kevés exfeleség tenné

2023. február 2., 14:52 Módosítva: 2023.02.03 14:52
75
A korábbi brazil szupermodell, Gisele Bündchen is üzent visszavonulását bejelentő exférjének, Tom Bradynek.

Mint ismert, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) egyedülálló módon hétszer is Super Bowl-győztes klasszis 23 idényt követően jelentette be, hogy felhagy a játékkal. 

teljes bejegyzés

Tom Brady könnyek között jelentette be: végleg visszavonul

2023. február 1., 14:35 Módosítva: 2023.02.02 11:28
241
Tom Brady hétszeres Super Bowl-bajnok, amerikai futballirányító a közösségi médiában jelentette be: végleg visszavonul az élsporttól.

A 45 éves irányítóval kapcsolatban majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt láttak napvilágot hírek visszavonulásáról, azonban ezt később Brady maga cáfolta, és a jelenleg zajló szezonban is pályára lépett csapatában, a Tampa Bay Buccaneersben.

teljes bejegyzés

Elképesztő küzdés, elszakadt szalaggal játszott a döntőben

2023. január 31., 09:44 Módosítva: 2023.01.31 14:06
3
Amerikai beszámolók szerint a profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) szereplő San Francisco 49ers irányítója, Brock Purdy könyöksérülése miatt legalább fél évre kidőlt.

A játékosbörze utolsó választási jogával elkelt újonc berobbanása volt az idény egyik nagy sztorija, a Nemzeti főcsoport döntőjéig vezette a kaliforniai együttest, ott azonban hamar megsérült. 

teljes bejegyzés

Senki sem tudja, mit hozhat a hétvége, amit egész Amerika várt

2023. január 29., 08:41 Módosítva: 2023.01.30 06:18
1
Utolsó előtti lépcsőfokához érkezett a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2022–2023-as idénye, vasárnap este és hétfő hajnalban a konferenciák döntőjével kialakul az 57. Super Bowl párosítása.

Hogy mennyire kiegyenlítettek az erőviszonyok, azt tökéletesen leírják a fogadóirodák, hiszen egyik csapat végső sikerére sincs 3,40-szeresnél kisebb (Philadelphia Eagles), de 4,20-szorosnál nagyobb (San Francisco 49ers) odds sem, vagyis tényleg kb. bárki befuthat végső győztesnek!

NFL 2022, RÁJÁTSZÁS
KONFERENCIADÖNTŐ
NEMZETI FŐCSOPORT
21.00: Philadelphia Eagles (15–3, 1.)–San Francisco 49ers (15–4, 2.)
AMERIKAI FŐCSOPORT
0.30: Kansas City Chiefs (15–3, 1.)–Cincinnati Bengals (14–4, 3.) 
Az Aréna4 mindkét meccset élőben közvetíti!

teljes bejegyzés

Idén a New England Patriots és a Kansas City Chiefs is Münchenbe érkezik

2023. január 19., 14:33 Módosítva: 2023.01.20 09:47
40
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) fontos bejelentéseket tett a 2023-as idénnyel kapcsolatban, ami az európai szurkolókat illeti.

Idén a Magyarországon kiemelten népszerű New England Patriots visszatér kontinensünkre, két londoni összecsapás után ezúttal egy még meg nem nevezett német városban lépnek pályára a Hazafiak.

Németország tavaly mutatkozott be az NFL-ben, amikor is a hétszeres bajnok Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaneers a Seattle Seahawksot fogadta Münchenben – elképesztő érdeklődés közepette.

teljes bejegyzés

Az utolsóból az első? Újabb hollywoodi tündérmese a szemünk előtt!

2023. január 19., 08:34 Módosítva: 2023.01.20 06:03
8
Adott egy ember, akit kis túlzással tényleg a kutya sem akart, és nagyjából két hónappal ezelőttig csak amiatt a nem túl hízelgő megnevezés miatt tudott róla az emberek nagy többsége, hogy ő volt Lényegtelen úr, aki egy 262 fős kiválasztósdiból az utolsóként kelt el. Könnyen lehet, hogy szűk egy hónap múlva ő lesz a közel 1700 aktív résztvevőből a legboldogabb!

Sportos tesók, sorra döntötte a sulirekordokat

Brock Richard Purdy nem sokkal a 2000-es évek előtt, 1999. december 27-én az arizonai Queen Creekben (magyarul hangzatosan királynő patakra fordítható) született Shawn és Carrie Purdy középső gyermekeként.

Valódi sportolócsaládról beszélhetünk esetükben, hiszen nővére, Whitney softballozott az egyetemen, öccse, Chubba pedig hozzá hasonlóan az egy köpésre lévő Perry Középiskolában vált irányítóvá, mielőtt a Florida State Egyetem elcsábította őt (ahonnan amúgy már Nebraskába került, de ez egy másik sztori).

Mai cikkünk főszereplője az újnak számító gimit igyekezett felrakni a futballtérképre, középiskolai éveit 27–13-as mérleggel zárta, több fórumon is gyűjtött be év játékosa kitüntetést, mielőtt háromcsillagos (ötös skálán közepes) reménységként az Iowa State Egyetemre iratkozott be.

Eredetileg harmadik számú irányítóként számoltak vele, de Kyle Kempt sérülése és Zeb Noland gyenge játéka után végül csak átvette a karmesteri pálcát, nyolc meccsen kezdve az NCAA hatodik legjobb irányítómutatóját összehozva segítette a Cyclonest.

Második idényében akadt 435, és sulirekordot jelentő 510 összyardja is a lábon is veszélyes fiatalnak, aki 12 egymást követő meccsen kiosztott TD-passzal ugyancsak Iowa State-csúcstartó lett. A konferenciában 3982 yardot és 27 TD-t passzolt, összesen 35 hatpontosig jutott, ami George Amundson 41 éves helyi elsőséget jelentő 24-es termését alaposan a háttérbe szorította.

Juniorként a Cyclones történetének holtversenyben legjobb, 9–3-as mérlegéhez segítette csapatát, amely volt a kilencedik is a nemzeti rangsorban, ami 1895 óta a legjobb mutatója volt. Végzős évében a pozitív mérleg negyedszer is meglett az irányításával, meglepetéssikert arattak a nyolcadikként rangsorolt Oklahoma State ellen (307 yardig jutott), de összességében azért jobb idényben reménykedtek az idényt hetedik helyen kezdő gárdánál.

Purdy mindenesetre háromszor is bekerült a Big 12 konferencia álomcsapatába (kétszer a kezdők közé), 32 sulirekordot állított fel, a 14 darab legalább 300 passzolt yardos meccsével pedig közel megháromszorozta az addigi csúcsot (Bret Meyer öttel vezette a ranglistát).

Így érkeztünk meg a 2022-es játékosbörzéhez.

teljes bejegyzés

Akik sikeresen kapaszkodtak bele az utolsó szalmaszálba

2023. január 17., 09:19 Módosítva: 2023.01.17 20:13
94
Szombat éjjel olyan történt Amerikában, amit még a sokat tapasztaltak is ritkán látnak, mégis csak a szűk élmezőnybe sikerült ezzel felkerülni – bemutatjuk a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság történetének legnagyobb feltámadásait!

Az apropóról a napokban mi is beszámoltunk, a Jacksonville Jaguars egészen drámai körülmények között harcolta ki a legjobb nyolc közé jutást, hiszen az első félidőben öt labdavesztést bemutató csoportgyőztes már 27–0-ra is égett a Los Angeles Chargers elleni párharcban.

Akik ismerik a korábban San Diegóban játszó gárda történetét, aligha lepődnek meg azon, hogy a Chargers valahogy úgyis kivégzi magát, de azért a 27 pontos előny elherdálása még így is soknak tűnt. Eddig.

Trevor Lawrence négy interception után négy TD-passzt is kiosztott, az utolsó másodpercekben értékesített mezőnygóllal pedig 31–30-ra győztek a Jaguárok.

És ez a feltámadás alig fér be a liga történetének top 5 fordítása közé – sőt, még az idényben sem első!

teljes bejegyzés

Ijesztő sérülés az NFL-ben, mentőautó vitte le a pályáról a Buccaneers elkapóját

2023. január 17., 09:19 Módosítva: 2023.01.17 14:55
21
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga Wild Card-körének záró mérkőzésén 31–14-re győzött a Dallas Cowboys a Tampa Bay Buccaneers otthonában. A találkozó utolsó játékrészében a hazaiak játékosa, Russell Gage súlyosnak tűnő fejsérülést szenvedett, mentőautó vitte le a pályáról, azóta pedig kórházba került.

A Buccaneers elkapóját, Russell Gage-et a negyedik negyed végén mentőkocsival vitték le a pályáról. A szurkolók feje duplán fájhat, hiszen kedvenceik sima, 31–14-es vereséget szenvedtek a Dallas Cowboys ellen és búcsúztak a szezontól.

Gage a pálya közepén ejtett el egy felé érkező passzt, majd rögtön kapott egy hátulról érkező ütést a Cowboys védőjétől, Donovan Wilsontól. Az elkapó az ütés után láthatóan megpróbált felállni, de nem tudott, így mentőautóval vitték le a pályáról. Az ijesztő képsorok láttán hatalmas döbbenet ült ki a játékosok arcára.

teljes bejegyzés

Micsoda fordítás: a Jaguars kiejtette a Chargerst

2023. január 15., 08:42 Módosítva: 2023.01.15 19:26
A San Francisco 49ers és a Jacksonville Jaguars is bejutott a rájátszás második fordulójába a profi amerikaifutball-ligában (NFL).

A kaliforniai gárda a papírformának megfelelően magabiztosan nyert otthon a Seattle Seahaws ellen: Brock Purdy, a 49ers irányítója három passzolt és egy futott touchdownnal vette ki a részét a sikerből, ő lett az NFL történetében az első újonc QB, aki playoff-debütálásakor négy TD-ben játszott szerepet.

A Jacksonville Jaguars 27 pontos hátrányból fordított a Los Angeles Chargers ellen. A floridai együttesben Trevor Lawrence az első negyedben háromszor is eladta a labdát, a félidőt pedig néggyel zárta. A 2021-es draft első helyén kiválasztott irányító azonban a második félidőben szenzációs teljesítményt nyújtva, végül négy TD-passzt kiosztva győzelemre vezette csapatát. Ez volt az NFL történetének harmadik legnagyobb fordítása a rájátszásban.

teljes bejegyzés

Mire mehet 2023-ban egy masszívan középkorú férfi az ifjak között?

2023. január 14., 05:55 Módosítva: 2023.01.15 05:39
17
Szombaton két mérkőzéssel elkezdődik a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) rájátszása, amely generációváltást hozhat a ligában. Persze, azért akad egy 45 éves ember, aki próbál még mindig dacolni az idő múlásával…

NFL 2022

RÁJÁTSZÁS, WILD CARD KÖR

NEMZETI FŐCSOPORT

22.30: San Francisco 49ers (2.)–Seattle Seahawks (7.)

vasárnap 22.30: Minnesota Vikings (3.)–New York Giants (6.)

kedd 2.15: Tampa Bay Buccaneers (4.)–Dallas Cowboys (5.)

pihenőhéten: Philadelphia Eagles (1.)

AMERIKAI FŐCSOPORT

vasárnap 2.15: Jacksonville Jaguars (4.)–Los Angeles Chargers (5.)

vasárnap 19.00: Buffalo Bills (2.)–Miami Dolphins (7.)

hétfő 2.15: Cincinnati Bengals (3.)–Baltimore Ravens (6.)

pihenőhéten: Kansas City Chiefs (1.)

Fiatal titánok és a nagy öreg

A fogadóirodáknál öt csapat végső sikere áll két számjegyű szorzó alatt, a favoritok közé a Kansas City Chiefst, a Buffalo Billst, a Philadelphia Eaglest, a San Francisco 49erst és a tavalyi döntős Cincinnati Bengalst veszik fel a bukik.

A közös? Fiatal, lendületes irányító vezeti a gárdát, hiszen a legrutinosabb Patrick Mahomes – aki a harmadik Super Bowljáért küzd – is csupán 27 éves.

Az Amerikai főcsoportban amúgy is végbement egy generációváltás, hiszen Mahomes a hét kezdő irányító legidősebbje. A Nemzetiben azért akad néhány rutinosabb passzmester, közülük is kiemelkedik Tom Brady, akinek egyedül több tapasztalata van, mint a második és a harmadik helyezettnek összesen…

A rájátszásba jutó gárdák kezdő irányítói

  • Brock Purdy (23 éves, 1. idénye) – San Francisco 49ers
  • Trevor Lawrence (23 éves, 2. idénye) – Jacksonville Jaguars
  • Justin Herbert (24 éves, 3. idénye) – Los Angeles Chargers
  • Jaelen Hurts (24 éves, 3. idénye) – Philadelphia Eagles
  • Tua Tagovailoa (24 éves, 3. idénye) – Miami Dolphins*
  • Daniel Jones (25 éves, 4. idénye) – New York Giants
  • Joe Burrow (26 éves, 3. idénye) – Cincinnati Bengals
  • Josh Allen (26 éves, 5. idénye) – Buffalo Bills
  • Lamar Jackson (26 éves, 5. idénye) – Baltimore Ravens
  • Patrick Mahomes (27 éves, 6. idénye) – Kansas City Chiefs
  • Dak Prescott (29 éves, 7. idénye) – Dallas Cowboys
  • Geno Smith (32 éves, 10. idénye) – Seattle Seahawks
  • Kirk Cousins (34 éves, 11. idénye) – Minnesota Vikings
  • Tom Brady (45 éves, 23. idénye) – Tampa Bay Buccaneers
teljes bejegyzés

Megvan, melyik csatorna közvetíti Magyarországon a Super Bowlt

2023. január 13., 13:33 Módosítva: 2023.01.13 15:15
10
Indul a profi amerikaifutball-bajnokság, az NFL rájátszása, amelyet idén is a Network4 csoport csatornái hoznak el a magyar nézőknek.

Az Arena4 csatorna és a NET4+ streamingszolgáltató a rájátszás minden mérkőzését élőben közvetíti. Az előttünk álló napokban, szombattól keddig hat meccset láthatnak a rajongók teljes terjedelmében, majd a következő fordulókat is az első perctől az utolsóig végigszurkolhatják – olvasható a csatorna közleményében. 

teljes bejegyzés

Kiengedték a kórházból a pályán összeeső NFL-játékost

2023. január 10., 09:01 Módosítva: 2023.01.10 16:35
8
Kiengedték a cincinnati kórházból és hazautazott Buffalóba Damar Hamlin azt követően, hogy múlt hétfőn mérkőzés közben a pályán összeesett és szívrohamot kapott az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligában (NFL).

A Buffalo Bills 24 éves játékosát az elmúlt egy hétben kezelő szakemberek szerint zökkenőmentes volt a védő repülőútja, ápolása pedig Buffalóban folytatódik tovább.

Megerősíthetem, hogy jól van és rehabilitációja új szakaszába lépett

– mondta kezelőorvosa a sajtónak.

Az amerikaifutball-játékos a házigazda Cincinnati Bengals 7–3-as vezetésénél az első negyedben egy ütközést követően összeesett a pályán és szívrohamot kapott. Többször is újraélesztették, és bár pulzusa visszatért, de nem tudott magától lélegezni, így intubálták, és kritikus állapotban kórházba szállították. Később az életjelei visszaálltak normálisra, de a kórházban elaltatták, és lélegeztetőgépre tették. Beszámolók szerint még csütörtökön is kritikus volt az állapota.

teljes bejegyzés

A pályán embereket tört ketté, azon kívül árva gyerekek életét tette jobbá

2023. január 9., 16:31 Módosítva: 2023.01.10 11:35
67
Nemcsak az amerikai futball világát, hanem a teljes tengerentúli sportközeget érzékenyen érintette a hír, amikor az Arizona Cardinals defensive endje, J. J. Watt bejelentette visszavonulását. Minden idők egyik legjobbjaként fejezte be magyar idő szerint ma hajnalban a pályafutását, de nemcsak saját szakmájában volt kiemelkedő, hanem a pályán kívüli tevékenysége is példaértékűvé emelte. Egymaga felvirágoztatott egy teljes franchise-t, mellette személyesen gondoskodott arról, hogy jobbá tegye az emberek életét.

„Nem lesz képes rendszeresen megverni a támadófalembereket robbanékonyságból. Lassú az oldalirányú mozgása, akár az irányítót támadja, akár visszalépéskor nagyobb helyen. A felfogásbeli képessége aggodalomra ad okot. Olykor jó a technikája, de még erősödnie kell. Fel kell szednie még néhány kilót, és meg kell tanulnia jobban használnia a kezét. Soha nem lesz kiemelkedő passzsiettető.”

A népszerű amerikai sportrádiós, Dan Patrick műsorában létezik egy szegmens, amelyben sztársportolókkal olvastatják fel azokat az értékeléseket, amelyeket a különböző játékosmegfigyelők írtak róluk még azelőtt, hogy bekerültek volna a profi ligába. Az ilyen megmondóemberek egyébként viszonylag elfogadható pontossággal jellemzik a fiatalokat, de számos alkalommal lőnek hatalmas kapufát ezekben az emberi SWOT-analízisekben.

Hét évvel ezelőtt Justin James Wattot látta vendégül Dan Patrick.

Az akkor 26 éves védőfalember éppen csak túl volt ötödik szezonján, de már harmadszor (sorozatban másodszor) választották meg az NFL-ben az év legjobb védőjének.

Természetesen hatalmas hahotázások közepette olvasta fel a fenti sorokat, amelyekkel a tehetségkutatók illették őt egyetemi pályafutása alapján. Egy biztos: senki sem sejtette, hogy J. J. Watt minden idők egyik legdominánsabb játékosává, az irányítók legfőbb rémálmává növi ki magát. Egy 196 centis, 130 kilós szörnyeteggé, akit ezzel együtt is mindenki tisztel és szeret a mai napig, de nem érdemtelenül, ugyanis a pályán kívül talán még nagyobb tetteket vitt véghez, mint sisakos, beöltözött gladiátorként.

A wisconsini származású Watt általános iskolás korában az égvilágon minden sportot kipróbált, születési helyéből adódóan az amerikai futball és a jégkorong állt hozzá a legközelebb. Előbbire a Green Bay Packers közelsége, utóbbira pedig a Wisconsin Egyetem kiváló hokiprogramja a magyarázat. Eleinte a jégen otthonosabban érezte magát, nemzetközi tornákra is járt, csakhogy a család nem engedhette meg magának a meglehetősen drága tevékenység finanszírozását, hiszen a futball sem olcsó.

teljes bejegyzés

A végén jött a dráma, Aaron Rodgersék nélkül rendezik a rájátszást

2023. január 9., 10:14 Módosítva: 2023.01.09 18:27
25
A New York Giants elleni vasárnapi sikerével a Philadelphia Eagles végzett a Nemzeti főcsoport (NFC) élén, így – az Amerikai főcsoportban legjobb Kansas City Chiefshez hasonlóan – pihenhet a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) rájátszásának első körében derül ki az MTI összefoglalójából.

Az NFL alapszakaszának utolsó napján az egész szezonban remeklő Eagles mindössze hat ponttal, 22–16-ra nyert, összességében mégis simán. A Giants ugyanis közel három negyeden át pontképtelen volt, és a házigazda már 19–0-ra vezetett, amikor a harmadik szakasz végén a vendégcsapat egy mezőnygóllal az első pontjait megszerezte.

A zárónap a hagyományokhoz híven ismét nagyon izgalmasan alakult. A rájátszásért mindkét főcsoportban nagy volt a küzdelem. Az AFC-ben a sokszereplős harc győztese a Miami Dolphins lett, amely vérszegény támadójátéka ellenére 11–6-ra nyerni tudott a New York Jets ellen úgy, hogy 20 másodperccel a vége előtt még 6 6-ra állt.

A Dolphins győzelme azt jelentette, hogy a Cleveland Brownst legyőző Pittsburgh Steelers és a Buffalo Bills otthonában vesztes New England Patriots számára véget ért a szezon.

teljes bejegyzés

Jó hírek érkeztek az újraélesztett NFL-játékosról

2023. január 7., 09:00 Módosítva: 2023.01.07 15:34
A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) játékosáról, Damar Hamlinről jó hírek érkeztek, ugyanis eltávolították a légzést segítő tubust, így a Buffalo Bills védője már magától tud beszélni és lélegezni.

Amint arról az Index is beszámolt, magyar idő szerint kedd hajnalban a Cincinnati Bengals–Buffalo Bills mérkőzésen, 7–3-as Bengals vezetésnél Damar Hamlin, a Buffalo védője egy ütközést követően összeesett a pályán, szívrohamot kapott. A játékost többször is újraélesztették, majd kórházba vitték. 

Hamlin fanatizmusát mutatja, hogy miután felébredt, az első kérdése az volt az orvosoktól: ki nyerte a mérkőzést?

Damar, te nyertél! Megnyerted az élet mérkőzését

– felelte neki az orvos.

teljes bejegyzés

Megmentette fulladozó gyermekeit az óceánból, kritikus állapotban a korábbi NFL-sztár

2023. január 6., 09:49 Módosítva: 2023.01.07 13:37
66
Élet-halál között, kritikus állapotban fekszik az intenzív osztályon Peyton Hillis, az észak-amerikai amerikaifutball-bajnokság (NFL) korábbi sztárja. A 36 éves játékos azután került kórházba, hogy két gyermekét kimentette az óceánból.

Hillis korábban running back poszton játszott a Denver Broncos, Cleveland Browns, Tampa Bay Buccaneers és a New York Giants csapatában is, a hírek szerint jelenleg egy floridai kórházban fekszik súlyos vese- és tüdőelégtelenséggel. 

teljes bejegyzés

Nem játsszák le a mérkőzést, amely az egyik játékos szívrohama miatt szakadt félbe

2023. január 6., 08:58 Módosítva: 2023.01.07 08:15
21
Nem játsszák le a hétfőn félbeszakadt Cincinnati Bengals–Buffalo Bills-mérkőzést az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligában (NFL).

A találkozó az első negyedben szakadt félbe. A Bengals 7–3-as vezetésénél Damar Hamlin, a Buffalo védője egy ütközést követően összeesett a pályán, szívrohamot kapott. Többször is újraélesztették, majd kórházba szállították. A 24 éves játékos állapota már javult, de továbbra is kritikus. A hírek szerint Hamlin már írásban kommunikációra is képes, első kérdése pedig az volt az orvosok felé: ki nyerte a mérkőzést? 

teljes bejegyzés

Továbbra is kritikus állapotban van a meccsen összeeső NFL-játékos

2023. január 4., 10:34 Módosítva: 2023.01.05 05:49
10
Damar Hamlin amerikaifutball-játékos továbbra is kritikus állapotban van, miután magyar idő szerint kedd hajnalban egy ütközést követően összeesett a pályán.

Újraélesztették a pályán, mielőtt bevitték a kórházba, aztán másodjára is újra kellett éleszteni, akkor már a kórházban

– mondta Dorrian Glenn, Hamlin nagybátyja a CNN-nek. 

Damar Hamlin fizikai állapotával kapcsolatban a nagybátyja elmondta: még mindig kritikus állapotban és altatás alatt van, ugyanakkor már nem igényel 100 százalékos oxigénellátást. Tehát egyre inkább tud körlevegőn lélegezni. 

teljes bejegyzés

Kritikus állapotban szállították kórházba az NFL-játékost egy ütközés után

2023. január 3., 08:15 Módosítva: 2023.01.04 08:26
33
Kritikus állapotban van Damar Hamlin NFL-játékos, miután élő adásban összeesett egy csúcsidőben közvetített mérkőzésen.

A Buffalo Bills 24 éves játékosa egy ütközést követően került a földre a Cincinnati Bengals elleni meccs első negyedében. Hamlin ezután felállt, majd rögtön összeesett. Ezt követően több mint 30 percig ápolták a pályán, majd egy közeli kórházba szállították. Az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) félbeszakította a mérkőzést az incidens után – írja a BBC

Az orvosi csapat azonnal oxigént adott a játékosnak és újraélesztésbe kezdett, amely sikerrel járt. A játékos pulzusa helyreállt, de nem tudott magától lélegezni, így intubálták és kritikus állapotban szállították kórházba. A televíziós közvetítés pedig nem mutatta a történteket, miközben a stadion közönsége teljes csöndben szorított a játékos életéért. A többi csapattárs és ellenfél könnyek között várta a fejleményeket. 

Hamlin egyik képviselője Twitteren jó hírekkel szolgált: 

Az életjelei már normálisak, most altatásban és lélegeztetőgépen van. Az állapotát folyamatosan figyelik 

– írta Jordon Rooney.

teljes bejegyzés

Tom Brady édesapjának legnagyobb rémálma válhat valóra

2022. december 15., 19:45 Módosítva: 2022.12.16 20:14
3
Az idény végével lejár a tengerentúli profi amerikai futball-ligában (NFL) játszó Tom Brady szerződése a Tampa Bay Buccaneersnél, így szabadügynök lesz. Édesapja félelme viszont, hogy az irányító ezután sem lesz képes visszavonulni, és jövőre is magára ölti vállvédőjét és sisakját.

A Fan Duel TV Up & Adams című műsorában a Hírességek Csarnokába is beválasztott Vince Carter idézett fel egy beszélgetést, amelyet Tom Brady édesapjával folytatott, mielőtt Brady 2021 februárjában megnyerte hetedik bajnoki gyűrűjét a Kansas City Chiefs elleni döntőben.

„A meccs előtti este véletlenül futottam össze Brady apjával, de ha már így alakult, megkérdeztem tőle, mit gondol a meccsről és az újbóli bajnoki cím esélyeiről” – mesélte Vince Carter a műsorvezető Kay Adamsnek. „Azt mondta, az egyetlen dolog, ami miatt aggódik, hogy gyermeke a győzelem után sem lesz hajlandó szögre akasztani sisakját, és folytatja karrierjét” – mondta Carter.

teljes bejegyzés

Az évtized jelenetét hozta a vasárnap esti thriller – videó!

2022. november 14., 09:30 Módosítva: 2022.11.14 16:50
Elképesztő izgalmakat és fordulatokat hozott a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) vasárnapi játéknapja.

A liga történetének első müncheni mérkőzésén a 258 yardot és két TD-t passzoló Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaneers 21–16-ra legyőzte a hajrában szépítő Seattle Seahawksot, ezzel az Egyesült Államok, Anglia és Mexikó után már a negyedik különböző országban is van győzelme a 45 éves irányítónak, ami természetesen új rekord.

teljes bejegyzés

Tom Brady a válás után sporttörténelmet írt – a végén jött a dráma!

2022. november 7., 10:13 Módosítva: 2022.11.08 06:09
Drámai végjátékot hozott a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) legutóbbi két bajnokának csatája, amely az utolsó másodpercekben dőlt el.

Ami az NFL történetében 2021 februárjáig egyszer sem fordult elő, a legutóbbi két évben kétszer is megtörtént, nevezetesen, hogy a Tampa Bay Buccaneers és a Los Angeles Rams is saját pályáján nyert Super Bowlt.

teljes bejegyzés

Sokáig tartotta magát a magyar védelem, de végül Franciaország örülhetett

2022. november 5., 15:36 Módosítva: 2022.11.06 14:08
Nem sikerült a bravúr, a magyar amerikaifutball-válogatott az Európa-bajnokság csoportzáróján 9–2-re kikapott Franciaországtól, így a kilencedik helyért küzdhet jövőre.

A találkozó előtt

Nemzeti együttesünk remek 2021-es teljesítményének köszönhetően először jutott fel az elitbe, ahol Ausztriával és Franciaországgal került egy csoportba, és az már a szombati zárómeccs előtt biztos volt, hogy a sógorok készülhetnek a négyes döntőre, miután mostani riválisunkat 35–7-re, a mieinket 41–0-ra megverték.

A magyar csapat számára így is bőven volt tétje a mérkőzésnek, hiszen a legjobbjait nélkülöző francia együttes elleni esetleges siker a biztos bennmaradást jelenthette.

teljes bejegyzés