Nagy pofonnal indult, történelmi sikerrel jöhet a magyar revans

2023.10.27. 17:05
Vasárnap 14 órától a magyar amerikaifutball-válogatott Budapesten a Kincsem Parkban Csehország ellen lép pályára Európa-bajnoki mérkőzésen, hogy kiderüljön, melyik együttes zár a kilencedik helyen az elitben. A találkozót megelőzően a válogatott irányítójával, Bencsics Márkkal beszélgettünk.

Érdekesség, hogy épp a cseh válogatott ellen játszotta első mérkőzését a magyar válogatott, 2015. szeptember 27-én 26–7-re győztek a vendégek a budapesti Építők Stadionban.

A válogatott rajtja nemcsak a csapat szempontjából sikerült megilletődötten, hiszen az első támadásunk rögvest egy safetyt érő sackkel ért véget. 

Hihetetlen várakozás előzte meg azt a mérkőzést, hiszen hosszú évek után 2015-ben végre eljutottunk oda, hogy magunkra húzzuk a címeres mezt. Közel tíz év távlatából visszatekintve azért rengeteg szempontból még gyerekcipőben járt a válogatott. Az első időszakban nemcsak közel 50 játékost kellett egy csapattá gyúrni, hanem rengeteg, addig kimondottan riválist, vetélytársat kellett egymás mellé állítani, ami azért nem könnyű feladat. Összességében az elsőn valahogy túl kell esni, de nálunk ez inkább két mérkőzés volt, mert a szerbek ellen még nagyobb pofonba szaladtunk bele, ami után sok mindent át kellett gondolni, több szinten

– mondta a debütálással kapcsolatban Bencsics Márk az Indexnek.

Ezt követően viszont az említett belgrádi nagy pofon (56–0) után megindult felfelé a válogatott, és a 2018-as Három Nemzet Kupáján a szlovákok 61–0-s kiütése után  23–15-tel visszavágott a cseheknek, és megnyerte a trófeát. 

Hihetetlen fizikális mérkőzés volt, a csehek akkor is megmutatták, hogy nagyon összeszokott csapatot alkotnak. Viszont addigra mi is összeálltunk, mind védő-, mind támadóoldalon, és egy kiélezett meccset játszottunk velük, ahol tényleg minden egyes yardért meg kellett küzdenünk – emlékezett vissza a tornagyőzelemre a Budapest Wolvesszal nemrégiben újra bajnoki címet szerző irányító.

Ez lendületet is adott a gárdának, hiszen hibátlan mérleggel megnyerte a B csoportos Európa-bajnokságot, amivel feljutott az elitbe. Ahol viszont egy sérülés miatt a partvonalon kívülről kellett néznie a csapat ausztriai pofonját (0–41), valamint a franciák elleni hazai védelmi háborút (2–9) is. 

Nagyon sajnáltam, hogy nem tudtam pályára lépni ellenük, kipróbáltam volna magam Európa legjobbjai ellen, elvégre ezért küzdöttünk éveken át, és harcoltuk ki a feljutást a B csoportból. Ausztria nyilván más szint, Európa egyik legjobbja, az inkább egy különleges élmény lett volna, viszont Franciaország ellen reális lehetőség volt arra, hogy nyerjünk, sajnos nem jött össze. Az osztrákok elleni meccset otthonról a tv előtt ülve szurkoltam végig, a franciák elleni meccset pedig a lelátóról néztem. Nem titok, azért jó lesz újra pályára lépni a válogatott színeiben – beszélt a csoportmeccsek során benne kavargó érzésekről. 

Arra is kíváncsiak voltunk, jelentett-e motivációt a folytatást illetően, hogy a csehek elleni helyosztón Európa-bajnoki mérkőzésen is pályára lépjen az irányító, illetve, hogy milyen várakozások előzik meg a vasárnapi összecsapást.

Nem, a magyar címer mindig motivációt ad arra, hogy pályára lépj, ha egészséges vagy. Ha ez egy Európa-bajnoki mérkőzés, akkor pláne. Persze jobban örültem volna egy olyan csapatnak, akikkel nem játszottunk még, de egy jó gárda ellen játszunk így is, és sok változás volt náluk is az utolsó meccs óta, ahogy nálunk is. Teljesen új edzői stábbal vágtunk neki az idei évnek, beleértve az új támadókoordinátort, úgyhogy fontos kérdés lesz, mennyire tudunk összecsiszolódni a rendelkezésre álló időben. A csehek frontja [a védőfalban és a linebackersorban szereplő hét játékos] rettentően fizikális, ezért minél kevesebb hibával és okos játékkal kell játszanunk az első perctől, hogy megnyerjük ezt a meccset

– zárta gondolatait Bencsics.

Így jutottunk el idáig

A mieink a csoportkörben 41–0-ra kikaptak Ausztriában (ezzel ért véget egy hétmeccses győzelmi szériánk, mely során feljutottunk az elitbe), majd a franciák elleni védelmi csatában 9–2-re maradtunk alul.

Ellenfelünk Finnországtól (10–42) és Dániától (40–45) kapott ki, így került az alsóházi rájátszásba, ahol a magyar csapat automatikusan döntőssé vált, mivel az oroszokat kizárták a sorozatból.

A CSOPORTELSŐK EREJÉT MUTATJA, HOGY ÉPP AUSZTRIA–FINNORSZÁG-MÉRKŐZÉST RENDEZNEK A DÖNTŐBEN, ELŐBBI NÉGY ÉREM UTÁN ELŐSZÖR LEHET EURÓPA-BAJNOK, UTÓBBI PEDIG AZ 1985 ÉS 2000 KÖZÖTT NYERT ÖT ARANY UTÁN SZEREZHET ÚJABBAT.

A magyar válogatott kerete

  • Irányítók: Bencsics Márk, Hegedűs Máté (2)
  • Futók: Madaras Erik, Novakov Dávid, Ráthonyi Kende, Roják Richárd (6)
  • Elkapók: Bartos Ferenc, Benedek László, Czirók Márton, Mészáros Márton, Tóth Nándor (11)
  • Tight endek: Boros László, Horváth Kristóf (13)
  • Támadófalemberek: Dudog Dávid, Filep László, Gráber Zoltán, Hartai Gábor, Kéri Bálint, Kispál Gábor, Szabó Dániel, Vadlövő Péter (21)
  • Védőfalemberek: Bánfi Mihály, Gráber Balázs, Huszár Szebasztián, Kovács Barna, Regan Jebrai, Szűcs Kristóf, Török Mihály, Trembulyák Péter (29)
  • Linebackerek: Baranyai Péter, Bicskei Dániel, Bodnár Benedek, ifj. Nosza Vilmos, Saliga Norbert, Törzsök Tamás, Zilai János (36)
  • Defensive backek: Golita Zoltán, Hansel Botond, Horváth Benedek, Jónás Máté, Matkovics Milán, Németh Márton, Tyukodi Máté (43)
  • Rúgók/punterek: Storcz András, Tasic Dennis (45)

AMERIKAIFUTBALL-EURÓPA-BAJNOKSÁG
A 9. HELYÉRT
vasárnap 14.00: Magyarország–Csehország
Budapest Rugby Center