Egy ember meghalt a Kansas City Chiefs győzelmi parádéján kitört lövöldözésben

2024.02.15. 06:04
Az egy halálos áldozat mellett több mint 20 sebesültje van a Kansas Cityben szerda délután történt lövöldözésnek, amely a város bajnokságot nyerő amerikaifutball-csapatának ünneplésén tört ki; 15 ember életveszélyes sérüléssel került kórházba.

Az ABC televízió a hatóságoktól származó információk alapján arról számolt be, hogy egy halálos áldozata és kilenc sérültje van a lövöldözésnek. Az AP a helyi tűzoltóságra hivatkozva azt közölte, hogy három sérült válságos állapotban van. Két fegyveres férfit a rendőrség őrizetbe vett.

Ross Grundyson, a nagyváros tűzoltóságának parancsnoka elmondta, hogy a sebesültek között 8 gyermek van.

Stacey Graves, Kansas City rendőrfőnöke arról számolt be, hogy három embert vettek őrizetbe, a nyomozók fegyvereket foglaltak le, ám a támadás lehetséges indítékáról nem beszélt.

Azt is közölte, hogy a tömegrendezvényt 800 rendőr biztosította. A hatóságok egyelőre szemtanúk jelentkezését is várják, hogy az eset részleteire fény derüljön.

„Lövéseket adtak le a Union Stationtől nyugatra egy parkolónál, és többeket eltaláltak” – írta Kansas City rendőrsége az X-en. „Két fegyveres férfit őrizetbe vettünk” – tették hozzá.

Michael Hopkins, a helyi tűzoltóság parancsnoka korábban arról tájékoztatott, hogy 8-10 sérültje lehet az incidensnek. Más források szerint legalább 22 ember sérült meg a lövöldözésben.

Felvételen a pillanat, amikor kitört a lövöldözés:

A KSHB 41 regionális televízió tíz áldozatról, köztük gyerekekről számolt be. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mindannyian lőtt sebet kaptak-e, vagy esetleg más sérülést szereztek az incidens során.

Szurkolók döngölték földbe az egyik támadót

Később kiderült, hogy egy helyi DJ, a kétgyermekes Lisa Lopez-Galvan vesztette életét a támadásban. A beszámolók szerint a városban mindenki szerette a negyvenes éveiben járó nőt, akit rengeteg esküvőre hívtak zenélni a közösség tagjai.

Videófelvételek kaotikus jeleneteket mutattak a pályaudvar előtt: rendőrök rohantak az épületbe, míg a sporteseményen győztes Kansas City Chiefs csapat tiszteletére rendezett felvonulás résztvevői igyekeztek fedezéket találni.

Az egyik lövöldözőt egy szurkoló terítette le, aki azt mondta, egy pillanatig sem hezitált, azonnal rávetette magát a támadóra. A példáját aztán egy másik férfi is követte, ketten együtt a földre nyomták a támadót.

A Kansas City Chiefs csapata vasárnap a San Francisco 49ers legyőzésével megnyerte az Egyesült Államok professzionális amerikaifutball-bajnokságának döntőjét, a Super Bowlt, így megvédte tavalyi címét. A győztes csapatot otthonában a becslések szerint 1 millió vörös mezbe öltözött szurkoló ünnepelte Kansas City belvárosában.

Azonnal tájékoztatták az elnököt a lövöldözésről

A Kansas City Chiefs csapata közleményben nyilvánította ki együttérzését, az esetet „érzéketlen erőszaknak” nevezték. Az incidens idején a csapat tagjai közül többen még az ünneplésre állított színpadon voltak, de a közlemény szerint közülük nem sérült meg senki.

Az ünneplő tömegben tartózkodott Missouri állam kormányzója és felesége, egyiküknek sem esett baja, és a kormányzó közleményben mondott köszönetet a hatóságok szakszerű munkájáért.

A lövöldözésről Joe Biden elnököt is tájékoztatták – közölte a Fehér Ház szóvivője, aki elmondta, hogy állandó kapcsolatban vannak az állam és a város vezetőivel, valamint szövetségi rendvédelmi szervek emberei is a helyszínen tartózkodnak, írja az MTI.

Patrick Mahomes, a Chiefs irányítója is reagált a történtekre. „Imádkozzunk a városért” – írta. Mahomes fiatal kora ellenére már három bajnoki gyűrűnél tart, és van egy vesztes nagydöntője is, jó úton tart afelé, hogy minden idők egyik legjobb játékosaként emlegessék őt az NFL-szurkolók.