Akkor hogy áll most a Los Angeles-i NFL-csapat ügye?

2015.03.26. 12:21

Az utóbbi hetekben már olyan forgatókönyvről is lehetett hallani, hogy nem egy, hanem rögtön két NFL-csapatnak építenének stadiont Los Angelesben, úgyhogy végre az NFL-komisszár Roger Goodell is elmondta, mi a liga álláspontja ebben az ügyben.

Goodell szerint hiába keringtek olyan pletykák, hogy 2016-ban szinte már biztosan lesz egy csapat a nyugati parti nagyvárosban, nem szeretnék elsietni a dolgot egy 2016-ös költözéssel, ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy mekkora piacról van szó. "Szeretném leszögezni, hogy szeretnénk jól csinálni, mert hosszabb távon akarunk sikeresek lenni Los Angelesben, ehhez pedig sok előkészületre van szükség. Éppen ezért nem feltétlen 2016-ra fókuszálunk" - nyugtatott le mindenkit Goodell.

A jövő évi visszatérés akadálya leginkább a stadion lehet jelen állás szerint, mert ugye érdeklődőkből nincs hiány: a Chargers, a Rams és a Raiders is puhatolózott már, eltérő lelkesedéssel. A legfrissebb infók szerint a Chargers a leghatározottabb az ügyben. 

coliseum_1.jpg

Ám egy új stadion addig szinte biztosan nem készülne el. Goodell most le is szögezte, ha 2016-ban mégis NFL-csapatot akarnak Los Angelesbe, akkor annak átmeneti létesítménybe kellene költöznie, például a Rose Bowlba vagy az LA Coliseumba. Utóbbiban mindhárom előbbi csapat játszott Los Angeles-i tartózkodása alatt, a Pac12-ben szereplő USC Trojansnak pedig a mai napig ez az otthona. 

Mindenesetre a városban stadionépítésre készülő Rams-tulaj, Stan Kroenke nem érkezett üres kézzel az NFL-tulajok éves találkozójára: állítólag részletes terveket vitt magával, hogy bemutassa az 1,86 milliárd dolláros stadiont a többieknek. Ezt Inglewoodban, a Los Angeles-i nemzetközi repülőtér közelében húznák fel, így beépülne a közösségbe. 

A Kroenke által megbízott HKS tervezőiroda becslései szerint kevesebb mint három év alatt fel tudnák építeni az új arénát, és az építkezések első fázisa akár már idén decemberben megkezdődhetne. Így nézne ki: 

stadion2.jpg

A tulajdonosok találkozója után patriotsos Robert Kraft azt mondta, meg van arról győződve, hogy 2016-ban két NFL-csapat is játszani fog Los Angelesben. Kraft szerint nagyon jó tervek és lehetőségek állnak rendelkezésre, és nagyon szerencsétlen dolog, hogy húsz éven át magára hagytak egy rajongói bázist a városban. 

Az utolsó NFL-meccset 1994. december 24-én játszották Los Angelesben, a Chiefs 19-9-re verte a Raiderst az LA Coliseumban, 64 ezer néző előtt.