Virtuális valóságban nevelik a jövő amerikaifutballistáit

2015.05.25. 16:06

Öt egyetem már leszerződött, és az NFL-es csapatok is sorra kopogtatnak annál a cégnél, amely virtuális edzőprogramjával igyekszik megreformálni a játékosok felkészülését. Több neves edző is odavan a technológiáért. 

A STRIVR egyik legnagyobb előnye, hogy a csapattársak nélkül, egy szobában hadonászva lehet gyakorolni a megfelelő felszereléssel, meg persze a 250 ezer dollár kicsengetése után, ugyanis ennyiért kínálják jelenleg a fejlesztők a csomagot, de azt remélik, hogy az árat sikerül hamarosan lejjebb nyomni hamarosan. 

A virtuális valósággal különböző meccshelyzeteket tudnak majd újra átélni a játékosok, körbenézhetnek, láthatják maguk körül a csapattársakat. Sokakat megdöbbentett, mennyire valósághű az egész, mivel grafikus megjelenítés helyett videókat használ a rendszer, nyilván ezeknek a rögzítése nem volt kis feladat.  

Az egyik fejlesztő, Derek Belch korábban a Stanford egyik segédedzője volt, és amikor látta, hogy az edzőprogramból valami komoly dolgot is ki lehet hozni, akkor otthagyta a csapatot, és minden idejét a program fejlesztésébe ölte. Benne van a csapatban Trent Edwards is, ő a Stanfordon volt irányító, majd megfordult fél tucat NFL-csapatnál. 

Az elsők között az SEC-ben szereplő Arkansas edzője, Bret Bielema próbálhatta ki, őt annyira meggyőzte a dolog, hogy kapásból leszerződtek a fejlesztőkkel. A szakember szerint alapvetően változhat meg a játékosok felkészülése, ha nyitnak a technológia felé. És például segíthet abban is, hogy a kinézett középiskolás tehetségek ízelítőt kapjanak a csapat játékából, vagy beleszokjanak. A rutinosabb játékosok pedig sokat csiszolódhatnak.

A Saints-edző szerint ez a jövő 

Sean Payton, a New Orleans Saints edzője a februári Combine-on nyilatkozta az, hogy a pilótákhoz hasonlóan a futballistákat is ugyanúgy ki lehetne képezni szimulációval, mert meccshelyzeteket élhetnek át újra. Payton szerint az amerikaifutballisták magabiztosabban hozhatnak meg egy-egy döntést, ha ilyen környezetben gyakorolnak egy ideig. 

Ott volt például a Stanford-irányító Kevin Hogan, aki a 2014-es szezon utolsó három meccse előtt kezdte el használni a virtuális edzésprogramot, és javultak is a számai: az idény első tíz meccsén 65 százalékos volt a passzpontossága, az utolsó háromra ez 76 százalékra kúszott fel, bár azt a fejlesztők is elmondták, nem biztos, hogy ez kizárólag csak az edzésprogramnak köszönhető.

Az NFL-csapatoknak februári Combine-on mutatták meg először a cuccot. A Seahawks-edző Pete Carroll miután felrakta, rögtön azt mondta, ez annyira jó, hogy az összes posztra meg kellene csinálni. A rendszert először csak quarterbackekre dolgozták ki, de a fejlesztők megfogadták Carroll tanácsát, és májusra már a D-line kivételével minden poszt játékosai gyakorolhatnak így.

Most úgy néz ki a helyzet, hogy  

a Stanford, a Vanderbilt, a Clemson, az Auburn, az Arkansas egyetemi csapatai hivatalos partnerek, náluk már használják a technológiát

hamarosan pedig az NFL-ből is leszerződhetnek több csapattal, aztán majd kiderül, hogy a legfelsőbb szinten mennyire lehet hasznos ez az edzésmódszer. 

Amúgy a játékosok részéről is lenne igény a dologra, például Teddy Bridgewater korábban lenyilatkozta, hogy már az egyetemi évei óta ahhoz hasonló játékokat gyakorol a Maddenében, amit aktuális csapata játszik. Ő például odalenne, ha mindezt egy virtális környezetben fejleszthetné tovább. 

De nem Belchék az egyetlenek, akik virtuális technológiával segítenék a csapatokat. Tavaly az  Eon Sports nevű cég kezdett el kampányolni fejlesztésével, ami már inkább egy Maddenhez hasonlított, a Kickstarteren indított vállalkozás már 350 dollártól kínált előfizetési lehetőségeket. 

És a liga is akar valamit kezdeni ezen a téren, mert a múlt idényben százharminc meccsről gyűjtöttek adatokat a Zebra Technologieszal együttműködve.  A játékosok vállvédőjébe szerelt mikrochipekkel rögzítették a mozgásokat, és ezekből chartokat, profilokat raktak össze. Már csak azt kell kitalálni, pontosan hogyan lehet majd hasznosítani ezeket az adatokat. És itt jöhetnek majd képbe a különböző technológiákat kínáló cégek. 

Öt egyetemi csapat már használja a virtuális edzésprogramot, de Super Bowl-győztes NFL-edzőnek is tetszett. Ez a jövő?

Posted by 120 yard on 2015. május 25.