Kosarasnak indult, énekes lett Prince-ből, az NFL-ért pedig rajongott

2016.04.22. 09:37

A csütörtökön váratlanul, 57 éves korában meghalt Prince-ről kevesen tudják, hogy középiskolásként igazi sporttehetség volt, egyszerre három sportágat is űzött, de később is számos szállal kötődött a sportvilághoz, főleg az NFL-hez.

David Chapelle sketchshow-jában csináltak egy jelenetet pár éve, amiben a színész Charlie Murphy azzal viccelődött, hogy Prince gyerekkorukban felmosta vele a padlót kosárlabdában. Nem sokkal később kiderült, hogy a vicc valójában meg is történhetett volna, merthogy a még 160 centinél is alacsonyabb énekes remek sportoló volt fiatalkorában.

Ne maradjon le semmiről!

Prince a minneapolisi Bryant Junior High kosárcsapatát erősítette, már akkor csodás afrofrizurája volt, ám meglepetésre nem az övé volt a legnagyobb haj a csapatban. Prince viszont nem ezzel, hanem a játékával tűnt ki. A kosárlabda mellett amerikaifutballozott és baseballozott is, sőt, kilencedikes korában még egy templomi kosárcsapat edzésébe is besegített, és elsőéves gimnazistaként azonnal bekerült az iskola csapatába.

A 157 centi magas Prince Rogers Nelson irányító volt a kosárcsapatban, remekül bánt a labdával, jól is dobott, és csak a nagyon erős keret miatt nem volt kezdő a csapatban – általában hatodik, hetedik emberként küldték pályára. Ezzel persze elégedetlen volt, aminek hangot is adott jó párszor, de végül így sem lett belőle kosársztár. Sőt, épp azért fordult inkább a zenélés felé, mert nem kapott elég lehetőséget a sportpályákon.

A sporttal viszont így sem szakította meg a kapcsolatát, főleg a minnesotai csapatokat kedvelte, az NFL-es Minnesota Vikingsnak még indulót is írt a csapat színeire utaló Purple and Gold címmel – a dalt a Vikings 2010-es, Dallas Cowboys elleni 34-3-as rájátszásbeli győzelme ihlette.

2007-ben a Super Bowlban is fellépett, akkora show-t nyomott, hogy máig az egyik legjobb SB-os koncertnek tartják a produkcióját. Az Indianapolis Colts és a Chicago Bears közötti, Floridában rendezett döntő alatt szakadt az eső, ami pláne jól jött ki a Purple Rain című számhoz. Prince-nek ez annyira tetszett, hogy azt kérdezgette az esemény rendezőjétől, Don Mischertől, hogy nem tudná-e valahogy elintézni, hogy még jobban essen.