A rekord is csak a totális bukáshoz volt elég

2023.06.25. 10:23
Negyedik mérkőzésén is vereséget szenvedett az elit kontinentális amerikaifutball-ligában a Fehérvár Enthroners: a European League of Football (ELF) elnevezésű sorozat szombati játéknapján a magyar csapat 63-33-ra kapott ki a Wroclaw Panthers vendégeként.

A múlt heti, Lipcse elleni vereség után újabb fájdalmas veszteség érte a fehérvári csapatot, ugyanis kedden bejelentették, hogy az amerikai irányító, Jerod Evans távozott a klubtól, így a szombati meccsen ő már nem volt tagja a csapatnak. Helyét a magyar amerikaifutball-válogatott irányítója, Hegedűs Máté vette át, aki életében először szerepelt az ELF-ben kezdőként.

A kezdeti megilletődöttség meglátszott a magyar csapat támadóin, az első negyedben nem tudtak pontokat tenni a táblára, a folytatásban azonban Hegedűs első touchdown átadása Jay Griffint találta meg, ezzel sikerült szépítenie az Enthronersnek (7–14).

Hiába viszont az első pontok, a fehérvári védelem nem tudta tartani a lépést a hazaiakkal, így Griffin visszahordott hatpontosával is 42–13-as eredménnyel vonultak a félidei pihenőre a csapatok.

A második játékrészt egy eladott labdával kezdte meg az Enthroners irányítója, amit pontokra is váltott a Wroclaw, a folytatásban viszont egy futott touchdown mellett kettőt passzolt is Hegedűs – az egyik ráadásul egy 84 yardos játék volt közte és Benjamin Plu között.

A fehérvári védelem nem tudott mit kezdeni a lengyel csapat támadóival, így végül a rekordnak számító 33 pont (ez volt eddig a legtöbb, amit a magyar csapat szerzett a ligában) csak ahhoz volt elég, hogy 63–33-as vereséggel távozzanak Lengyelországból. Az Enthroners egy hét múlva a címvédő Vienna Vikings ellen lép pályára hazai környezetben.

A fehérvári gárda első magyar csapatként indult el a legjobb európai együttesek számára indított ligában, amelyben 12 mérkőzésből álló alapszakaszt rendeznek. A bajnokságban kilenc ország 17 együttese vesz részt három csoportba osztva. A csoportgyőztesek, valamint az összesítés további három legjobb csapata jut a rájátszásba, amelynek első körében az első és második kiemelt nem lép pályára.

Nemrégiben nyilatkozott lapunknak a csapat két játékosa, Szőke Péter rúgójátékos, és a magyar amerikaifutball-válogatott védőfalembere, Trembulyák Péter. A velük készített cikkünket ide kattintva tudja elolvasni.