Az első súlyos sérülés és az első doppingeset a vb-n

2004.03.06. 16:26
A szombat esti döntőket magyar versenyzők nélkül rendezik, miután a délelőtti előfutamiok során egyik versenyzőnk sem tudta kiharcolni a döntőbe jutást. Náluk sokkal rosszabbul járt az amerikai Duane Ross, aki férfi 60 m gát előfutamai során nagyot esett, minek következtében eltörött a kéztőcsontja. A román Ioan Vieru pedig pozitív doppingeredménye miatt kényszerült a veseny feladására.
Magyar szempontból rosszul indult a budapesti 10. fedettpályás atlétikai világbajnokság második napja, miután a délelőtti programban érdekelt öt hazai versenyző egyike sem tudta kivívni a továbbjutást, igaz ehhez mindannyiuknak bravúrra lett volna szüksége.

A búcsúzók közül a legjobban női 200 m-en Listár Nikolett szerepelt, aki 23.71 mp-es új országos utánpótlás csúcsot futott. Férfi 200-on Pauer Géza 21.62 mp-cel - Listárhoz hasonlóan - harmadik lett futamában. A férfiak 60 m-es gátfutó számában Palágyi Gergely egyéni rekordot (7.76 mp) ért el, de futamában így is csupán az ötödik lett.

Szeglet és Ajkler sem jutot a döntőbe

Szeglet Zsolt a férfi 400 m elődöntőjében nem tudta megismételni pénteki remek produkcióját, s 47.16 mp-cel utolsóként ért célba. Ajkler Zita a női távolugrás fináléjáról maradt le, miután a selejtezőben csupán 6,44 m-ig jutott, ami 10 cm-rel kevesebb volt a spanyol Concepcion Montaner még döntőt érő ugrásánál.

Súlyos sérülés és dopping

A férfi 60 m gát előfutamai során egy sajnálatos baleset is történt: az egyik nagy esélyes, a szintén amerikai Duane Ross az első gátról lejövet elvesztette egyensúlyát, aminek következtében nagyon csúnyán bukott, neki esett a második "akadálynak", s eltörte kéztőcsontját.

Egészen más ok miatt kényszerült a verseny befejezésére a román Ioan Vieru. A csapat vezetése úgy döntött, hogy a 400-as futó nem folytatja a versenyzést, miután pénteken kiderült, hogy doppingtesztje pozitív eredményt hozott. Az elődöntőbe jutott Vieru szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozol nyomaira bukkantak a február 22-i athéni viadalon vett minta elemzése során.

Nick Davies, a nemzetközi szövetség szóvivője pénteken hangsúlyozta: a 25 éves atléta folytathatja a világbajnoki szereplését, mivel a B-próba eredménye még nem ismert, de ha jogerősen beigazolódik bűnössége, akkor törlik majd az eredményét. A román vezetés azonban szombaton arról határozott, hogy Vieru nem áll rajthoz. A futó a 2002-es bécsi fedett Eb-n bronzérmes volt.