Lebegyeva a hármas után a távolugrást is megnyerte

2004.03.07. 18:57
Tatjana Lebegyeva a hármas után a női távolt is megnyerte a 10. fedettpályás atlétikai világbajnokságon, a Budapest Sportarénában. Az amerikai Gail Deversnek ugyanakkor nem sikerült megszereznie második aranyérmét, miután 60 m gáton meglepetésre csak második lett a szabadtéren is vb első kanadai Perdita Felicien mögött.
A kirobbanó formában versenyző Lebegyeva, aki szombaton egyszer beállította, majd kétszer megjavította a hármasugrás világcsúcsát, már az első sorozatban az élre állt 6,89 m-rel, ám második kísérletére még messzebb, 6,98 m-ig repült. Honfitársa, a párizsi augusztusi vb-n győztes Tatjana Kotova csak megközelíteni tudta őt, így a 6,93 m-es produkciója csak a második helyhez volt elég. A bronzérem a többpróbázás világbajnokának, az ötödik kísérleténél kisebb sérülést elszenvedő svéd Carolina Klüftnek jutott, aki 6,92 m-rel országos csúcsot ugrott.

A női gátasok döntője előtt szinte mindenki biztos volt a többszörös olimpiai és világbajnok Devers győzelmében. A 38 éves szupersztár remekül kapta el a rajtot, de a várakozásokkal ellentétben nem tudta leszakítani magáról Felicient, aki az utolsó gát után remekül, aranyat érően dobta be magát a célba.

A férfi rúdugrást az orosz Igor Pavlov nyerte, s nagy meglepetésre a párizsi világbajnok, olasz Giuseppe Gibilisco és a címvédő német Tim Lobinger sem állhatott dobogóra.

Eredmények:
női távolugrás, világbajnok:
TATJANA LEBEGYEVA (OROSZORSZÁG) 6,98 M
2. Tatjana Kotova (Oroszország) 6,93
3. Carolina Klüft (Svédország) 6,92

női 60 m gát, világbajnok:
PERDITA FELICIEN (KANADA) 7,75 MP
2. Gail Devers (Egyesült Államok) 7,78
3. Linda Ferga-Khodadin (Franciaország) 7,82