Külföldi edzők, takarodjatok!

2014.02.01. 08:54

Kenyában nagyon berágtak a külföldi edzőkre és fizioterapeutákra, ha nincs megfelelő engedélyük, kiutasítják őket az országból. A Kenyai Atlétikai Szövetség úgy érzi, tönkreteszik sikerágazatukat, a közép- és hosszútávfutást. Általános vélekedés, hogy a külföldiek csak a romlást hozzák, tele vannak doppinggal, és azon mesterkednek, hogymás országokba honosítsák a kenyai atlétákat.

Az oroszok már a kenyai spájzban vannak.

Ahogy a sprintereknél Jamaicán, a hosszútávfutóknál Kenyában söpört végig a doppingbotrány. Tavaly 17 kenyai bukott meg, és egyre többen kezdtek el beszélni arról, hogy az eldugott magaslati edzőtáborokban szisztematikus doppingolás folyik. Az alig megközelíthető helyekre ritkán jutnak el a nemzetközi doppingellenőrök, és szinte megoldhatatlan a levett minta biztonságos tárolása és gyors laborbajuttatása is. A kenyai sportszervezetek pedig mostanáig nem nagyon erőltették a szigorú doppingellenes tevékenységet. Így a lehetőség valóban megvolt rá, hogy elbújva próbáljanak ki a tiltott szereket az atléták.

A sok doppingeset miatt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is vizsgálatot kezdett az országban, és ultimátumot is adott, át kell alakítani a kenyai doppingellenes szisztémát.

A kenyai szövetség vezetője, Isaiah Kiplagat szerint a doppingkultúra idegen az országától, azt a Kenyában dolgozó külföldi edzők, illetve szerinte inkább áledzők honosították meg. Éppen ezért a rendőrség és a bevándorlási hivatal segítségével kiutasítják őket az országból.

„Ezek az áledzők ismeretlen atlétákat céloznak meg, pont olyanokat, akiket elkaptak, de mégis az elitsportolókat büntetik meg miattuk. De most keményen dolgozunk azon, hogy megtudjuk azoknak az edzőknek a nevét, akik kihasználnak minket. Turistavízummal érkeznek, néhányan mint újságírók vagy fotósok, de ennek ellenére atlétikai menedzserként dolgoznak. Figyelmen kívül hagyják törvényt, és úgy újítják meg a vízumukat, hogy a kormány nem figyel fel" – mondta Kiplagat.

A mostani ultimátum szerint aki nem rendezi február 3-ig az engedélyét, annak el kell hagynia az országot. Ha mégis marad, akkor a letartóztatást kockáztatja. Ezentúl az országba edzőtáborozni érkező atlétáknak is engedélyt kell kérniük.

Kenyában a másik aggasztó tendencia az, hogy egyre több futót próbálnak meg honosítani a sportra rengeteget költő országok, mint Baherin, Katar, Oroszország vagy Törökország. Az óriási fizetésekkel Kenya nem tud versenyezni, a honosítók pedig kis befektetéssel megszerezhetnek olimpiai szintű, vagy Ázsia- és Európa-bajnokságon érmeket halmozó versenyzőket.

Kiplagat szerint az orosz befolyás is egyre nagyobb és szemtelenebb a térségben, a menedzserek már a fiatal kenyaiakat is oroszul tanítják, hogy könnyebben tudjanak beilleszkedni, ha országot váltanak.

Kenyaiak félelme sportdiplomáciai szempontból érthető, jobban szeretnék, ha csak belső konkurencia lenne az atlétikában. Az ország dominanciáját nehezen őrzi meg úgy, ha az exkenyaiak Bahreinnak vagy Katarnak nyernek világbajnokságot, mint ahogy azt a 3000 méter akadályon induló Saif Saedd Shaheen tette 2003-ban.