Olimpiai bajnok is lefutja a Budapest Maratont

2015.10.10. 20:58

Már most rekordokat döntött a kétnapos SPAR Budapest Maraton Fesztivál. A különböző távokra 26 200-an adták le a nevezésüket, a maratonra 80 országból érkeznek futók.

Tízezer-hatszázan neveztek a különböző távokra a futófesztivál első napján, amelyen kellemes, 13-14 fokos futóidő fogadta a résztvevőket a Városligetben.

A vállalkozó kedvűek hat távon indulhattak, 400 métertől az öt kilométerig, a 3x2 kilométeres váltóban 157 csapat érkezett célba - a szervezők tájékoztatása szerint. Az idén először kiírt Emmi Suli Futamban 4000 iskolás indult.

A nap leghosszabb távú versenyében, öt kilométeren 15:13 perccel első Csere Gáspár (BEAC) magabiztosan, több mint egy perc előnnyel nyert klubtársa, Koch Domonkos előtt. A nőknél az FTC-s Peszteg Dominika még fölényesebb győzelmet aratott, 18:35 perces eredménnyel.

A hosszabb távok - a 10 km, a 30 km és a maraton - versenyeire vasárnap 8 és 16 óra között kerül sor. Az első rajt 9.30-kor lesz. A második napi távokra 16 800 előnevezés érkezett. A klasszikus távon 7100-an indulnak.

A verseny egyben országos bajnokság is a profi futóknak. Köztük a legidősebb a bajnoki címvédő, már ötszörös győztes, olimpiai szinttel rendelkező Staicu Simona, aki 44 éves. Ő tartja a pályacsúcsot is 2:37:47-tel.

Színészek és olimpiai bajnokok a mezőnyben

Ötödik éve fut a Fut a színház elnevezésű verseny, mely nagy siker idén is, már 33 színházi csapat négy fős válója jelentkezett a versenyre. A tavalyi címvédő a Vígszínház. A művészek közül idén többek közt futni fog a Kossuth-díjas Miklósa Erika, Hegyi Barbara, Csőre Gábor, Megyes Melinda. Rikker Mária (Operettszínház), aki 14. egyéni maratonját futja. Pindroch Csaba, Őze Áron, Puskás Peti és Horváth Éva jótékonysági váltókkal futnak.

Három olimpiai bajnok is indul a mezőnyben, Kozák Danuta és Szabó Gabriella kajakosok váltóban, Vajda Attila kenus pedig az egyéni maratont teljesíti.

Az Emmi csapata idén is fogyatékkal élő sportolókkal fut együtt. A minisztérium képviseletében többek között Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár és Farkas Anikó, kabinetvezető is starthoz áll.