Gálfi és Bognár Manchesterben

2001.06.25. 13:49
A bulvársajtó, meg a mindenféle egyéb sajtó még nem fedezte fel, ezért Gálfi András csak családja, barátai és edzőpartnerei körében vette feleségül menyasszonyát, Gabit szombaton, a városligeti Fasor evangélikus templomában. Másnap szerepelt a tv2 naplójában, három hét múlva pedig a világbajnoki övért bokszol. Ha minden jól alakul, az első házassági évfordulóját már nagyobb médiaérdeklődés kísérheti.
A nagy próbatétel három hét múlva, július 7-én Manchesterben lesz. Az evangélikus lelkész is erre építette beszédét egy Szent Pál-levél felhasználásával, melyben az első század profiboksz-életére történő utalások vannak. Gatto és Gattóné, Gabi mellett Bognár László is utazik, ő a februárban kiütéssel nyert kisvilágbajnoki övét védi.

Gálfi feladata a nehezebb

Gatto Füzesyvel
Gálfi feladata a nehezebb: valljuk be, nem sok esélye van a namíbiai Harry Simon ellen. Simon nagyszerű harcos, nem agresszív, de kemény, határozott, hideg fejű, nagyon erős, technikás. És iszonyúan bírja az ütést. A legutóbb épp Bognár meccse után a fiatal brit, Wayne Alexander mért rá megrendítő ütést, de kihúzta lábon, összeszedte magát, és felőrölte Alexandert.

A meccset a Gatto-csapat is látta, de Füzesy tréner azt mondja, nem olyan rosszak Gálfi esélyei.
- Alexander ott hibázott, hogy odaállt verekedni. Mi nem fogunk.

Ezek szerint tehát a szokásos Gatto-műsor lesz a manchesteri arénában: 12 menet semmittevés, bekkelés, a játék ölése, és ha Simon egy pillanatra lejjebb ereszti bal kezét, jöhet a rettenetes jobbegyenes. Ennek persze kicsi az esélye, de van akkora, hogy érdemes legyen kimenni érte Angliába. Az biztos, hogy Gatto nem ijed meg egy stadionnyi angol szurkolótól, tud magára vigyázni, bírja az ütést, és az utóbbi években jelentősen bővült a kelléktára.

Ha bunyózhatsz a világbajnoki övért, nem mondhatod, hogy "kösz, de félünk"

Bognár Lászlót annak idején menedzsere, Rácz Félix egy óvatlan pillanatban cserkészte oda Michael Gomezhez kisvilágbajnoki kihívónak. Bognár nem félelmetes, de iszonyúan kellemetlen stílusú bokszoló. Balkezes, technikás és bár nem nagy ütő, IQ-val és taktikai fegyelemmel bármilyen ellenfélre a sikító frászt hozhatja. Michael "Predator" Gomez, afféle tomboló bika stílusú sportember, teljesen ki is készült Bognár kontráitól.

A menedzsment és a szakértők számára nem egészen váratlan győzelem eredményeként Bognár Lászlóból lett Acelino Freitas, a brazil kiütőművész hivatalos kihívója. Freitas borzalmas ütőerejű játékos, álmából felriasztva is padlóra küld bárkit a súlycsoportban, úgyhogy Bognár sikerének, és az esetleges világbajnoki címmeccsnek a magyarok sem örültek maradéktalanul.

- Féltettem, féltettem, de ha azt mondják: tessék, bunyózhatsz a világbajnoki övért, nem mondhatod, hogy "kösz, de félünk" - mondta Rácz Félix, miután kiderült, hogy Freitas súlyproblémái miatt a vb-meccs ugrott. Bognár bármilyen esélytelen lett volna Freitas ellen, a bokszban minden benne van, és világbajnoki kihívónak lenni is nagy dolog. Bognárék már Amerikában, Jacksonsvillle-ben tudták meg, hogy Freitas hízókúrája miatt (szerelmi bánat, magánéleti zűrök) reménytelen, hogy hozza a súlyát. A meccsnek tehát annyi, úgyhogy most Gomeznek adnak visszavágót.

Profik főműsoridőben

A tv2 naplójában végre főműsoridőben volt látható két magyar profi - eddig az volt a csúcs, amikor a Gomez elleni KO-győzelem után Bognár mondhatott egy mondatot az RTL Klub híradójában. Most beszélt az edzője, láthattunk egy keveset az edzéseiből, meg a Gomez elleni kiütést is.

Aztán az Imperial edzőtermében kesztyűző Gálfi mondott néhány elismerő mondatot a magyar profiboksz-élvonalról, felsorolva a jelentősebb pályatársakat - a magyar profiboksz felfedezése remélhetően a jövőben is folytatódik.

Simon már fix

Gatto és a felesége
Hogy a világbajnoki öv sorsa miért pont Gálfi és Simon meccsén dől el, regényes történet, és bevallom, nem is egészen értem. A WBO középsúlyú világbajnoki öve Armand Krajnc, az Universum svéd bokszolójának tulajdona volt. Krajncnak azonban elege lett az Universumból, és bár promoternek megtartotta Klaup-Peter Kohlt, elhagyta az egyesületet. Ezután, mivel az öv megszerzésében sokat segített neki az Universum, a világszervezet elvette tőle az övet, pedig ekkor már biztosnak látszott, hogy Gálfi lesz a kihívója.

Harry Simon a kisközépsúly vb-címvédője, őt jelölték volna Krajnc helyett, de ő otthon, Namíbiában halálos közlekedési balesetet okozott. Elvileg börtönben volna a helye, de (állítólag) valamelyik rokona ment be helyette, mert (állítólag) ott Afrikában kicsit lazábban veszik az ilyesmit. Simon tehát már fix, bár a profibokszban is csak akkor biztos valami, ha már túlvagyunk rajta - az újabb hírek szerint például a WBO mégis Krajncot tekinti bajnoknak.

A fightnews.com múlt heti híre szerint a Puerto Ricó-i székhelyű WBO elnöke, Paco Valcarcel június 25-ét szabta meg határidőnek, ameddig Klaus-Peter Kohl, Krajnc propmotere eldöntheti, Krajnc védi-e az övet, vagy a kisközépsúly bajnoka, Harry Simon küzd meg érte az elérhető legerősebb kihívóval. Ez lenne Gálfi András. Rácz Félix hétfő délben beszélt Frank Warrenékkel, a manchesteri gála szervezőivel, akik azt mondták, minden rendben. A szerződés megvan, Kohl sem szólt eddig a pillanatig - most már csak felet kell aludni.

A WBO középsúlyban sem a legerősebb szervezet, más világszervezeteknél olyan nevekkel van tele a súlycsoport élmezőnye, mint Trinidad, Hopkins, Reid vagy Joppy. De a világbajnoki cím az világbajnoki cím, és ezt sem adják olcsón, sajnos: Gálfi és Füzesy is sokkal-sokkal jobban örült volna Krajncnak.