Csonttörő és Kirkorov is biztos a győzelmében

2004.02.19. 11:33
A WBO és WBA kisvilágbajnoki címéért csap össze szombaton Nagy "Csonttörő" János és a bolgár Kirkor Kirkorov. A 12 menetesre tervezett összecsapásra Tapolcán kerül sor. Mindkét öklöző biztos benne, hogy a találkozó az ő sikerével ér véget.
"Nagyon jó a lábmunkája, szinte végig leengedve tartja a kezeit és onnan indítja a különböző ütéskombinációit"- méltatta bolgár ellenfelét Nagy "Csonttörő" János, aki szombaton a WBA és a WBO kisvilágbajnoki címéért mérkőzik Tapolcán a bolgár Kirkor Kirkorovval. A Felix-Promotion szervezésében megrendezésre kerülő szombati gála csúcsmeccse a két cím miatt, a Dupla vagy Semmi elnevezést kapta.

"Ugyanúgy készülök, mint eddig bármelyik ellenfelem ellen, mindössze az elmúlt másfél hónapban, amióta tudom, hogy Kirkorov vár rám, változtattam kissé, már az ő technikáját szem előtt tartva készülök. A bolgár egy roppant kellemetlen, technikás ellenfél, teljesen más stílusban bokszol, mint mondjuk Chacon" - nyilatkozta az Indexnek "Csonttörő".

Arra a kérdésre, hogy sikere esetén mikor bokszolhat világbajnoki címért, nem tudott pontos választ adni, de úgy érzi, ha pályafutásában nem történik váratlan fordulat, akár már idén év vége felé. A magyar öklöző egyelőre azonban nem tekint ennyire előre, miként az esetleges Hamed elleni meccsel sem foglalkozik. Mint mondta, egyelőre csak a Kirkorov elleni összecsapás foglalkoztatja.

Tavaly októberben "Csonttörő" botrányos körülmények között védte meg a WBO nagypehelysúlyú interkontinentális címét Julio Pablo Chacón ellen. Az argentin versenyzőt a tizedik menetben egy mélyütéssel küldte padlóra a magyar öklöző és miután Chacón a szabályban meghatározott öt perc után sem állt talpra, a magyart hirdették ki győztesnek.

A "tét" Hamed is
Nagy számára a címeken kívül más tétje is van az összecsapásnak, hiszen csak ebben az esetben nyílik esélye arra, hogy Magyarországra hozza a visszavonulását és visszatérését egyaránt fontolgató Prince Naseem Hamedet, aki egykor egyeduralkodója volt a súlycsoportnak.

A profik között eddig tizenöt győztes meccsel bíró Nagynak nem lesz könnyű dolga, hiszen ellenfele eddig hibátlan mérleggel bír a magyarok ellen, igaz mindhárom győzelmét amatőrkorában érte el. Az amatőr időszak egyébként is sikeresebb volt Kirkorov életében, hiszen 1989-ben Európa-bajnoki, két évvel később világbajnoki címet szerzett.

A harminchat esztendős bolgár huszonnégy győzelme mellett eddig ötször kapott ki. '99-től kilencszer lépett ringbe, és valamennyi vereségét azóta gyűjtötte be, vagyis mindössze négyszer nyert az elmúlt öt évben. Kirkorov csütörtökön érkezik Magyarországra, és azonnal tovább is indul Tapolcára, ahol pénteken négytől kerül sor a mérlegelésre.

Kirkorov azonosult a gála jelszavához, hiszen maga is a "dupla vagy semmi" jegyében lép a kötelek közé, elmondása szerint ez lehet számára az utolsó lehetőség, hogy bekerüljön a világ élvonalába és belátható időn belül, világbajnoki övért bokszoljon. Veresége esetén azonban minden bizonnyal visszavonul.

Béres, a nagy visszatérő
A hét órától kezdődő gála első meccsén egy nagy visszatérésnek is tanúi lehetnek az érdeklődők. Hosszú idő után lép ugyanis újra magyar közönség előtt ringbe a barcelonai olimpia bronzérmese, Béres Zoltán. A félnehézsúlyúak között hatszoros bajnok Béres Dariusz Michalczewski egyik edzőpartnere volt az Universumnál, ellenfele pedig Popovics Tamás lesz. Béres hazai felkészítését Lennox Lewis egykori ellenfele, Szikora István (Bunyós Pityu) irányította - a bevonulási zenéjét is edzőjétől választotta -, külföldön pedig a világbajnok Vincenzo Cantatorénál készült, Rómában. Nem mellékesen egyik edzésükön Béres ütésétől megsérült riválisa. A magyar öklöző annak ellenére is bízik győzelmében, hogy a súlyát nehezen volt képes hozni.