Kokónál Erdei a favorit

2004.09.10. 11:47
Az amatőrként és profiként is világbajnok Kovács izgulni, szurkolni és ellenőrizni fog szombat este, és bízik barátja sikerében. A WBO félnehézsúlyú boksz-világbajnoka, Erdei Zsolt a spanyol Alejandro Lakatus ellen teszi kockára vb-címét.
Az eddig még veretlen Erdei Zsolt szombat este másodszor védheti meg a félnehézsúlyúak között januárban kivívott világbajnoki címét. (Először az argentin Garay-t verte, többségi pontozással, élete legnehezebb találkozóján.) Ellenfele a román származású spanyol, Alejandro Lakatus lesz, aki három éve a Dariusz Michalczewskit is megizzasztotta a címmeccsen, de végül alulmaradt, a kilencedik menetben adta fel a küzdelmet. Lakatus 28 meccsén háromszor kapott ki - az Erdei által legyőzött Garay is legyőzte -, egyet hoztak ki döntetlenre.

Ütőerőben Lakatus kicsivel jobb, minden másban Erdei

"Zsolt egyértelműen benne van a világ öt legjobb bokszolójában, ellenfele pedig szerintem nem, ebből adódóan Madárt tartom esélyesnek, és bízom a sikerében" - vélekedett egy nappal az összecsapás előtt Kovács István, aki a WBO ellenőreként lesz jelen a Kisstadionban. Biztosra azonban nem mondta Kokó a győzelmet, mert az ökölvívásban ilyet képtelenség kijelenteni.

Kokó kifejtette, két meccsét is élőben látta a spanyolnak, nem keltett egyszer sem rossz benyomást, de technikailag és ügyességben a mind a húsz meccsén diadalmaskodó Erdei a jobb. "Talán csak ütőerőben jár Zsolt előtt Lakatus, de ott is csak minimális a különbség a két öklöző között" - tette hozzá.

Kótai is vb-címének megtartásáért küzd

Az Indexnek azt is elmondta a korábban az amatőrök és a profik között is világbajnoki címet szerző bunyós, hogy izgulni, szurkolni fog, és örül annak, hogy a feszültségét ellenőrként vezetheti le. "Ha a munkára koncentrálok, sokkal könnyebb végignéznem egy ilyen meccset" - rögzítette.

Erdei előtt Kótai Mihály a WBF nagyváltósúlyú világbajnoki övét teszi kockára, ám erről a meccsről Kokó nem mert véleményt nyilvánítani, mert még sohasem látta ezt a guyanai ellenfelet. Annyit azért elárult, hogy ha "Misi edzőproblémái végre megoldódnak, akkor egyenletesen fejlődhet - szorgalma és győzni akarása kivételes -, és ő is ott lehet hamarosan az ötvenes elitben, ahová egyelőre még nem ért el, de ebben szerepe van annak is, hogy igen erős a mezőny."

Balzsay debütál

A guyanai Denny Dalton ellen a papírforma alapján mindenképpen nyernie kellene Kótainak, kivált, mert a magyar 29 meccséből egyet veszített el, míg riválisa tizenháromból négyet.

Az Universum színeiben először mutatkozik be a középsúlyú Balzsay Károly, aki az amatőrök között az athéni olimpián szerepelt utoljára. Kokó szerint tehetséges versenyzőről - ezüstérmes volt a két évvel ezelőtti Eb-n - van szó, de nem szabad a nyakába hatalmas elvárásokat tenni. Ugyanez igaz Hidvégi Györgyre is, aki második meccsét vívja a cirkálósúlyban.