Csonttörő jövője vasárnap kezdődhet el

2006.05.20. 09:00
Magyar öklöző még sohasem szerzett világbajnoki címet az Egyesült Államokban, vasárnap hajnalban a nagypehelysúlyú Nagy "Csonttörő" János elérheti ezt a bravúrt. Az ellenfele, az argentin Jorge Barrios világklasszis, igazi mészáros, de Nagy masszív és szívós: nagy kérdés, mire mennek egymás ellen. Csonttörőnek egy szépen elvesztett meccs is sokat hozhat presztízsben és pénzben egyaránt, a győzelem pedig világhírnevet.
Amikor Nagy "Csonttörő" János a botrányosan véget érő szolnoki meccsen legyőzte a korábban Kovács Kokót kiütő Julio Pablo Chacónt, akkor talán még senki sem hitt abban, hogy két és fél év elteltével a magyar öklöző az egyik nagy szervezet, a Bokszvilágszervezet (WBO) világbajnoki övéért csatázhat majd. Magyar idő szerint vasárnap hajnalban Los Angelesben az argentin Jorge Barrios ellen lép ringbe.

Az értékmérőket sikerrel vette

Nagynak három olyan meccse is volt azóta, hogy egymás közt csak mondogattuk: na, most aztán kiderül, hol is lehet a nagypehelysúlyban helye az amatőr világversenyen érem nélküli öklözőnek.

Az idősödő bolgár Kirkor Kirkorovot legyőzte. Mivel azonban őt az ugyancsak bolgár Toncso Toncsev könnyebben és gyorsabban verte, az igazi értékmérő az volt, amikor Toncsev is fejet hajtott - egyhangú pontozás után - Nagy tudása előtt. Eközben Chacónt újra legyőzte, és a fanyalgóknak megmutatta, hogy nem véletlen volt az első mérkőzés sikere.

Egy vesztes meccsel is sokat nyerhet Nagy

A legnagyobb feladat és kihívás azonban most következik. Csonttörő a tekintetben mindenképp felülmúlhatja a szintén a WBO-nál bajnoki címet szerző Erdei Zsoltot és Kovács Istvánt, hogy egycsapásra komoly nemzetközi visszhangot kiérdemlő győzelmet arathat. Barriost ugyanis igen jól ismerik Amerikában, ha pedig őt legyőzi valaki, akkor az egy visszavágót szinte azonnal leköthet, ami újabb komoly lépés lehet az elismertség felé, hogy a pénzről már ne is beszéljünk. Jelenleg csak találgatni lehet Nagy gázsiját, tízmillió körüli összegre tippelnek többen.

Hogyan ér véget Csonttörő meccse?

Csonttörő egy vesztes meccsel is magasságokba emelkedhet, hiszen a nehézsúlyú Vitalij Klicsko tekintélyét is egy ilyen találkozó hozta meg. Az ukrán Lennox Lewis ellen vezetett a hatodik menetig, amikor leléptették, és hatvan öltéssel kellett összevarrni az arcát.

Felesége és gyereke halála után is vállalta a harcot

A vereségre egyelőre azonban még ne gondoljunk, még akkor sem, ha Barrios nagyon magabiztosan nyilatkozott eddig. Már jó előre megüzente, hogy úgy meg fogja verni Nagyot, hogy a vécére sem tud egyedül kimenni, és hogy az ötödik menetnél úgysem fog tovább tartani majd a mérkőzés. Ezek után még továbbment, leendő ellenfelét egyszerűen "seggnek" nevezte.

Azt is tudatta a címvédő, hogy látta a Chacón elleni meccseket, és gyorsan egyértelműsítette, ő nemcsak képzettebb bokszoló, hanem elszántabb is. Az akaraterejéről sokat elárul, hogy kevéssel felesége és gyermeke elvesztése után is kiállt tavaly Mike Anchondo ellen, akit a negyedik menetben ki is ütött, így lett az övé a vb-cím.

Santiagót kivégezte első címvédésén

Azóta egyébként két mérkőzést vívott, az egyiket idő előtt fejezte be, Victor Santiagót a második menetben háromszor is padlóra küldte. A másik meccse végigment, a tizedik menet után azonban egyhangú pontozással nyert, nem címmeccsen, a szintén argentin Nazareno Gaston Ruizt verte.

Barrios idén még nem bokszolt, így alighanem kiéhezett az újabb csatára. Technikailag képzettebbnek tartják, mint Nagyot, aki viszont keményebb. Ha Csonttörő képes arra a bravúrra, mint Toncsev ellen, akkor egy igazán jó meccset láthatunk. A bolgár elleni meccsen "megfogta" az egyik testütés, de azt nem, hogy nem mutatta ki, hanem ment előre, rohamot indított, mintha felbőszítette volna az ütés.

Hatással lesz-e a körítés?

Nagy eddigi mérlege hibátlan, mind a huszonnégy meccsét megnyerte, csak ő büszkélkedhet ilyen mérleggel a súlycsoportban. Barrios ellenben már kétszer is alulmaradt negyvenöt sikere mellett, az első veresége kilenc éve volt, másodszor viszont - három éve - a brazil Acelino Freitas verte meg, tizenkét menet után, pontozással.

Kérdés, hogy Nagyra mennyire lesz hatással az amerikai körítés, a hatalmas Los Angeles-i sportcsarnok, mert ő még ennyi ember előtt sohasem lépett ringbe. Mi több: Magyarországot is még csak két kisebb presztízsű meccs miatt hagyta el profiként. Amatőrként viszont részt vett az atlantai olimpián, ahol épp Chacón verte meg az éremért vívott összecsapáson.

A szívósságában bízhat Csonttörő

Nagy ütőereje, szívóssága átlag feletti, mégis Barrios az esélyes, mert ütőerőben őt a legkiemelkedőbbek közé sorolják, és igazi mészárosként képes viselkedni a ringben, ha érzi fölényét. Valamelyest talán gyorsabb is a győri születésű magyarnál.

Valószínű, hogy nem lesznek fogyasztási gondjai sem, mert Csonttörő mellett ő is feltétlenül bizonyítani akar. Nemrégiben Oscar de la Hoya csapatába kerülhetett, és nyilván szeretné meghálálni a Golden Boy bizalmát.