Ha ezt a srácot nem veri meg, kit fog?

2009.08.17. 16:13
Balzsay Károly szombaton, a Syma Csarnokban védheti meg a Boksz Világszervezetnél (WBO) őrzött nagyközépsúlyú vb-övét. Ellenfele a német Robert Stieglitz lesz, aki korábbi 37 meccséből csak kettőt veszített el.

„Már két hete nagyon erős jöhetnékem volt Hamburgból. Bízom benne, hogy lelkesedésem töretlen marad, és a szombati bokszest főmeccsén jó bunyóval, jó mérkőzésen tudok majd győzni” – magyarázta budapesti sajtótájékoztatóján az Universum magyar világbajnoka. Balzsay Károly szombat este bokszol WBO-öve megvédéséért.

Ellenfeléről, Robert Stieglitzről elismerően nyilatkozott, azt mondta, régóta ismeri, nagyon erős, irammenő bokszoló, aki ellen azonban úgy megy a kötelek közé, hogy eredményes lesz, idehaza különösen ki akar tenni magáért.

Riválisa úgy fogalmazott, szeretné megnehezíteni Balzsay dolgát: „Természetesen hazai pályán Balzsay az esélyesebb, nagyon jó ökölvívó, de van hátránya is annak, hogy Budapesten bokszolunk, mivel így az ő felelőssége a nagyobb” – mondta Stieglitz.

A magyar világbajnok német mestere, Fritz Sdunek az MTI-nek azt mondta, 51 százalékra taksálja tanítványa győzelmi esélyét, ám – mintegy a kihívó gondolatába kapaszkodva – óvott attól, hogy a magyar közeg túlságosan is nagy terhet rakjon Balzsay vállaira.

A szintén világbajnok klubtárs, a félnehézsúlyban trónját veretlenül őrző Erdei Zsolt biztosra vette Balzsay budapesti sikerét, csupán annyit fűzött hozzá, barátjának ugyanolyan szerényen, az ellenfelet nem lebecsülve kell bokszolnia, amint azt eddig is tette.

„Ami saját lehetőségeimet illeti, 90 százalékig biztos vagyok benne, hogy még az idén meglesz az én világbajnoki címvédő meccsem is, az, hogy kivel, teljesen mindegy, csak kapjam meg a lehetőséget” – jelentette ki.

Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke nem óvatoskodott, amikor a Balzsay–Stieglitz összecsapás kimenetelét firtató kérdésre egyértelmű tippel válaszolt: „Ha ezt a srácot nem veri meg Balzsay, akkor ugyan kit fog? Világbajnokunk sokkal jobb bokszoló a németnél, egyértelműen ő az esélyes.”

Robert Stieglitz 1981. június 20-án született Krasznojarszk közelében, Jejszk városában, Szergej Stihlic néven. Német állampolgár, Magdeburgban él. 2001-ben vívta első profi meccsét, azóta 35-öt nyert meg, 21-et K. O.-val. Csak két veresége van, mindkettőt technikai K. O.-val veszítette el. 2007. március 3-án a kolumbiai Alejandro Berriótól, tavaly március 28-án Librado Andradétől kapott ki.

Balzsay 22. profi meccsére készül, mindet megnyerte. Legutóbb április 25-én bolszolt, a 11. menetben kiütötte az új-zélandi Maselino Masoét. A találkozót szombat este, a Syma csarnokban rendezik, előtte Kuziemski–Brähmer meccs lesz a WBO ideiglenes félnehézsúlyú világbajnoki címéért.