Tysont kiütötte, most Petrányit akarja újra

2012.06.10. 15:06
A magyar profi nehézsúlyú bokszbajnok, a 46 éves Petrányi Zoltán tervei szerint egy igazán nagyot szóló, 12 menetesre tervezett mérkőzéssel zárja pályafutását. A nehézsúlyú Danny Williamsszel éppen a születésnapján meccsel vasárnap. A magyar majdnem harminc kilóval könnyebb az egykor Tysont is kiütő britnél, de nem azért megy a ringbe, hogy elverjék.

Williams (44 győzelem {33 KO} - 11 vereség {7 KO}) a nehézsúly jól ismert figurája, sokszoros brit nemzetközösségi bajnok, legnagyobb sikere az volt, amikor 2004-ben kiütötte Mike Tysont a negyedik menetben. Williams ezután Vitalij Klicskóval WBC-világbajnoki övért bokszolhatott, de az ellen nem tudott mit kitalálni. A nyolcadik menetben az ukrán sokadszorra leütötte, és KO-vereséget szenvedett. A “Brixtoni Bombázó” két évvel ezelőtt a nagyszájú Derek Chisorával is megküzdött a brit bajnoki címért, de nem tudott nyerni. Williamsnek azonban akkora nimbusza van, hogy hiába nem tartozik már közvetlen az elitbe, neve van a profi bokszban.

Petrányi (47 győzelem {14 KO} - 20 vereség {13 KO}) már másfél évvel ezelőtt is próbálta idecsábítani a brit bunyóst, de akkor végül nem sikerült leszervezni a meccset. Most úgy néz ki, megvalósulhat az álom, Williams már Budapesten van, sőt, szombaton már be is mutatkozott az érdeklődőknek egy óbudai fitneszteremben. A kíhívó, Petrányi UBO Európa-bajnoki övéért jött, hogy még félelmetesebbnek látsszon, egy böhöm, traktorkerekű dzsippel érkezett a teremhez az alig ötszáz méterre lévő szállodájától, hogy ütögessen egy kicsit ráhangolódásként.

Az óriási bicepszű Williams nem teketóriázott sokat, azonnal nekiesett egy zsáknak, rendületlenül, némán püfölte, majd állatias ordítással úgy megsorozta, hogy valószínűleg azt is KO-zta volna, akit a meglendülő zsák talál el. A bokszoló sokáig nem szabadult a halálosztó tekintetétől, mint ketrecbe zárt oroszlán, idegesen járt fel-alá. Először akkor mosolyodott el, amikor kesztyűzés közben a tervezettnél nagyobbat mocskolt be a védőfelszerelésben feszítő nyurga edzőjének, aki kényszeredett vigyorral válaszolt a gyomrosra.

Közben a hazai profi boksz szakértői kiszúrták, hogy egyáltalán nem használja a jobb kezét, többen láda pezsgőket dobnak fel fogadási tétként, hogy biztosan sérült, néhányan beígérik, hogy rávágnak egyet tesztjelleggel, de végül senki sem olyan bátor, hogy efféle fogadtatásban részesítse. Azért szájkaratéban legyőzik Williamst, főleg azért, mert nem ért magyarul. Van, aki tíz perc után bekiabál, hogy hagyja abba az edzést, mert vasárnap ennyi ideje nem is lesz a ringben. Más csak annyit ígér, hogy akkorát üt rá, hogy kifehéredik, míg van olyan, aki az állítja, hogy csak azért fotózza le, mert a meccs után úgysem látja élve.

Williams a zord belépő után a szívélyes arcát mutatta, bárkivel összeállt egy kép erejéig. Majd a sajtótájékoztatón elmondta, nemcsak Petrányinak, neki is utolsó meccse lesz, és ezután profi testőrként akar dolgozni. A fizikuma megvan hozzá, valószínűleg nemcsak közelharcban jó, de akkora teste van, hogy talán egy golyó sem képes keresztülmenni rajta. A mérlegelésnél ijesztő a két bunyós közti fizikai különbség.  Williams 124,70 kilóval mérlegel, mellette a 96 kilónál alig több Petrányi úgy néz ki, mint egy testnevelés órától eltiltott kisdiák.

De a meccs kimenetelére ebből felesleges következtetni, a két fizikum két egészen más stílust takar. Williams igazi bombázó, kevés, nagy ütéssel próbálja rövidre zárni a meccseket. Ez 2005-ben Petrányi ellen is bejött, akkor a harmadik menetben kiütötte a magyart.

„Minden meccsem eszembe jut olykor, természetesen ez is, nem szégyellem, akkor annyit tudtam, ott tartottam. Nagy élmény volt, hogy 22 ezer néző előtt megpróbálhattam legyőzni Manchesterben” - mondta Petrányi.

A szakértők azt mondják, Williams erőseket tud ütni, de hamar elfárad, 12 menetet képtelen végignyomni abban a stílusban. Talán furcsa a bokszban, de Petrányi fegyvere a lába lehet. A kétszeres magyar nehézsúlyú bajnok nagyot sokat elmozog, kevés ütést szed be. Ha az első menetekben hibátlanul csinálja Williams ellen is, később előnyére fordíthatja a meccset.

Petrányi nem nézett videókat Williamsról, szokása szerint nem térképezte fel az ellenfelet, azt mindig a meccsekre hagyja: „Minden nap más egy bokszolónál, ezért nem videóztam. Nem tudom, mi a gyengéje, azt szeretném, ha vasárnap én lennék a gyengéje. Keményen készültem, ilyen idős korban ugyan már több pihenő idő kell, de jó formában vagyok.”

A magyar sajátos helyzetben van, nemcsak a Gentlemen's Figh Club esemény főmeccsét vívja, de az eseménynek is a főszervezője. Állítja, ez nem magyar sajátosság. „Volt, amikor az egyik Klicsko is szervezett magának meccset, igaz, elbukta, ebben nem is szeretném követni, de mivel az első pillanatoktól kezdve benne vagyok a szervezésben, nem is tudnék most csak a meccsre koncentrálni, jó, hogy most is van feladatom.”

Petrányi nem árulta el, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett, csak az biztos, hogy befejezi bokszkarrierjét. „Bár Williams a kihívó, valójában én választottam őt. A híres bokszolók közül nem nagyon lehet válogatni itt Magyarországon, mindenképpen nagy fegyvertény, hogy sikerült idecsábítani. 33 éve bokszolok, ez a meccs lehet a pályafutásom megkoronázása, a hab a tortán, ha már igazán nagy győzelmet nem sikerült elérnem, egy neves bunyóssal szeretném befejezni.”