Klicsko kiütötte a reménytelen Thompsont

2012.07.07. 23:04 Módosítva: 2012.07.08. 00:17
Vlagyimir Klicsko könnyen győzte le Tony Thompsont, akit 2008-ban a 11. menetben, ezúttal Bernben a 6.-ban ütött ki. Az amerikai ígéretével ellentétben keveset vállalt, Klicsko irányított, csak idő kérdése volt a győzelme.

Vlagyimir Klicsko könnyedén letudta a kötelező kihívó Tony Thompsont, és megvédte négy világbajnoki övét a berni címmeccsen. A 6. menetben kiütötte a minden elszántság és hit nélkül bokszoló 41 éves, fordított alapállású amerikait.

2008-ban már találkoztak egyszer, akkor Thompson néhányat villant ugyan, de a 11. menetben Klicsko végül kiütötte. Az akkor a sérült térdporcára hivatkozó amerikai most azt ígérte, menni fog előre, sokat, üt, és nyomás alá fogja helyezni a Klicskót.

Ehhez képest szinte az elejétől kezdve az ukrán dominált, tolta előre az óvatos Thompsont, aki egyszer-egyszer ugyan próbálkozott és talált is (a harmadik menetben láthattunk egy íves balhorgot), de nem volt éle az ütéseinek.

Klicsko tartaléklángon is felőrölte a jobbegyeneseivel az amerikait, és nem sokban maradt el edzője, Manny Steward jóslatától, aki úgy vélte, ha az ukrán irányítja a mérkőzést, akkor már az ötödik menetben kiütéssel győzhet.

Klicsko az ötödik menet végén tisztán betalált, Thompson padlózott, de már éppen kihúzta a pihenőig. A kemény ütés azonban láthatóan benne maradt, innen pedig már csak idő kérdése volt, hogy Klicsko befejezze. A hatodik menet második felében ki is ütötte Thompsont.

Továbbra sem tudják megszorítani sem Vlagyimir Klicskót, aki bátyjával, Vitalijjal együtt uralkodik a nehézsúlyban. A 36 éves ukrán mérlege már 58 győzelem – ebből 51 KO-val – 3 vereséggel szemben.

Klicskóék előtt a berni stadionban bokszolt Szili István is, aki egyhangú pontozással győzött a lengyel Daniel Urbanski ellen, ezzel 16. győzelmét aratta.

A Klicsko–Thompson mérkőzés menetről menetre:

1. menet

Thompson azt ígérte, hogy menni fog előre, sokat üt, és nyomás alá fogja helyezni Klicskót. Az első menet ugyanakkor leginkább a tapogatózásról szólt, az amerikai nem esett neki Klicskónak. A második felében pedig már inkább az ukrán tolta előre Thompsont.

2. menet

Ez már harcosabb menet volt. Klicsko keményen ment előre, az első fogások után pedig a menet végén jobbkézzel be is talált. Thompson alárendelt szerepben volt.

3. menet

Kevésbé indult látványos menetnek, mint az előző. Thompson próbálkozott néhány testütéssel és egy balhorga is volt, de Klicsko is talált, továbbra is irányított.

4. menet

Klicsko több jobbegyenese is elérte Thompsont, de átütő erővel nem sikerült betalálnia. Az amerikai ígéretével ellentétben továbbra sem erőltette a bunyót, és meg sem próbálta nyomás alá helyezni az ukránt.

5. menet

Edzője úgy vélte a mérkőzés előtt, hogy ha Klicsko lesz a kezdeményezőbb, ő irányít, akkor már az ötödik menetben kiütéssel győzhet. Klicsko egy kemény jobbegyenessel tisztán betalált, Thompson padlózott is, de már közel volt a menet vége, ezért kihúzta az amerikai.

6. menet

Az előző menetben bekapott ütés láthatóan benne maradt Thompsonban, már csak a túlélésre próbált játszani, de Klicsko a menet végén megtörte, több ütéssel megint padlóra küldte az amerikait, akit le kellett léptetni.

Előzmények:

Vlagyimir Klicsko (57 győzelem, 50 KO - 3 vereség) rekordsúllyal, 113 kilóval mérlegelt, és négy világbajnoki övet (WBA/WBO/IBF/IBO) tette kockára a 111 kilós Tony Thompson (36 gy. 24 KO - 2 v., 1 KO) ellen a nehézsúlyú címmeccsen. A mérkőzést a svájci Bernben, a szabadtéri a Stade de Suisse-ben tartották, ahova legalább 30 ezer embert vártak.

A 36 éves ukrán 2008-ban már találkozott egyszer a most kötelező kihívó Thompsonnal, akinek 41 évesen ez az utolsó esélye lehetett volna. Méretbeli különbségek nem voltak a fordított alapállású amerikai és Klicsko között.

Klicsko is elismerte, hogy nehéz küzdelemre késztette legutóbb Thompson, aki azonban csak a 11. menetig bírta, akkor kiütötte az ukrán. Ugyanakkor annak a meccsnek a tapasztalataira is építhetett az amerikai, aki azt állította, akkor sérült jobb térdporca is hátráltatta. Most azt állította, élete formájában van, igazi küzdelmet ígért. Az előzményekről itt olvashat bővebben>>>