Floyd Mayweathert nem lehet megverni

2013.09.15. 08:58
Floyd Mayweather 12 menetben, többségi döntéssel nyerte a WBA-WBC nagyváltósúlyú világbajnoki mérkőzését a nála 13 évvel fiatalabb mexikói Saul Canelo Alvarez ellen. A 45. győzelmét begyűjtő amerikai tökéletes védekezést mutatott be és végig irányította a meccset.

Bár arra lehetett számítani, hogy a mexikói Alvarez tör majd előre inkább az elejétől fogva, mégis Mayweather volt az aktívabb az első menetben. A veretlen amerikai folyamatosan ment a sokat mozgó Canelo után, aki a második menetben rengeteget támadt testre, hogy ne maradjon el riválisától.

Az elejétől kiélezett küzdelem első komolyabb ütését Mayweather vitte be a harmadik menetben, egy szép kombináció után Alvarez kicsit megrázta a fejét, de komoly kárt nem okozott benne az amerikai. A negyedikben Canelo egy összeölelkezésnél bevitt egy mély találatot, ellenfele békült volna és nyújtotta kesztyűjét, hogy pacsizzanak, de a mexikói nem törődött vele. Továbbra is inkább testre támadt, de egy nagy jobbegyenes is landolt az amerikai arcában, aki nem hagyta annyiban és több nagy horoggal válaszolt.

Mayweather pontosan annyira volt aktív, hogy kicsivel ugyan, de megelőzze Canelót, akinek folyamatosan mennie kellett előre. Az ötödik menetben ismét bevitt egy komolyabb ütést, ami után az amerikai elismerően el is mosolyodott egy pillanatra, de ezek a találatok főként arra voltak jók, hogy utána Mayweather beinduljon és kiegyenlítse a küzdelmet.

A hatodik előtt a mexikói egyértelmű utasítást kapott, mennie kellett előre, hogy megnyerje a meneteket, mert érezhető volt Mayweather minimális előnye. Így is tett, de minden ütésére jött válasz. A korábbi mélyütés után vállal lökött Alvarez, amit kis odamondogatás követett.

A meccs felénél változatlanul maradt az amerikai előnye, Canelo ugyan támadt, de nem tudta beszorítani riválisát, aki minden helyzetből kitört és minden ütésre tudott válaszolni, ráadásul remek elmozgásokkal fárasztotta a mexikóit, akinek egyre több ütése tévesztett célt.

Floyd Mayweather VS Canelo Alvarez

Minden menetet aktívabban kezdett Alvarez, de a lendülete hamar elfogyott Mayweather ellentámadásai közben, aki apránként, de érezhetően gyűjtögette előnyét és jobb egyeneseivel jól kontrollálta a mexikóit. Canelo egyre idegesebben próbálta menteni a mérkőzést és igyekezett kiütni az amerikait, de Mayweather túl soknak bizonyult neki. Egy-egy nagyobb ütést bevitt ugyan, de nem tudott folyamatosan nagy kárt okozni, és az eredményesebb támadásai után Mayweather mindig sikeresen visszavágott.

A tizedik menetet egy komoly összenézéssel zárták, mintha csak a mérlegelésen pózoltak volna a fotósoknak, a 11. után pedig egyre több néző távozott az amerikai biztos győzelmét sejtve. Az utolsó menetben Mayweather már sokat mozgott, hogy ezzel is fárassza Canelót, aki ugyan az utolsó pillanatig sem adta fel, de nem volt benne annyi erő és találékonyság, hogy valami újjal álljon elő és végzetes csapást mérjen ellenfelére.

Floyd Mayweather végül nagy meglepetésre csak többségi döntéssel nyert, 117-111 és 116-112 volt az előnye két bírónál, míg a harmadik 114-114-es döntetlenre hozta ki a 12 menetet. Az amerikai sokkal több találatot vitt be annak ellenére, hogy az első pár menet után Canelónak kellett aktívabban bunyóznia, ráadásul pontosabb is volt, a mexikói nagyjából csak minden harmadik ütésével talált célba. Ezek jó része is testre ment, amiket Mayweather vállal és karral fogott fel.

Ez volt mindössze a második alkalom Floyd Mayweather profi pályafutása során, hogy egy bíró nem az ő javára pontozott volna, de a veretlenségét ez sem fenyegette.

Canelo a mérkőzés után csak annyit tudott mondani, hogy túl jó volt az ellenfele, míg Mayweather dicsérte a mexikóit, akire szerinte nagy jövő vár, és a további karrierje szempontjából nem sokat jelent, hogy kikapott tőle. Az amerikai jövőre két mérkőzést tervez, ám lehetséges ellenfeleiről még nem nyilatkozott.