Meghalt Jake LaMotta, a Dühöngő Bika

GettyImages-3260137
2017.09.20. 17:26

95 éves korában elhunyt Jake LaMotta, korábbi profi bokszvilágbajnok - jelentette a BBC a családra hivatkozva.

Az 1922-ben született LaMotta 1949 és 1954 között volt a középsúly címvédője. 106-szor bokszolt gazdag karrierje alatt, 83-szor győzött - 30-szor kiütéssel -, 19-szer kikapott, négy döntetlenje volt.

Jake LaMotta
Jake LaMotta
Fotó: Rob Kim / Getty Images Hungary

1941 és 1954 között volt aktív, de a huszadik század második felének és a huszonegyediknek leginkább a Dühöngő Bika című film miatt lehet ismert, amiben Robert De Niro őt alakította.

A forgatás előtt De Niro LaMotta irányítása alatt edzett, és a bokszoló csak akkor engedte elkezdi a felvételeket, amikor úgy ítélte meg, a főszereplő meccsfitt lett, vagyis tényleg vállalhatna igazi bokszmeccset. A hetvenes évek végén forgattak, Scorsese volt a rendező, De Niro Oscart nyert a szerepért.

A Dühöngő Bika LaMotta - átalakított - beceneve volt, ezzel a címmel adta ki önéletrajzát is a hetvenes években, amiből a forgatókönyvet írták.

LaMottának egészen különleges stílusa volt, nem egyszer hagyta magát megütni, hogy a lehető legközelebb kerülhessen az ellenfeléhez, és akkor vitte be a döntő csapást. Fizikuma és állóképessége legendás volt, azt írták a korabeli tudósítások, hogy az ütések egyszerűen lepattantak róla. Elpusztíthatatlansága - és szülőhelye - miatt kapta a Bronxi Bika becenevet.

54-es visszavonulása után maga is színész volt, több filmben és kisebb társulatokban is játszott.