Szkennerrel világítják át a Tour-bicikliket

2010.07.03. 21:49

Fabian Cancellara volt a leggyorsabb a Tour prológján, az esélyesek közül Armstrong és Contador jött be az élen. Andy Schleck és Basso nagyobb hátrányt szedett össze.

Esőleséssel kezdődött a Tour de France nyitánya. A versenyzők élénk figyelemmel követték az időjárásjelentéseket, a szombati időfutam estéjére esőt jeleztek Rotterdamban. Így a specialisták közül többen, pl. Wiggins, Vande Velde, Tony Martin a korai rajt mellett döntöttek. A hagyományok szerint a leggyorsabbak indulnak az utolsók között, míg a címvédő rajtol utoljára, a csapatoknak azonban lehetőségük van a számukra kiadott rajtidők között válogatni. Az eső azonban korábban érkezett, így szinte mindenki a csúszós aszfalton ment végig.

A délután indulók közül Tony Martin hajtotta a legjobb időt a 8,9 km-es prológon 10:10-es idejét senki nem tudta megközelíteni, de meglepőnek csak Bradly Wiggins gyenge ideje nevezhető, ő 46 mp-et kapott. Úgy tetszett, Martin idejét már csak az utolsó csoportban induló favoritok tudják majd veszélyeztetni. Először David Millar jutott a közelébe, de 10 mp-cel alulmaradt. A tavalyi prológot is megnyerő, időfutamban világbajnok Fabian Cancellara utolsó előttiként indult az akkora már szinte száraz pályán. Féltávnál még másodpercre azonos időt ért el Martinnal, de a szakasz második felében gyorsított, és 10 mp-et vert a másodikra. Armstrong 10:22-t hajtott, ezzel öt másodpercet adott legnagyobb ellenfelének, Contadornak. Mencsov, Basso, és Sastre mintegy 40 másodpercre maradtak le a két favorittól, Andy Schleck pedig mág nagyobb hátrányban van.

A versenyhez időzítve folytatódik a Landis és Armstrong afférja. A Wall Street Journalban a címétől megfosztott Tour-győztes Floyd Landis újabb részleteket tárt az olvasók elé egykori csapata, a US Postal doppingolási technikáiról és benne Lance Armstrong szerepéről. Landis állítja, hogy szervezetten folyt a tiltott teljesítményfokozás, ráadásul a szponzorok jóhiszeműségét kihasználva a csapat rendelkezésére bocsájtott kerékpárok eladásából szereztek hozzá pénzt. Armstrong nyilatkozatában nem cáfolta a vádakat, egyszerűen hiteltelennek nevezi egykori csapattársát: “ Landis hitelessége olyan, mint egy doboz savanyú tejé, már az első korty után tudod, hogy romlott ez egész.”

Még el sem kezdődött a verseny, máris meglett az első kieső is. A rajtlistán még szerepelt, de a pódiumról már nem startolt el a Cervélo kerekese, Xavier Florencio, az egyesülete léptette vissza. Az indoklás szerint megsértette a klub etikai szabályzatát, mivel orvosi hozzájárulás nélkül használt tiltólistás efedrintartalmú kenőcsöt. Florencio kiesése leginkább Carlos Sastrénak fájhat, hiszen ezzel a legjobb hegyi segítőjét vesztette el.

Doppingszer után azonban már nem csak a kerékpárosoknál, hanem a kerékpárokban is kutatnak. Először alkalmazták ma azt a röntgensugaras szkennert, amellyel apró motorok után kutatnak a kerékpárok vázaiban. A szakasz típusától függően egy, öt vagy tizenöt biciklit visznek ellenőrzésre.

Eredmények

A szakasz és az összetett eredménye megegyezik.

1. Fabian Cancellara (Swi) Team Saxo Bank 10:00

2. Tony Martin (Ger) Team HTC - Columbia 10:10

3. David Millar (GBr) Garmin - Transitions 10:20

4. Lance Armstrong (USA) Team Radioshack 10:22

5. Geraint Thomas (GBr) Sky Professional Cycling Team 10:23

6. Alberto Contador Velasco (Spa) Astana 10:27

7. Tyler Farrar (USA) Garmin - Transitions 10:28

8. Levi Leipheimer (USA) Team Radioshack 10:28

9. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Professional Team 20:32

10. Linus Gerdemann (Ger) Team Milram 10:35

70. Carlos Sastre (Spa) Cervélo 10:54

72. Ivan Basso (Ita) Liquigas 10:55

73. Gyenisz Mencsov (Rus) Rabobank 10:56

122. Andy Schleck (Lux) 11:09