Tour de France: Armstrong vagy Contador

2010.07.03. 09:54

A szombaton rajtoló Tour de France nagy kérdése, képes-e az utolsó Tourján hajtó, hétszeres győztes Lance Armstrong legyőzni a kétszeres bajnok Alberto Contadort. Számos trónkövetelő akad, óriási meglepetés volna, ha a Champs-Élysées-i célban nem valamelyikükön feszülne a sárga trikó.

A Tour persze nem csak kettejükről fog szólni. A sárga trikóért bejelentkezett az idei Giro d'Italia győztese, Ivan Basso és a tavalyi Tour második helyezettje, Andy Schleck is. Utóbbi nagyon elszánt: "Nem azért vagyok itt, hogy csak küzdjek Contadorral, azért jöttem, hogy megnyerjem a Tour-t. Tavaly megízleltem, milyen a dobogón állni, de most a legfelső fokára akarok lépni" - nyilatkozta a velonews.com -nak.

Az utóbbi öt év Tour-győztesei

2009 Alberto Contador
2008 Carlos Sastre
2007 Alberto Contador
2006 Oscar Pereiro Sio
2005 Lance Armstrong

Ebben nagy segítségére lehet a svájci körversenyt megnyerő bátyja, Frank Schleck. Contadort legyőzni azonban nem lesz könnyű, bár a hegyeken imponálóan versenyeznek a Schleck-testvérek, az időfutamok továbbra is gyengéik. Ha nem szednek össze elég előnyt a hegyi szakaszokon, esélytelenek Contadorral szemben.

alberto contador

Ivan Basso utoljára 2005-ben ment a Tour-on, akkor Armstrongot  árnyékként követte az alpesi szakaszokon. Azóta az időfutamokon is jobban megy, és a Giro-győzelem önbizalmat adhat neki, bár kétséges, hogy még egyszer formába tud lendülni az idén. Akár arra is kényszerülhet, hogy csapattársát, Kreuzigert segítse minél jobb helyezéshez.

A Tour de France számokban

3642 kilométert tekernek le a háromhetes versenyen
2115 méteres az idei verseny legmagasabb csúcsa, a Col du Tourmalet, kétszer is megmásszák
227,5 kilométeres a leghosszabb szakasz, Montargis és Gueugnon között
96 napot töltött sárga trikóban Eddy Merckx, ezzel ő rekorder
34 szakaszgyőzelemmel szintén Eddy Merckx a csúcstartó
7 olyan versenyző indul, aki már nyert háromhetes körversenyt: Ivan Basso, Damiano Cunego, Carlos Sastre, Alekszandr Vinokurov, Lance Armstrong, Alberto Contador, Gyenisz Mencsov

A címvédő Contador jó formába lendült, a Tour egyik előversenyének tekintett Critérium du Dauphiné-n hajtott. A prológot megnyerte, és a legendás hegyi szakasz, az L' Alp d' Huez-i céljába is elsőként ért fel. Az összetettet azonban így sem tudta nyerni, mert Arsmtrong csapattársa, a szlovén Brajkovics megverte őt. A texasi a svájci körversenyt válaszotta utolsó felkészülési állomásként, ott a tizenegyedik lett. Az amerikait azonban nem szabad leírni, remekül ért a formaidőzítéshez, és csapatában olyan segítők (Klöden, Leipheimer, Horner) vannak, akik maguk is képesek lennének dobogóra állni egy Grand Tour-on.

lance armstrong

Az idei verseny vonalvezetését nehezebbnek tartják, mint a tavalyit. A hegyi szakaszok sokkal nagyobb jelentőséget kapnak, mivel idén a prológon kívül csak egy 52 kilométeres időfutam fért bele a programba. A bringások egyöntetű véleménye, hogy a Tour a harmadik héten, a Pirenusokban fog eldőlni, és ezen már az utolsó előtti napon rendezett időfutam sem tud változtatni.

Kötelező Tour-tartozékok

őrült szurkolók: a hegyi szakaszokon szinte élő fal között tekernek, a legelvakultabb rajongók gyakran őrült öltözékben futnak a bringások mellett, olykor testi épségüket is veszélyeztetve
az ördög maga: intézménnyé vált a Tour-t évtizedek óta követő német Dieter Senft, aki ördögjelmezében szinte minden szakaszon feltűnik háromágú villájával
asztfaltrajzok: a hegyi szakaszokon annyi a felfestés, hogy ki sem látszik az aszfalt, a versenyzők bíztatása mellett sokszor a sportág doppingfertőzöttségre utaló rajzok is megjelennek
a táblás ember: bár a csapatok rádión szinte mindenről értesülnek, az időkülönbségeket egy fekete táblára is felírják krétával, amelyet motorról felmutatnak a versenyzőknek
land-art: a Tour nyomvonalán lévő települések szinte mindegyike készül valamilyen, a levegőből látható alkotással, melyek leggyakrabban kerékpárt vagy sárga trikót formáznak
sztrájk: Franciaországban majdnem mindig sztrájkol valamilyen szervezet, hogy követelésüket nyomatékosítsák, a Tour útvonalát is képesek eltorlaszolni
pezsgőspohár: a verseny győztese az utolsó szakaszon, biciklin ülve, francia pezsgővel ünnepli sikerét

Armstrong és Contador csatája különösen pikáns. Tavaly még mindketten az Astanában hajtottak, ám igen feszült viszony alakult ki köztük. A leosztás szerint Contador volt a főnök, míg Armstrong az első számú segítő. A versenyen azonban sokszor úgy tűnt, hogy Armstrong Contador ellen is teker, majd a spanyol is felrúgta a csapat taktikáját, és egyéni akciójával végül megnyerte a francia körversenyt. A két versenyző aztán a médián keresztül üzengetett egymásnak. A viszony annyira elmérgesedett, hogy a Tour dobogóján Armstrong végül kezet sem fogott csapattársával.

Akikkel még számolni kell

Carlos Sastre - a spanyol hegyimenő 2008-as Tour győzelme óta nem igen találja a formáját, a Giro d' Italia-n is győzelmi reményekkel indult, ám egy bukás miatt nagy hátrányt szedett össze, és később a hegyeken sem alkotott maradandót. A körversenyek harmadik hetét általában jól bírja, a Pirenusokban összejöhet neki egy szakaszgyőzelem.

Cadel Evans - a regnáló világbajnok is szinte mindig az esélyesek között szerepel, de sohasem jön ki neki a lépés. Ebben közrejátszik az is, hogy a hegyeken általában elfogynak a segítői. Tavasszal jó formát mutatott, megnyerte az egynapos Fleche Wallon-t, a Giro-n egy sokáig emlékezetes szakaszon futott be elsőként, és Basso iramát is bírta a hegyeken.

Gyenisz Mencsov - a Giro tavalyi bajnoka idén kimondottan a Tour de France-ra készült, emiatt az olasz körversenyt ki is hagyta. A Critérium du Dauphiné-n jól ment az időfutamon. A hegyi szakaszokon nem bírta Contador tempóját, de elégedett volt a teljesítményével. Ha sikerült a formábahozása, a dobogóra is felférhet.

Bradley Wiggins - a tavalyi Tour meglepetésembere, kiváló időfutammenő és az emelkedőkön is legjobbak közé került. Tavaly Armstronggal küzdött a dobogóért. Ha a Pirenusokban jól tartja magát, egy jó időfutammal megismételheti sikerét.

Alekszandr Vinokurov - idén elsődleges feladata Contador segítése, ám a könnyebb szakaszon harcosságával és taktikusságával szakaszt nyerhet.

A rosszfiú és a Viking zöld trikóért teker

A sárga trikó mellett a pontverseny zöld trikójáért is nagy küzdelem várható. A legnagyobb esélyes, a brit sprinterkirály Mark Cavendish idén nem mutatott olyan lenyűgőző teljesítményt, mint a tavalyi szezonban. Igaz, amikor sprintben dőlt el a verseny, akkor csupán kétszer győzték le. A sportsajtó mégis inkább a botrányaitól volt hangos, mintsem az eredményeitől. A romandiai körversenyen egyszerűen beintett az őt bírálóknak, míg a svájci körversenyen tömegbukást okozott az egyik sprintbefutóban, ahol több versenyzőtársa súlyosan megsérült. Emiatt nem tud indulni Tom Boonen és Heinrich Haussler, akik szintén versenyben lettek volna a ponttrikóért.

cavendish

Az angol fenegyerek, népszerűség ide vagy oda, mégis a zöld trikó legesélyesebb várományosa, sík szakaszokon - ha sprintbefutóra kerül sor - neki van a legnagyobb végsebessége a mezőnyben, csapata pedig kiváló felvezető emberekből áll. Cavendishnél azonban a legnagyobb kérdés az, túléli-e a hegyeket, és be tudja-e fejezni a versenyt. Ha átvergődik az Alpokon és a Pirenusokon, akkor szinte garantált a győzelme.

Ebben legnagyobb ellenlábasa, a múlt hétvégén norvég bajnokságot nyerő Thor Hushovd akadályozhatja meg. A bajnoki cím jelzi, hogy jó formába lendült a Vikingnek becézett sprinter. Egy tavaszi kulcscsonttörés után sokáig kérdéses volt, egyáltalán felépül-e a Tourra. Hushovd tavaly megelőzte a britet a pontversenyben úgy, hogy csak egy szakaszt nyert, míg Cavendish hatot.  A győzelméhez azonban az is kellett, hogy Cavendisht az egyik szakaszon a zsűri hátrébb sorolta szabálytalansága miatt. Hushovd mellett szól az, hogy a hegyeket jobban bírja, és sokszor szökésekben is részt vesz, így a köztes sprintekben is tud a végelszámolásnál fontos pontokat rabolni.

Hushovd azonban nem bízik sikerében, fő esélyesként az amerikai Tyler Farrar-t nevezte meg. "Jól megy oldalszélben és a macskaköveken, ezeken a nehéz napokon is mezőnyben marad, gyakran elöl van, és ha nem is nyer, második, harmadik helyeket szerez. És pontosan ez számít a végelszámolásnál" - méltatta ellenfelét a norvég.

Rajtuk kívül a háromszoros világbajnok Oscar Freire Gomez és Alessandro Petacchi lehet versenyben a zöld trikóért.Az indulók listája itt olvasható.

Macskakövektől macskakövekig

A Giro d' Italia-hoz hasonlóan idén a Tour is Hollandiából startol, ezúttal Rotterdamban lesz a prológ, majd Belgiumon át kerekeznek Franciaországba. A harmadik szakaszon a tavaszi klasszikusokról jól ismert, macskaköves utakon rázatják magukat, és könnyen megeshet, hogy az ezen a tájon jellemző erős oldalszél szétrázza a mezőnyt. A versenyt itt megnyerni nem, de elveszíteni annák inkább lehet.

Az első hét sík szakaszai a sprinterek trófeagyűjtésének fog kedvezni, először a nyolcadik Alpok-beli szakaszon rostálódhat meg komolyabban mezőny. Ekkor megmásszák a 2000 méteres Col de la Madeleine-t, majd a következő etap egy 13,6 km-es, átlagban 6.1 %-os emelkedővel zárul. A verseny azonban nem itt, hanem a négy Pirenusok-beli szakaszon dől el.

A verseny királyetapja a 17. lesz, ahol a hegyibefutót 2115 méter magas Col du Tourmalet-n jelölték ki. A hegyre 19 kilométeres emelkedő vezet, amely átlagban 7,4 százalékos. Az ezt megelőző szakasz is tartogat nehézségeket. Két legendás hegyet kell leküzdeniük a versenyzőknek, ekkor is meg kell mászniuk a Tourmalet-t, valamint a Col d' Abisque-t. Contador szerint sokan ezen a szakaszon fognak megroppani, habár a verseny vége még messze lesz. A 19. szakaszon egy szinte teljesen sík 52 km-es időfutam vár még a versenyzőkre, de az összetettben várhatóan már nem lesznek nagy változások, így a zárószakaszon már nyugodtan tekerhet a Champs-Élysées macskakövein a sárga trikós. A szakaszok profiljai itt nézhetők meg.

A 97. Tour de France menetrendje

Július 3. - prológ, Rotterdam  8,9 km, egyéni időfutam
Július 4. - 1. szakasz, Rotterdam - Brüsszel, 223, 5 km
Július 5. - 2. szakasz, Brüsszel - Spa, 201 km
Július 6. - 3. szakasz, Wanze - Arenberg Porte du Hainaut, 213 km
Július 7. - 4. szakasz, Cambrai - Reims, 153,5 km
Július 8. - 5. szakasz, Épernay - Montargis, 187,5 km
Július 9. - 6. szakasz, Montargis - Gueugnon, 227,5 km
Július 10. - 7. szakasz, Tournus - Station des Rousses, 165,5 km
Július 11. - 8., Station des Rousses - Morzine-Avoriaz, 189 km, hegyi befutó
Július 12. - pihenőnap
Július 13. - 9. sz., Morzine-Avoriaz - Saint-Jean-de-Maurienne, 204,5 km
Július 14. - 10. szakasz, Chambéry - Gap, 179 km
Július 15. - 11. szakasz, Sisteron - Bourg-lès-Valence, 184,5 km
Július 16. - 12. szakasz, Bourg-de-Péage - Mende, 210,5 km
Július 17. - 13. szakasz, Rodez - Revel, 196 km
Július 18. - 14. szakasz, Revel - Ax 3 Domaines, 184, 5 km, hegyi befutó
Július 19. - 15. szakasz, Pamiers - Bagnères-de-Luchon, 187,5 km
Július 20. - 16. szakasz, Bagnères-de-Luchon - Pau, 199,5 km
Július 21. - pihenőnap
Július 22. - 17. szakasz, Pau - Col du Tourmalet, 174 km, hegyi befutó
Július 23. - 18. szakasz, Salies-de-Béarn - Bordeaux, 198 km
Július 24. - 19. szakasz, Bordeaux - Pauillac, 52 km, egyéni időfutam
Július 25. - 20. szakasz, Longjumeau - Párizs, 102,5 km